Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.
Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.
Problem Neydi?
Türkiye’de kız çocuklarının uluslararası arenada kabul görmüş TIMSS ve PISA gibi fen ve matematik becerilerinin çözümlendiği değerlendirmelerde ortalamanın altında başarı sergilediği görülüyor. Finans, veri analizi, web / ağ tasarımı ve yönetimi gibi kod becerisi gerektiren alanlarda eleman açığı bulunmasına rağmen, yalnızca yüzde 21’i kadın olan mühendislerden bu alanlara yönelen az sayıda kadın bulunuyor.
Borusan’ın faaliyetleri teknolojik bilgi ve birikim gerektiren, dijital çağın gereklerine göre sürekli güncellenmesi gereken süreçlerden oluşuyor. Son dönemde dijitalleşme konusunda atılım yapan Borusan’da bu alanda çalışan kadın sayısının azlığından yola çıkılarak kız çocuklarının geleceğine yatırım yapma kararı alınıyor. Böylece hem bu toplumsal sorunun çözümünde aktif rol almak hem de gelecekte dijital yetkinliği yüksek kadınları istihdam edebilmek hedefleniyor.
Çözüm Ne Oldu?
Borusan Holding tüm bu gelişmelerden hareketle, topluma katkı anlayışı çerçevesinde geliştirdiği Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi’ni, Holding CEO’sunun onayı ile 2016 yılının Mart ayında başlattı. Proje temel olarak, Türkiye’deki kız çocuklarının geleceğine yatırım yapmayı ve onları güçlü, özgüvenli, analitik düşünebilen ve hızlı çözüm üretebilen liderler olarak yetiştirmeyi amaçlıyor. Uluslararası ölçekte ise kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin değerlendirildiği alanlarda başarı kaydetmelerini sağlamak hedefleniyor. Buradan yola çıkılarak kız çocuklarının geleceğin bilim insanları, mühendisleri, bilgi işlemcileri olabilmelerinin önünde engel olmadığının altı çiziliyor.
Kurumsal İletişim Departmanı’nın sorumluluğunda olan proje için Bilgi Teknolojileri ve İnsan Kaynakları departmanlarından kısmi destek alındı. Borusan grup şirketleri ise (Borusan Lojistik, Borusan Mannesmann ve Supsan) projeye mali kaynak aktarımında bulundu.
Eğitimler için İngiltere’de göçmen kız çocuklarının ve kadınların hayatın aktif bir parçası olabilmeleri amacıyla uzun zamandır kodlama eğitimi veren KızCode Platformu ile işbirliği yapıldı. Kız çocuklarını bilişim teknolojileri ile yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefleyen eğitim programında katılımcılara teknoloji, kodlama, birlikte çalışma ve üretme becerisi, proje üretimi ve sunum teknikleri gibi konularda eğitimler verildi. Öğrenciler elektroniğin temel prensiplerinden, Scratch ile oyun, animasyon veya hikaye programlama ve 3D modellemeye kadar pek çok konuda ufuk açacak dersler gördüler. Proje kapsamında 2016 yılında Bursa Gemlik’te yerleşik, farklı grup şirketlerinden fabrika çalışanlarının 7-14 yaş arasındaki 60 kız çocuğuna sekiz hafta süren kodlama eğitimi verildi. 2017 yılının ilk çeyreğinde ise Halkalı’daki Borusan fabrika çalışanlarının 100 kız çocuğu programa dahil edildi.