Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.
KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Vodafone’un Çeşitlilik ve Dahiliyet bağlamındaki kurumsal önceliklerinde, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik koşulları ile faaliyet gösterilen sektörün beklentileri belirleyici oluyor. Bu kapsamda, kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusu Vodafone’un kurumsal kültürünün önemli bir yapıtaşını oluşturuyor. Toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanılıyor. Bu inanç, Vodafone’un işe alım süreçlerine yoğun şekilde yansıyor. Aynı pozisyon için aday olan, eşit yetkinlik ve nitelikteki aday havuzunda kadın yöneticiler önceliklendirilmekle birlikte, aday havuzunda %50-50 kadın-erkek eşitliği olması işe alım performans göstergesi olarak kabul ediliyor.
Vodafone’da açılan bir pozisyona arkadaşını önermek isteyen çalışanlar destekleniyor ve önerdikleri kişilerin işe alınması durumunda kendileri ödüllendiriliyor. Ayrıca “Arkadaşını Öner” uygulaması kapsamında, kadın çalışan önerenler daha yüksek puan alıyor.
Vodafone, tüm dünyada kadınlar için en iyi işverenlerden biri olma hedefiyle 26 ülkede birden başlattığı, dünyanın en büyük global işe alım programı ReConnect kapsamında, kariyerine belli sebeplerle ara vermiş kadın profesyonellerin iş hayatına geri dönmelerini destekliyor. İş hayatına geri dönüş sürecinde verilen eğitimlerle kadınların profesyonel becerilerinin tazelenmesi, koçluk ve mentorluk programları ile de kadınların iş hayatına dönüş adaptasyonlarının hızlandırılmasına çalışılıyor. ReConnect programı ile 3 yıl içinde 26 ülkede 1.000 kadına ulaşmak hedefleniyor.
“İÇİNDEKİ GÜCÜ KEŞFET” PROGRAMLARI
Vodafone’un çalışma hayatında fırsat eşitliğini desteklemeye yönelik eğitim programlarından “İçindeki Gücü Keşfet”, kadın çalışanların iş hayatında kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, kendi potansiyellerini fark etmeleri ve kariyer yolculuklarındaki olası engelleri aşmaları yönünde daha fazla beceri ve farkındalık kazanmaları gibi önemli nedenlere dayanıyor. “İçindeki Gücü Keşfet” - Satış ve “İçindeki Gücü Keşfet” – Teknoloji programları kapsamında, Satış ve Teknoloji departmanlarında çalışan yönetici adayları ve yöneticiler için mentorluk süreci ile desteklenen bir Gelişim Programı kullanılıyor. Kadın çalışanlara, 3 modülden oluşan gelişim programına katılırken, proje kapsamında planlanacak olan seminerlerde önemli konularla ilgili uzmanları dinleyip bir yandan da mentorlarıyla çalışma imkanı sunuluyor.
SATIŞTA KADIN“ VE “TEKNOLOJİDE KADIN“ STAJ PROGRAMLARI
Türkiye’nin sürdürülebilir geleceğinin inşasında kadınların ekonomik hayata katılımına büyük önem veren Vodafone, potansiyeli yüksek, teknoloji/telekomünikasyon sektöründe satış ve teknoloji alanında kariyerini ilerletmek isteyen, üniversite 3. sınıfta okuyan öğrencilere imkân sağlamayı ve onları yetiştirerek sektöre kazandırmayı önceliklendiriyor.
Satışta Kadın ve Teknolojide Kadın programlarında, bir yıllık staj dönemi boyunca öğrenciler iki ayrı rotasyonla farklı bölümlerde çalışarak bilgi ve tecrübelerini pekiştiriyor, ayrıca farklı fonksiyonlardan direktörlerle bir araya gelerek onlardan ilham alırken, “İş Hayatına Hazırım” eğitimleri ile de kendilerini yaklaşan mezuniyet ve kariyer hayatlarına hazırlıyorlar.Programın diğer bir önemli özelliği ise öğrencilerin mezun olurken “Discover Genç Yetenek” programı alımlarına öncelikli olarak dahil edilmeleri oluyor.
Teknolojide Kadın Staj Programı, Vodafone Grubu tarafından tüm Vodafone ülkelerine örnek proje olarak gösterildiğini ayrıca belirtelim. Bu proje, Çeşitlilik ve Dahiliyet alanında projelerin değerlendirildiği ConnectedSheCan Ödülleri'nde Vodafone Türkiye’ye birincilik ödülü getiren projelerden biri konumunda.
GIRLS IN STEM
Vodafone’un teknolojide kadının gücünü ve önemini vurguladığı diğer bir projesiyse “Girls In Stem”. Henüz kariyer seçimini yapmamış, lisede okuyan öğrencileri kariyer seçimleri ile ilgili bilgilendirmek, cesaretlendirmek ve kodlama eğitimi ile bu sektörde neler yapabilecekleri konusunda onlara ilham verebilmek amacıyla amacıyla başlatılan “Girls In Stem” programıyla 26 ülkede 14-18 yaş aralığında toplam 1.000 kız öğrenciye ulaşmak hedefleniyor. Projenin Türkiye’deki ilk durağı olan Kadıköy Anadolu Lisesi’nde geleceğin parlak gençlerine kodlama eğitimi veriliyor.
KURUMSAL ÇEŞİTLİLİK VE DAHİLİYET EĞİTİMLERİ
Vodafone, Çeşitlilik ve Dahiliyet yaklaşımının şirket içinde yaşamasını desteklemek amacıyla tüm kademelerdeki yöneticilere Kurumsal Çeşitlilik ve Dahiliyet konusunda eğitimler veriyor. Yöneticilerin, bu eğitimlerde aldıkları yönlendirme ve rehberlik doğrultusunda ekiplerine koçluk etmeleri bekleniyor.
Eğitimlerde sadece cinsiyet eşitliğine değil toplumdaki farklı çeşitlilik alanlarına odaklanılarak katılımcıların bu anlamda empati geliştirmeleri destekleniyor. 2014 yılından beri devam eden “Kurumsal Çeşitlilik ve Dahiliyet Eğitimleri”ni takiben dahil edici şirket kültürünü güçlendirmek için 2016 yılında tüm yöneticilerin katıldığı “Bilinçdışı Önyargılar” atölye çalışmaları hayata geçiriliyor. Bu atölye çalışmalarıyla, yöneticilerin hem bilinçdışı önyargılarına karşı farkındalık kazanmaları, hem de ekip yönetiminde, aldıkları kararlarda bu önyargılardan temizlenmiş olmayı nasıl sağlayacaklarına dair pratik yapmaları hedefleniyor.
YAŞAM EVRELERİ
“Çeşitlilik ve Dahiliyet” çalışmaları kapsamında 2016 yılında “her yaşın ihtiyacı ve beklentileri farklı” düşüncesinden yola çıkarak tasarlanan “Yaşam Evreleri” (Lifestages) projesi, Vodafone’a yetenek yönetiminde farklı bir açılım sağlıyor. Bu projeyle, çalışanların ihtiyaç ve beklentileri içinde bulundukları yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilip, İnsan Kaynakları alanındaki uygulamalar bu yönde zenginleştiriliyor. Ayrıca, özelleştirilmiş uygulamalar ve çalışanların iş-yaşam dengesine dikkat ederek daha verimli ve mutlu bir çalışma ortamı sağlanması hedefleniyor.
Vodafone, yaptığı araştırma sonucunda, şirket bünyesinde 5 farklı yaşam evresi olduğunu belirliyor: iş hayatına yeni başlayanlar, genç profesyoneller, ebeveynler, yöneticiler ve orta yaştakiler. Her yaşam evresi kendi içinde çok benzer demografik özelliklere sahip olsa da, her evre farklı bir profili temsil ettiği için, tüm ihtiyaç ve beklentilerin birbirinden farklılaştığı görülüyor. Araştırma kapsamında biraz daha derine inilerek kadın ve erkek çalışanlar arasındaki farklılıklar üzerine de analiz yapılıp sonuçlara uygun aksiyonlar alınıyor.
Vodafone, araştırma sonuçlarından yola çıkarak, çalışan annelerin iş ve özel yaşam dengesini kurmalarına yardımcı olmak için aşağıdaki aksiyonları hayata geçiriyor:
- Anne ve babaların iş ortamında ve evde daha rahat bir yaşam dengesi kurabilmelerini desteklemek üzere özel olarak hazırlanmış eğitim seminerleri
- Çalışan annelerin doğumdan sonra kullanabilecekleri süt odası
- Ebeveyn ya da ebeveyn adayı olan çalışanlar için çeşitli sağlık programları
- Türkiye genelinde 20'ye yakın anaokulunda çalışanlara %25'e varan indirim imkânı
- Boğaziçi Üniversitesi Vakfı Mucize Annelik Okulu ile birlikte “Mucize Annelik Günleri” etkinliği (Anne-baba adayı çalışanların davet edildiği bu etkinlikte gebelik döneminde ve doğum sonrasında anne sağlığından, emzirme ve yenidoğan bakımına kadar çeşitli konular işleniyor)