Anneler Günü hediyelerinde toplumsal eşitlik çabalarına ters bir mekanizma işliyor. Hediye listelerinde üst sıralarda bulunan mutfak eşyası, çiçek ve mücevher, kadınla ilgili algının bir göstergesi.

Özel günleri tüketim propagandası olarak da düşünebilirsiniz mutlu olmak için fırsat yaratmak olarak da… Seçim yapmak tamamen yaşamımızı nasıl görmek istediğimizle ilgili. Her yıl Mayıs ayının ikinci haftası kutlanan Anneler Günü’nde her annenin küçük de olsa bir beklentiye girme ihtimali çok yüksek. Bu beklenti bir anne için mutlaka bir armağan olmaz. Fakat işin hediye boyutuna baktığımızda Anneler Günü’nde toplumsal eşitlik çabalarına ters bir mekanizma işlediğini görüyoruz.

Kuyumculuk en fazla artan sektör

Arama motorlarından birine bu soruyu yazın ve karşınıza çıkan hediye seçeneklerini toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden değerlendirin. İlk sırayı mutfak eşyaları alır. Listede ilerlediğinizde annenin ev içindeki belirgin rolünün altını çizen yüzlerce seçenekle karşılaşırsınız. Çiçek ve mücevher seçenekleri de kadınla ilgili bir diğer algıya karşılık gelir; güzellik, bakım vs. Aposto’nun iki haftada bir yayınladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği bilgi bülteninde;  Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2019 yılında paylaşılan raporda, 10 – 12 Mayıs hafta sonunda kartlarla yapılan ödemelerde bir önceki haftaya göre yüzde 71 artış olduğu ve kuyumculuğun en fazla yükseliş gösteren sektör olduğu belirtildi. 

Yüzde 69’u stres nedeniyle sağlık sorunu yaşıyor

Aynı bültende farklı bir istatistik daha var: ‘Kaiser Family Foundation’ tarafından geçen yaz yapılan anket, annelerin yüzde 69’unun pandeminin getirdiği stres nedeniyle sağlık açısından olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Ayrıca aynı araştırma sonuçlarına göre; ebeveynlere koronavirüs pandemisine bağlı endişe ve stres nedeniyle belirli yan etkiler yaşayıp yaşamadığı sorulduğunda, özellikle anneler çeşitli stres belirtileriyle mücadele ettiklerini dile getiriyor. Görünen o ki anneler, özellikle pandemi sürecindeki Anneler Günü’nde yeni bir ütü, robot, tencere, küpe veya makyaj aynası yerine, yaşadıkları stres düzeyini azaltacak bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyor.

‘Hediye paketinde gelen suçluluk’

Washington Post yazarlarından Kate Cohen, 8 Mayıs 2021 tarihli yazısında bu konuyu kendi üslubunca, biraz da sert bir dille ele almış. Kohen, Anneler Günü’nde hissettiğinin, suçluluğu örtbas etmeye çalışan bir minnettarlık olduğunu savunuyor ve ‘Sanki tipik bir ailedeki muazzam emek dengesizliği, yeterince şeker, çiçek ve kaplıca hediyesi ile düzeltilebilirmiş gibi. Sanki anneliğin övülmesi, politikacıları çocuk bakımını finanse etmekten muaf tutabilirmiş gibi’ cümleleriyle duygularını ortaya koyuyor. Yazısını şöyle tamamlıyor: ‘Cinsiyetin ebeveynliğin hakları ve sorumlulukları ile hiçbir ilgisinin olmadığı aydınlanmış bir gelecek diliyorum. Hak ettik!’

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KIRMIZI ÇİZGİ DİZİLERİ DE İNCELEDİ

Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
AĞIR SANAYİNİN GÜÇLÜ KADINLARI

Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA KIZ ÇOCUKLARINI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
ÜLKEM İÇİN: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNYARGILAR ORTADAN KALKMALI

Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
GARANTİ BANKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI

Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.