Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Türkiye’de kadının ekonomik ve sosyal hayata katılımı, gelişmekte olan ülkelerin altında seyrediyor. Kadınların istihdam ve işgücüne katılım oranları %30’lar seviyesinde. Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitlik Endeksi’ne göre Türkiye’de yönetici kadrolarının sadece %12’si kadın. Üstelik işsizlik ve kayıt dışı istihdam rakamlarının kadınlarda daha yüksek olduğu görülüyor. Kadınların en çok istihdam edildiği mesleklerde ise temizlik görevlisi, satış danışmanı, muhasebeci, tekstil sektöründe makineci ve sekreter gibi cinsiyete dayalı iş bölümünde “kadın işi” olarak etiketlenen alanlar öne çıkıyor. Bununla beraber pek çok araştırma kadınların ekonomiye katılmasının ve farklı sektörlerde çeşitliliğin artmasının ekonomiye katkı sağlayacağını, verimliliği artıracağını gösteriyor.

Borusan Eşittir

Kadın istihdamı konusundaki tablo, Türkiye’deki pek çok kuruma da yansıyor. Örneğin Borusan Grubu’nda teknoloji ile mühendislik alanlarında çalışan ve yönetici olarak görev alan kadın sayısı düşük. Ayrıca, mavi yaka tarafında da kadın istihdamı sorunu yaşanıyor.

Borusan Grubu, fırsat eşitliği alanında çözümler üretmek ve cinsiyet eşitliğini şirket kültürünün ayrılmaz bir parçası haline getirmek amacıyla 2016 yılında “Borusan Eşittir” toplumsal eşitlik platformunu kurdu. Borusan Eşittir platformu, kadın istihdamını artırmak ve bu konuda farkındalık yaratmak için projeler geliştiriliyor. Borusan Eşittir kapsamındaki projelerde aşağıdaki konulara öncelik veriliyor:

  • Yönetimin tüm kademelerinin tam desteğini sağlamak
  • Şirket ve İnsan Kaynakları politikalarını değerlendirmek
  • Ulusal ve uluslararası anlaşma ve prensipleri hayata geçirmek yönünde aktif rol oynamak
  • Ayrımcı söylem, uygulama ve eylemleri değiştirme yönünde öneriler geliştirmek

Kadına Güç İş Yok

Borusan Eşittir platformu kapsamında, Borusan Grubu’nun farklı şirketleri kendilerine özel projeler geliştiriyor. Grup şirketlerinden Borçelik’in kadın istihdamını artırmak amacıyla başlattığı Kadına Güç İş Yok projesinde, Borçelik’te kadınların çalışabileceği, ancak yeterince yer almadığı iş alanları belirlenerek bu konuda çözümler geliştirilmeye çalışılıyor.

Kadına Güç İş Yok projesinin amaçları

  • Kalkınma, ekonomik büyüme ve işsizlikle mücadele alanlarının en önemli bileşenlerinden birisi olan kadınların, işgücüne katılımlarının artırılması
  • Kadınların statülerinin güçlendirilerek Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişimine katkı sağlanması
  • Verilen teknik ve mesleki eğitimlerle kadınların mesleki becerilerinin geliştirilmesi
  • Kadın çalışanların güçlü yetkinliklerinin açığa çıkarılarak Borçelik içi kültür değişiminin sağlanması
  • Borçelik aday havuzunun genişletilmesi ile açık pozisyonların daha kısa sürede kapatılması

Adım Adım Kadına Güç İş Yok

Nisan 2017’de başlatılan projede, önce gerekli hazırlıklar yapılıyor, pozisyonlar belirleniyor, eylem planları oluşturuluyor. Bu kapsamda:

  • Kadın istihdamında İş Sağlığı ve Güvenliği anlamında nelere dikkat edilmesi gerektiği masaya yatırılıyor
  • Kadınların çalışabileceği üretim pozisyonları belirleniyor
  • Kadın üretim operatörü çalıştıran başarılı şirketler ve iyi uygulama örnekleri inceleniyor
  • İşe alım sürecinde doğru adayları seçebilmek için bu projeye özel işe alım yetenek testleri, psikoteknik algı testleri ve kişilik envanterleri hazırlanıyor
  • Yaşam odası gibi altyapı çalışmaları tamamlanıyor

Sonrasında iç ve dış iletişim çalışmalarına başlanıyor. Böylece hem konu hakkında farkındalık yaratılıyor hem de ilanlar aracılığıyla aday başvuruları toplanıyor. Verilen ilanlara İŞKUR aracılığıyla 350, Kariyer.Net aracılığıyla 2.000 kişi başvuruyor.

Ocak 2018’de adayların oryantasyon programına geçiliyor. Oryantasyon kapsamında teknik ve kişisel gelişimden oluşan 250 saatlik (kişi başı) eğitim veriliyor. Eğitim süreci yaklaşık 10 hafta devam ediyor.

Oryantasyona katılan 26 kursiyerin 26’sı da Mart 2018 itibarıyla işbaşı yapıyor. Böylece bir yıllık sürecin sonunda, hat operatörü olarak 16 kadın, kabinli tavan vinç operatörü olarak 10 kadın istihdam edilmiş oluyor.

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KIRMIZI ÇİZGİ DİZİLERİ DE İNCELEDİ

Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
P&G’DEN 8 HAFTALIK ÜCRETLİ BABALIK İZNİ

“Bebek bakımı eşlerin ortak sorumluluğu” diyen P&G 8 haftalık ücretli babalık izni uyguluyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA KIZ ÇOCUKLARINI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
ÜLKEM İÇİN: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNYARGILAR ORTADAN KALKMALI

Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
GARANTİ BANKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI

Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.