Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Daha önce Eşit Adımlar’da yer verdiğimiz Vodafone'un dildeki eşitsizlikle mücadele etmek amacıyla geliştirdiği Kırmızı Çizgi teknolojisi, köşe yazılarının ardından TV dizilerindeki cinsiyetçi söylemleri de tespit etti. Yapay zekaya dayalı bir teknoloji olan Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"un birer senaryosunu tarayarak cinsiyetçi söylemlerin düzeltilmesi konusunda senaristleri uyardı.

Sevilen diziler "İstanbullu Gelin"in 75. ve "Erkenci Kuş" dizisinin 33. bölümünün senaryosu Kırmızı Çizgi tarafından tarandı. Kırmızı Çizgi teknolojisi, cinsiyetçi bir söylem bulduğunda gerekli düzeltmenin yapılması için senaristleri uyardı. Yapılan düzeltmeleri seyirciler de görebildi ve düzeltilmesini istedikleri cinsiyetçi söylemleri #KırmızıÇizgi etiketiyle paylaşabildi.

İstanbullu Gelin dizisinin senaristi Deniz Akçay Katıksız, Kırmızı Çizgi deneyimini aşağıdaki videoda anlattı:

Vodafone Türkiye Marka İletişimi ve Stratejisi Direktörü Esra Süzme konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Dil, toplumun iskeleti. Nasıl düşünürsek öyle konuşur, nasıl konuşursak öyle düşünürüz. Zamanla edindiğimiz önyargılar, düşünce sistemimizi yansıtıyor, dilimize yansıyor. Farkında olarak ya da olmayarak telaffuz ettiğimiz her kelime, zamanla kadınlara bakış açımızı oluşturuyor. Dilimizi kadınlara karşı bu önyargılardan temizlemek gerektiğine inanıyoruz. Kadınları görünmez kılan hiçbir kelimenin, hiçbir ifadenin kabul edilemeyeceğini düşünüyoruz. Bu düşünceyle geliştirdiğimiz Kırmızı Çizgi teknolojisini şimdi de ekranlara taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kırmızı Çizgi, 'İstanbullu Gelin' ve 'Erkenci Kuş'un birer senaryosunu tarayarak cinsiyetçi söylemler konusunda senaristleri uyaracak. Kırmızı Çizgi projesiyle, dilde kanıksanmış cinsiyetçi söylemler konusunda toplumda farkındalık yaratmayı ve bu söylemlerin yarattığı psikolojik şiddeti ortadan kaldırmayı hedefliyoruz."

Cinsiyetçi kelime oranı yüzde 0'a indi

Kırmızı Çizgi teknolojisi, yapay zekâdan besleniyor. Türkçe dilini semantik olarak analiz edip cinsiyetçi söylemleri ayrıştırabilen ilk örnek olan bu teknoloji, Türkçeyi hem kelime bazlı, hem de metin bazlı anlayarak kadınlara yönelik önyargılı kullanımları fark ediyor ve üstünü kırmızıyla çiziyor. Kırmızı Çizgi ile Hurriyet.com.tr'de Temmuz 2018'den bu yana 2.800 köşe yazısı analiz edildi. Hurriyet.com.tr altına yerleştirilen Kırmızı Çizgi butonu 41 milyon kez görüntülendi ve 780 bin aksiyona dönüştü. Kırmızı Çizgi başlamadan önce yazarların makalelerinde tespit edilen cinsiyetçi kelime oranı yüzde 11 iken, Kırmızı Çizgi başladıktan sonra bu oran yüzde 7'ye geriledi, Ocak 2019 itibariyle ise yüzde 0 oldu.

 

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
P&G’DEN 8 HAFTALIK ÜCRETLİ BABALIK İZNİ

“Bebek bakımı eşlerin ortak sorumluluğu” diyen P&G 8 haftalık ücretli babalık izni uyguluyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
AĞIR SANAYİNİN GÜÇLÜ KADINLARI

Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA KIZ ÇOCUKLARINI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
ÜLKEM İÇİN: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNYARGILAR ORTADAN KALKMALI

Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
GARANTİ BANKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI

Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.