Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.
Türkiye’de tek çatı altında en fazla kadın çalışan istihdam eden şirketlerden biri olan Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.
Yeşim Kreşi
Yeşim Tekstil çalışanlarının çocuklarının faydalandığı Yeşim Kreşi, kadın çalışanların iş verimini yükselten ve kadın istihdamını destekleyen bir hizmet alanı olarak sunuluyor. Yeşim Kreşinde firma bünyesinde sayısı 3000’i bulan çalışanların 0 - 6 yaş grubundaki çocuklarına bakım ve eğitim hizmetleri sağlanıyor. Kreşten hem kadın hem de erkek çalışanların çocukları olmak üzere yaklaşık 350 civarında çocuk yararlanıyor. 1988 yılından bu yana faaliyet gösteren kreş, haftada 6 gün 07.00-23.00 saatleri arasında (vardiya saatlerine uygun olacak şekilde) hizmet veriyor. 3.000 metrekarelik alanda hizmet veren anaokulunda, satranç, drama, halk oyunu ve İngilizce dersleri de veriliyor. Yeşim Kreşi, 2007 yılından bu yana AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakıf) ve TEMA Vakfı (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde. Çocukların yanı sıra eğitimcilerinin ve velilerin de eğitimine destek veren Yeşim Kreşi, düzenlenen anket çalışmalarıyla, velilerin beklenti ve taleplerini de dikkate alıyor.
Yeşim Kreşi sayesinde, kadın çalışanların iş veriminin yükseldiği ve kurum bağlılıklarının arttığı gözlemleniyor.
Yeşim Anaokulu ile yaratılan fark, UN Global Compact Türkiye ve UN WOMEN tarafından hazırlanan Kadının Güçlenmesi Prensipleri Uygulama Rehberi’nde kapsamlı olarak paylaşılıyor.
Amerika'da yayın yapan PRI Radyosu ve internet sitesi de Pınar Ersoy tarafından yapılan haber kapsamında "Türkiye’de kadının iş gücüne katılımının neden az olduğuna dair yapılan araştırma sonuçlarını ve Yeşim Tekstil’in 29 yıldan bu yana var olan kreşinin kadının istihdamındaki rolünü" kapsamlı şekilde inceliyor.
Kelebeğin Dünyası
2013 yılında hayata geçen Kelebeğin Dünyası, Yeşim Tekstil çalışanı kadınların eğitim, sağlık ve insan hakları konusunda farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Kelebeğin Dünyası projesi kapsamında, kadın çalışanlar, uzmanlarla bire bir görüşmeler yaparak kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak etkinliklere katılabiliyor.
Yeşim Tekstil’in kadın istihdamını artırmayı amaçlayan bu iki projesi, TÜSİAD’ın Global Compact’la birlikte her yıl organize ettiği Sürdürülebilirlik Hikayeleri Projesi kapsamında Türkiye’de sürdürülebilirlik hikayesini anlatmaya değer bulunan 5 hikâye arasında yer alıyor. Yeşim Tekstil çalışanları Meral Aydın Yıldırım ve Emine Yazbahar, Kelebeğin Dünyası ve Yeşim Kreşinin hayatlarını nasıl değiştirdiğini aşağıdaki videoda anlatıyor:
İşbirliğinden gelen güç
Yeşim Tekstil, kurduğu iş birlikleriyle farklı platformlarda deneyimini paylaşmaya ve fırsat eşitliği konusunda farkındalık yaratmaya da öncelik veriyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar arasında aşağıdaki başlıklar yer alıyor:
- Yeşim Tekstil, uzun yıllardır kadın çalışanlarına yönelik yaptığı faaliyetlerin yanı sıra, 2006 yılından bu yana imzacısı olduğu Global Compact Türkiye’nin Yönetim Kurulu’nda ve Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubunda da yer alıyor. Bu grubun eş başkanlık görevini Eczacıbaşı Holding ile birlikte yürüten Yeşim Tekstil, Global Compact’ın bu alanda yaptığı çalışmaların tüm Türkiye’de duyurulmasında aktif olarak çalışıyor.
- Yeşim Tekstil, kadının güçlenmesi konusunda yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nda da görev alıyor.
- Yeşim Tekstil, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun yürütmekte olduğu İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesinin de Üst Danışma Kurulu’nda yer alıyor. İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi, kadına karşı aile içi veya yakın ilişkide bulundukları kişilerden kaynaklanan şiddete karşı, iş yerlerinde destek mekanizmaları oluşturmak ve iş dünyasının yönetimsel ve örgütsel yeteneklerini kullanarak aile içi şiddeti azaltıcı iyi uygulamaları, araç ve yöntemleri yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Yeşim Tekstil’in Kelebeğin Dünyası projesi çerçevesinde kurum psikoloğunun verdiği danışmanlık kapsamında yaptığı çalışmalar, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle İlgili İşyeri Politikaları Geliştirme ve Uygulama Rehberi’nde de iyi uygulama örneği olarak paylaşılıyor.
- Ekim 2016’da Yeşim Tekstil koordinatörlüğünde, BUSİAD (Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) ve BUİKAD (Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği) işbirliği ile dünyada ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi ile ilgili yapılan çalışmaların Bursa’ya taşınması hedefiyle Bursa’daki WEPs imzacısı firmalar tarafından Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu kuruluyor. Platformun kuruluşunun ardından, 2017 yılında Bursa bu konuda pilot il olarak konumlanarak, birçok farklı çalışmaya imza atılıyor. Bu çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
Fırsat eşitliği konusunda taahhütlerde bulunmanın önemine inanan Yeşim Tekstil, cinsiyet eşitliğini destekleyen SA 8000 Belgesine de 2006 yılından bu yana sahip. 2009 yılında Türkiye Kalite Derneği’nin (Kal-Der) “Yönetim Kadının Hakkıdır” bildirisini imzalayarak toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmeyi açıkça taahhüt eden Yeşim Tekstil, WEPs Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni de 2015 yılından bu yana resmen benimsiyor.
Yeşim Tekstil'in kadın istihdamı ve fırsat eşitliği alanındaki tüm bu çalışmaları, firmayı farklı platformlarda öne çıkarıyor. Bu kapsamda, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur, uzun yıllardır Yeşim Tekstil’i temsilen toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilirlik konusunda farklı sivil toplum örgütlerinde yaptığı liderlik ve sistematik çalışmalar kapsamında, Dünya Gazetesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle hazırladığı “Türkiye’nin cesaretini yükselten, ilham veren kadınlar” listesinde 48 kadınla birlikte yer alıyor.