Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.
Kalkınmanın kapsayıcı bir kimliğe kavuşmasını en önemli öncelikleri arasında tutan TSKB, bu amaçla, başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin ekonomik ve sosyal yaşamda daha fazla yer almasını önemsiyor ve bu yönde çalışmalarda bulunuyor.
Finansal Destek
TSKB, Fransız Kalkınma Ajansı’ndan (AFD) temin ettiği kadın istihdamı kredisiyle, kadın dostu firmaların yatırım projelerine finansman olanağı sunuyor. Kadın istihdamı kredisi aracılığıyla, cinsiyet ve fırsat eşitliğini gözeten, kadın dostu uygulamalarla fark yaratan firmalar destekleniyor.
TSKB, kadın istihdamı kredisi kapsamında AFD ile birlikte geliştirdiği “Uygulama Aracı” ile firmaları 7 başlık altında toplam 32 kriterde değerlendiriyor. Bu kriterler arasında, kadın çalışan oranı ve bu oranı yüksek tutma hedefi; kadınların üst/orta yönetimdeki temsili; işe alım, performans, terfi gibi konularda cinsiyet ve fırsat eşitliği sunulması; iş ve aile hayatı dengesini destekleyici mekanizmaların varlığı; ulaşım, kreş, süt odası gibi kolaylaştırıcı uygulamalar sunulması; cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalık çalışmaları gibi pek çok önemli konu yer alıyor.
Değerlendirme sürecinin ardından TSKB uzmanlarınca durum analizi yapılıyor ve fırsat eşitliği konusunda firmalara öneriler getiriliyor, gelişime açık yönlerin iyileştirilmesi konusunda katkı sağlanıyor. TSKB, kadın istihdamı kredisindeki finansal katkısı kadar sunduğu danışmanlık aracılığıyla yaratılan farkındalığın da altını çiziyor. Bu kapsamda, krediden yararlanmayan firmalara konu hakkında bilgi verilerek, farkındalığın artması hedefleniyor.
Kadın istihdamı kredisinin ilk yılında kredi kullanan şirketlerde yüzde 39 olan ortalama kadın çalışan oranı yüzde 15 seviyesinde arttı. İlk değerlendirmede 67 olan şirketlerin ortalama puanı, bir yılın sonunda tekrar ölçüldüğünde 86’ya çıktı. 60 puan altındaki şirketlerin ilk gelişim oranları ise yüzde 74’e kadar çıktı.
Kadın istihdamı kredisiyle yakalanan bu olumlu sonuçlar, TSKB’nin kalkınma finansmanı kurumlarıyla yeni ürünler geliştirmesinin de yolunu açtı. Bu kapsamda 2018’de Dünya Bankası ile imzalanan “Kapsayıcı Finansmana Erişim Projesi” temalı krediyle hem kadının işgücüne katılımını destekleyen ve buna uygun çalışma ortamı sunan firmalara hem de geçici koruma altındaki Suriyelilerin daha yoğun olarak bulunduğu bölgelerde faaliyet gösteren şirketlere finansman desteği sunulmaya başlandı.
İnsan Kaynağı
TSKB’nin bankacılık kadrolarının yüzde 55’inin kadın olması, çeşitliliğe ve fırsat eşitliğine dayanan insan kaynakları politikasının somut göstergelerinden birini oluşturuyor. Karar mekanizmalarındaki kadın oranının artması da bankanın öncelikleri arasında yer alıyor. Bu öncelik rakamlara da yansıyor: Bankanın yönetim kadrolarındaki kadın oranı %52. İcra kurulunda ise genel müdür dışındaki yedi kişilik ekibin üçü kadın.
TSKB, anne olan çalışanların iş/özel hayat dengelerini koruyabilmeleri için yasal haklar çerçevesinde tüm izinlerini kullanmalarına özen gösteriyor. Ayrıca, annelere destek odasında, iznini tamamlayarak çalışma hayatına dönen TSKB’lilere konforlu bir alan sunuluyor. Tüm bunların sonucu olarak da doğum sonrası işe dönüşün %100 gibi oldukça yüksek bir oranda gerçekleştiği görülüyor.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk
TSKB, finansal destekleri ve fırsat eşitliği odaklı insan kaynakları politikalarını, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da destekliyor. Kadın istihdamı söz konusu olduğunda, sosyal boyutun çok önemli olduğuna inanan banka, bu amaçla farklı kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor:
- Eğitimden Üretime: Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile birlikte kurulan “Eğitimden Üretime” burs fonuyla üniversite öğrencisi kızlar destekleniyor. TSKB’nin Eğitimden Üretime ile verdiği destek sadece bursla sınırlı değil. Bursiyerlere, mentörlük, kişisel gelişim eğitimleri ve staj gibi olanaklar da sunuluyor.
- Yarının Kadın Yıldızları: Fırsat eşitliği alanındaki çalışmaların sanat alanına yansıma ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile birlikte yürütülen “Yarının Kadın Yıldızları Destek Fonu” ile gerçekleşiyor. Yarının Kadın Yıldızları projesinde, klasik müzik alanında çalgı, şan ve şeflik branşlarında eğitim alan üstün yetenekli genç kadın müzisyenlerin kariyerlerine destek veriliyor.
İşbirlikleri
TSKB, kadın istihdamının artmasında inisiyatiflerle işbirliğinin önemli bir tamamlayıcı rolü olduğuna inanıyor. Bu kapsamdaİş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği çalışma grubunun yanı sıra, Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kulübü (IDFC) bünyesindeki Cinsiyet Eşitliği çalışma grubunun dönem başkanlığı TSKB tarafından yürütülüyor. Banka ayrıca, TÜSİAD ve Global Compact Türkiye’nin cinsiyet eşitliğine odaklanan çalışma gruplarında aktif olarak yer alıyor. WEPs’in Türkiye’deki ilk imzacılarından olan TSKB, fırsat eşitliği alanında yaptığı tüm çalışmaları KAGİDER Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikasıyla da pekiştiriyor.