Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.


Problem Neydi?

Türkiye’de kız çocuklarının uluslararası arenada kabul görmüş TIMSS ve PISA gibi fen ve matematik becerilerinin çözümlendiği değerlendirmelerde ortalamanın altında başarı sergilediği görülüyor. Finans, veri analizi, web / ağ tasarımı ve yönetimi gibi kod becerisi gerektiren alanlarda eleman açığı bulunmasına rağmen, yalnızca yüzde 21’i kadın olan mühendislerden bu alanlara yönelen az sayıda kadın bulunuyor.

Borusan’ın faaliyetleri teknolojik bilgi ve birikim gerektiren, dijital çağın gereklerine göre sürekli güncellenmesi gereken süreçlerden oluşuyor. Son dönemde dijitalleşme konusunda atılım yapan Borusan’da bu alanda çalışan kadın sayısının azlığından yola çıkılarak kız çocuklarının geleceğine yatırım yapma kararı alınıyor. Böylece hem bu toplumsal sorunun çözümünde aktif rol almak hem de gelecekte dijital yetkinliği yüksek kadınları istihdam edebilmek hedefleniyor.

 

Çözüm Ne Oldu?

Borusan Holding tüm bu gelişmelerden hareketle, topluma katkı anlayışı çerçevesinde geliştirdiği Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi’ni, Holding CEO’sunun onayı ile 2016 yılının Mart ayında başlattı. Proje temel olarak, Türkiye’deki kız çocuklarının geleceğine yatırım yapmayı ve onları güçlü, özgüvenli, analitik düşünebilen ve hızlı çözüm üretebilen  liderler olarak yetiştirmeyi amaçlıyor. Uluslararası ölçekte ise kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin değerlendirildiği alanlarda başarı kaydetmelerini sağlamak hedefleniyor. Buradan yola çıkılarak kız çocuklarının geleceğin bilim insanları, mühendisleri, bilgi işlemcileri olabilmelerinin önünde engel olmadığının altı çiziliyor. 

Kurumsal İletişim Departmanı’nın sorumluluğunda olan proje için Bilgi Teknolojileri ve İnsan Kaynakları departmanlarından kısmi destek alındı. Borusan grup şirketleri ise (Borusan Lojistik, Borusan Mannesmann ve Supsan) projeye mali kaynak aktarımında bulundu. 

Eğitimler için İngiltere’de göçmen kız çocuklarının ve kadınların hayatın aktif bir parçası olabilmeleri amacıyla uzun zamandır kodlama eğitimi veren KızCode Platformu ile işbirliği yapıldı. Kız çocuklarını bilişim teknolojileri ile yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefleyen eğitim programında katılımcılara teknoloji, kodlama, birlikte çalışma ve üretme becerisi, proje üretimi ve sunum teknikleri gibi konularda eğitimler verildi. Öğrenciler elektroniğin temel prensiplerinden, Scratch ile oyun, animasyon veya hikaye programlama ve 3D modellemeye kadar pek çok konuda ufuk açacak dersler gördüler. Proje kapsamında 2016 yılında Bursa Gemlik’te yerleşik, farklı grup şirketlerinden fabrika çalışanlarının 7-14 yaş arasındaki 60 kız çocuğuna sekiz hafta süren kodlama eğitimi verildi. 2017 yılının ilk çeyreğinde ise Halkalı’daki Borusan fabrika çalışanlarının 100 kız çocuğu programa dahil edildi.
 

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KIRMIZI ÇİZGİ DİZİLERİ DE İNCELEDİ

Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
P&G’DEN 8 HAFTALIK ÜCRETLİ BABALIK İZNİ

“Bebek bakımı eşlerin ortak sorumluluğu” diyen P&G 8 haftalık ücretli babalık izni uyguluyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
AĞIR SANAYİNİN GÜÇLÜ KADINLARI

Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
ÜLKEM İÇİN: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNYARGILAR ORTADAN KALKMALI

Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
GARANTİ BANKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI

Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.