Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği için her seviyede ve her iş kategorisinde eşit temsil hedefleyen Koç Holding, geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya ve toplumsal cinsiyete duyarlı iş yerleri oluşturmaya odaklanıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamda 95 bin çalışan, 10 bin bayi ve tedarikçilerine yönelik farkındalık programları düzenliyor, başarılı örneklerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasını destekliyor.

PROBLEM NEYDİ?

Türkiye’de kadınların istihdama katılım oranlarındaki belirgin düşüklük, Koç Topluluğu şirketlerine de yansımış durumda. Diğer yandan, faaliyet gösterilen sektörler ve çalışan sayısı bakımından Türkiye’nin önemli bir bölümüne ulaşan Koç Topluluğu’nda yaşanacak bir dönüşümün,ülkenin bu alanda ilerlemesine örnek olabileceği fark ediliyor.

Dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’un vizyonuyla toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına başlayan Koç Holding, 2013 yılında İş’te Eşitlik Bildirgesi’ni imzalamasıyla çalışmalarına hız katıyor. 2015 yılında ise Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ortak metni olan Kadının Güçlenmesi İlkeleri’ne imza atılıyor. Koç Holding, BM Kadın Birimi tarafından yürütülen HeForShe Projesi kapsamında küresel düzeyde 10 Etki Lideri (Impact Champion) arasına seçiliyor.

Mustafa V. Koç’un 2016 yılında vefatının ardından Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer M. Koç bu vizyonu sürdürüyor. Düzenli olarak toplam çalışan, yeni işe alım, üst yönetim ve Yönetim Kurulu’nda kadın oranları takip ediliyor ve küresel HeforShe raporlarında paylaşılıyor. Yapılan çalışmalar sırasında özellikle kadın işi-erkek işi ayrımının Topluluğun faaliyet gösterdiği bazı sektörlerde çözülmesi gereken bir problem alanı olduğu tespit ediliyor. Bu sektörlerde toplumsal cinsiyet kalıplarına yönelik algıları dönüştürmek ve örnek uygulamaları başlatmak üzere harekete geçme ihtiyacı ortaya çıkıyor.

ÇÖZÜM NE OLDU?

Koç Holding, 2006 yılında uygulamaya başladığı Ülkem İçin Projesi'nin son dönem temasını 'toplumsal cinsiyet eşitliği' olarak belirliyor. 2015 yılında, üst yönetimin de desteğiyle Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum Projesi başlatılıyor. Proje ile Koç Topluluğu ve çarpan etkisi sayesinde tüm toplumda, cinsiyet eşitsizliğinin nedenleri ve sonuçlarına dair farkındalık yaratmanın yanı sıra iş kültüründe ve sosyal hayatta daha eşitlikçi bir yaklaşım benimsenmesi konusunda rol model olmak hedefleniyor.

Koç Topluluğu’ndaki 350 çalışan ve 118 bayi gönüllüsünün aktif katılımı ile sürdürülen proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleri düzenlenerek algı değişikliği yaratmak için harekete geçiliyor. Bayiler aracılığıyla da yerel paydaşlara (gençler, kamu çalışanları, işverenler) ulaşılması ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilgi aktarılması hedefleniyor.

Üst yönetim, çalışanlar ve bayilere yönelik seminerler Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) ve Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) ile işbirliği içerisinde düzenleniyor. Projenin ilk döneminde çalışanların yüzde 80’ine ulaşılıyor. 2017 yılı sonuna kadar bayi çalışmalarının devam etmesi ve çalışanların da tamamının seminerlere katılmış olması planlanıyor. Seminer ve atölyelere katılan kişilerden şirketlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, işyerlerini toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde dönüştürmeye yönelik projeler geliştirmeleri bekleniyor. Başarılı bulunan projelerin Topluluk içinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Koç Topluluğu’nun etki alanının bir diğer önemli kısmını Koç markalarının yaptığı iletişim çalışmaları oluşturuyor. Farklı sektörlerde güçlü iletişim platformlarına ve araçlarına sahip markalar aracılığıyla her gün pek çok farklı kanaldan kadınlara, erkeklere, ailelere seslenen iletişim çalışmaları yürütülüyor. Bu kapsamda, toplumsal cinsiyet kalıplarının değiştirilmesi konusunda pazarlama ve iletişim ekipleri ile Koç Topluluğu şirketlerinin birlikte çalıştığı ajanslara önemli bir rol düşüyor. Bu öngörüyle, geleneksel rol dağılımını büyük kitlelere ulaştıran iletişim çalışmalarında değişim yaratmak için “İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlıklı bir rehber hazırlanıyor. Bu rehber ışığında Koç Topluluğu şirketlerindeki kurumsal iletişim, marka ve pazarlama ekipleri ile şirketlerin reklam, sosyal medya iletişimi, halkla ilişkiler ve etkinlik yönetimi alanlarında işbirliği yaptıkları 40’a yakın ajansa yönelik atölyeler düzenleniyor.

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KIRMIZI ÇİZGİ DİZİLERİ DE İNCELEDİ

Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
P&G’DEN 8 HAFTALIK ÜCRETLİ BABALIK İZNİ

“Bebek bakımı eşlerin ortak sorumluluğu” diyen P&G 8 haftalık ücretli babalık izni uyguluyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
AĞIR SANAYİNİN GÜÇLÜ KADINLARI

Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA KIZ ÇOCUKLARINI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
GARANTİ BANKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI

Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.