Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

 

Müşteriler:

Garanti Bankası, girişimciliğe verdiği önem doğrultusunda, kadınları farklı segmentte değerlendiren ilk özel banka olarak, kadın girişimcileri desteklemek, güçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yaptığı çalışmalara 10 yıldır devam ediyor.

Banka, 2006 yılından bu yana Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla “Kadın Girişimcilere Destek Programı’nı yürütüyor. 

Garanti Bankası'nın kadın girişimcilerin güçlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği faaliyetleri aşağıdaki dört temel başlıkta ele alınıyor:

  • Finansman sağlama
  • Cesaretlendirme
  • Eğitim
  • Yeni pazarlara açılma

Finansman sağlama

Tüm bireylerin fırsatlardan eşit yararlandığı, kapsayıcı bir ekonominin daha verimli olacağı ve daha hızlı büyüyeceği anlayışıyla kadınların istihdama ve ekonomik yaşama aktif katılımı destekleniyor. Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı kapsamında özel müşteri grubu olarak sınıflandırılan kadın müşterilere sağlanan kredi tutarı, önceki yıla oranla %28 artırılarak 2017 yıl sonu itibarıyla 4,1 milyar TL’ye çıkmış durumda.

Cesaretlendirme

Garanti Bankası, kadın girişimcileri cesaretlendirmek, rol modellerini kamuoyuyla paylaşıp hemcinslerinin bu işi başarabildiğini göstermek amacıyla, Ekonomist dergisi ve KAGİDER ortaklığıyla Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nı düzenliyor. 2008’den beri düzenlenen Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması ile binlerce kadına ilham ve cesaret veriliyor. Türkiye’nin Kadın Girişimci Yarışması’na bugüne kadar toplam 34.384 başvuru oldu.

Eğitim

Finansman desteğinin yanı sıra Kadın Girişimci Yönetici Okulu projesiyle kadınlara girişimcilik eğitimleri sunuluyor. Bilgi ve deneyim paylaşımına uygun ortamlar yaratılarak işlerini geliştirmelerinde destek sağlanıyor.

Garanti Bankası’nın paylaştığı bilgilere göre, kadın girişimcileri temel konular hakkında bilgilendirme amacıyla, KAGİDER işbirliğinde 2008’den beri düzenlenen Kadın Girişimci Buluşmalarıyla 32 şehirde 33 buluşma gerçekleştirilirken 7.000 kadın girişimciye ulaşılmış durumda.

Ayrıca, 2012’den beri Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi işbirliğiyle yürütülen Kadın Girişimciler Yönetici Okulu ile işlerini büyütmek ve daha iyi yönetmek isteyen kadın girişimcilere ücretsiz eğitim imkanı sağlanıyor. Kadın Girişimciler Yönetici Okulu (KGYO) kadın girişimcilere yenilik, sürdürülebilir yönetim, müşteri ilişkileri ve kurumsallaşma gibi konularda ücretsiz olarak yaklaşık bir ay süren eğitimler vermeye devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 2.000 kadın girişimci bu eğitimlere katılarak sertifika almış durumda.

Yeni pazarlara açılma

Kadın girişimcilerin yeni müşteri kazanmaları ve  iş bağlantıları kurmaları için, alıcı ile satıcıların bir araya geldiği  bölgesel  Kadın Girişimci İş Buluşmaları ilk olarak  Ekonomi Bakanlığı’nın da desteği ile mayıs ayında İzmir’de gerçekleştiriliyor.

Garanti Bankası, bir finans kuruluşu olarak en büyük sorumluluklarından birinin, kapsayıcı bir strateji ile toplumun finansal okuryazarlığını geliştirerek daha sağlıklı finansal kararlar almalarını ve daha bilinçli yatırımlar yapmalarını sağlamak olduğuna inanıyor. Bu amaçla, dış pazarlara açılmasına destek verilen kadın girişimcilerin daha fazla müşteriye ulaşmasını kolaylaştırmak için uluslararası e-ticaret platformu TurkishExporter ile Dış Pazar Bul online platformu oluşturuluyor.

Garanti Bankası, kadın girişimciliği alanında analiz, araştırma ve örnek vakaların paylaşılmasını da önemsiyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalara birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Girişimcilik alanındaki faaliyetlerin etkisi, bir etki analiziyle ölçülüyor. Buna göre, kadın girişimcilik projelerindeki yatırımın sosyal geri dönüş (SROI) değeri 2,44.
  • Kadın girişimcilerin tanımlanmasına yönelik bir “Kadın Girişimciler Araştırması” gerçekleştiriliyor.
  • Garanti Bankası’nın kadın girişimcileri destekleme modeli ve bu alandaki çalışmaları, Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) raporunda yer alarak, uluslararası arenada geçerli örnek bir vaka analizi olarak paylaşılıyor:

İnsan Kaynakları:

Garanti Bankası, her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu insan hakları beyanında paylaşıyor. Ayrıca bankanın, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine yönelik çok kapsamlı ve çok sayıda uygulaması da bulunuyor.

Cinsiyet Eşitliği Komitesi

Garanti Bankası, 2015 yılında kadın girişimciler programı ile edindiği tecrübeyi tüm değer zincirine yaymak ve kadınların sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmesine katkıda bulunmak için Kadın Komitesi’ni kuruyor. 2017 başında, Kadın Komitesi’nin adını daha kapsayıcı olması için Cinsiyet Eşitliği Komitesi olarak değiştiriliyor.

Genel Müdür Yardımcısı seviyesinden yönetici seviyesine kadar kadın ve erkek temsilcilerin bulunduğu Cinsiyet Eşitliği Komitesi, 2015 yılından beri Sürdürülebilirlik Komitesi çatısı altında kadınların finansal sisteme dahil edilmeleri, kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında Banka çalışanlarına veya tüm dış paydaşlara yönelik program, süreç ve girişimlerin koordinasyonunu sağlamak üzere çalışmalar yürütüyor.

Bu Komitenin altında İnsan Kaynakları, toplum ve müşteri projeleriyle ilgilenen, projeleri değerlendirmek ve yeni fikirler üretmek üzere üç ayda bir toplantı yapan alt çalışma grupları faaliyet gösteriyor.

İK Profili

Garanti Bankası’nda tüm çalışanların %56’sını, karar verici pozisyonlardaki orta/üst düzey yönetimin %41’ini kadın çalışanlar oluşturuyor.

Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları

Çeşitlilik politikasını çalışanların tam anlamıyla içselleştirmelerini sağlamak, bilinçsiz ön yargı ve cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla 2016 yılında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi tasarlanıyor. Eğitim 2017 yılında tüm çalışanlar için zorunlu hale getiriliyor. Çalışanların %54’ü (9.400 kişi) bu eğitimi tamamlamış durumda.

2017 yılında cinsiyet eşitliği algısının temeline inmek amacıyla çalışanlarla bilinçsiz ön yargı anketi çalışması gerçekleştirilirken, konuyu daha kapsamlı bir şekilde ele alabilmek için bir yol haritası hazırlanıyor.

8 Mart 2018’de ise üst yönetimin yer aldığı güçlü bir video mesaj yayınlanıyor. Yayınlanan bu  videoya ek olarak çalışanlara “Garanti Bankası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi” paylaşılıyor. Ayrıca intranette açılan cinsiyet eşitliği sayfası altında çalışanlarla konuyla alakalı içerikler, videolar ve çeşitli raporlar paylaşılıyor. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcıları Ebru Dildar Edin ile Cemal Onaran’ın, Garanti çalışanlarına bankanın konuyla ilgili projeleri hakkında bilgi verdikleri bir toplumsal cinsiyet eşitliği videosu yayınlanıyor.

Yetkinliklerinin ve iş hayatının içerdiği zorlukların nasıl aşılacağının bilincinde olan güçlü kadın liderler yetiştirmek amacıyla Garanti, 2016 yılında BM Kadın Programı’yla bir iş birliği anlaşması imzaladı. Banka bu çerçevede 2017 yılında yönetici ve şube müdürü seviyesindeki kadın çalışanlara Kadın Liderliği Eğitimleri düzenledi. 2016 yılında Garanti, üst düzey kadın yöneticilerinden oluşan, orta ve üst düzey pozisyonlardaki kadınların gelişimi ve iş birliğine katkıda bulunmayı hedefleyen Kadın Yöneticiler İnisiyatifi’ni oluşturdu. 2017’de İnisiyatif, Banka içindeki kadın yöneticilere özgüven aşılamak için ilham verici konuşmacıların geldiği, aynı zamanda Garantili kadın yöneticilerin toplumsal cinsiyet eşitliği meselelerini tartışmak üzere bir araya geldiği 13’ten fazla organizasyon düzenledi, gelişim ve farkındalık programları tasarladı ve networking ortamları yarattı. Bunlar Kadın Liderliği (14 grup/177 katılımcı) ve Öne Çıkan Kadınlar (Remarkable Women) Programı (1 grup/20 katılımcı) adı altında yürütülüyor. Kadın Liderliği programı BM Kadın Programı’nın desteğini aldı. Olağanüstü Kadınlar Programı, deneysel öğrenme yolu ve güçlü yeni tekniklerle kadın liderliği yeteneğini artırmak üzere tasarlandı.

Ayrıca, üst yönetimdeki kadın temsilini artırmak amacı ile kadın yöneticilere özel geliştirilen Mentörlük Programı Şubat 2018’de hayata geçirildi.

Performans, Terfi, Ücretlendirme

Garanti Bankası, en çok tercih edilen işveren olma hedefiyle paralel olarak, rekabetçi, piyasaya duyarlı ve çalışanın hayat kalitesini geliştirmeyi öngören bir ücretlendirme politikası uyguluyor. Garanti Bankası’nda ücretlendirme temel olarak performansa dayalı ve cinsiyetten tamamen bağımsız.

Performansın yanı sıra genel makroekonomik koşullar, Türkiye’deki güncel enflasyon oranı ve sektördeki trendler, çalışanlara adil ve doğru bir ücret politikası uygulanması açısından dikkatle takip ediliyor. Bankada ücret paketi maaş, her yıl prim ve ikramiye, yemek fişi, yabancı dil tazminatı ve kıdeme veya işin kapsamına ve hizmet lokasyonuna göre değişebilen diğer yan ödemelerden oluşuyor. Bankanın ücret sistemi, adil, şeffaf, ölçülebilir ve dengeli performans hedeflerine dayanan ve sürdürülebilir başarıyı özendiren bir sistem olması için sürekli takip ediliyor.

Garanti Bankası’nda kadın çalışanların ortalama ücretinin erkek çalışanlarınkine oranı 0,98. Aradaki ufak fark, geçmiş deneyim, performans değerlendirme sonuçları ve ücret düzeyini etkileyen cinsiyet haricindeki diğer etkenlerle açıklanıyor. Kadın-erkek çalışan maaş oranlarını her yıl halka açık bir şekilde raporlanıyor. Performans değerlendirme süreçleri ve terfi politikası tamamen cinsiyetten bağımsız olduğu özellikle belirtiliyor.

Çalışanlar, kanunların tanıdığı uygulamaların daha ötesinde haklarla doğum izinlerini kullanabiliyor. Her yıl doğum iznine ayrılan çalışanların hamilelikten doğum sonrasına kadar geçen süredeki şartlarını iyileştirmek amacıyla, “Annelik Deneyimi” projesi başlatılıyor. Böylece, doğum izni sonrası işe dönme oranlarının atrırılması hedefleniyor. Çalışanların iş-yaşam dengesini başarılı bir şekilde kurmaları için aile yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek tüm konularda onlara destek olmak üzere çocuk bakımı kapsamında haklar da sunuluyor. Emziren çalışanlara, çocuk 1 yaşına gelene kadar emzirme için esnek zaman tanıyor, doğumdan sonraki bir yıl boyunca her gün iki saat izin kullanma hakkı sunuluyor. Alternatif olarak çalışanlar bu izni haftada bir tam gün ya da doğum izinlerinin sonuna eklenecek yaklaşık bir ay olarak toplu şekilde de kullanabiliyorlar. Doğum yapacak kadın çalışanların desteklenmesi amacıyla doğum masrafları için ek sigorta teminatları sunuluyor. Düzenlenen kurslarla (Anne-Baba-Çocuk Akademisi) ebeveyn olan çalışanlara çocuk gelişimi konusunda destek veriliyor.

İmzacılıklar ve Taahhütler

İş dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşabilmek, kadınların iş dünyasındaki kalıcılığını artırmak ve onların kariyer hedeflerine ulaşmalarına destek olmak için 2014 yılında WEPs’i imzalayan Türkiye’den ilk banka olan Garanti Bankası, WEPs İcra Komitesi’nde de yer alarak, Türkiye’de WEPs’in yaygınlaşması için çalışıyor.

Garanti Bankası, 2015’te, “HeforShe” inisiyatifine desteğini dile getiriyor.

Banka, 2012 yılında alınan, sosyal cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlenmesine verilen önemin bir sonucu olarak gördüğü Fırsat Eşitliği Modeli’ni (FEM) uygulayan ilk şirketler arasında yer alıyor. FEM sertifikasının gereklerine uygun olarak kadın çalışanlar iş ortamında desteklemeye devam ediliyor.

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, üst yönetimde ve yönetim kurullarında kadın oranının en az %30 olmasını hedefleyen “%30 Kulübü Türkiye”nin Kurucu Üyeleri arasında yer alıyor.

Garanti Bankası, tüm bu öncü uygulamaları ile 2017 yılından beri Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Türkiye’den yer alan ilk ve tek şirket konumunda.

Ayrıca banka, Investors in People (IIP) ‘’Altın Sertifikası’’nı ikinci kez almaya hak kazanan Türkiye’den ilk şirket konumunda. Banka, insan kaynağına yatırım yapmayı ve “insan merkezli” yönetim anlayışına dayanan uygulamalarını sürdüreceğinin altını çiziyor.

İşbirlikleri ve Deneyim Paylaşımı

2015’te Professional Women’s Network’e (PWN) üye olunuyor.

2017 yılında, kız kardeşlik, dayanışma ve destek kavramları kapsamında pek çok ilham verici etkinlik düzenleyen ve kadınların kariyer yolculuklarına destek verici pek çok çalışması olan TurkishWIN’e üye olunuyor.

Aile İçi Şiddet Platformu

Aile içi şiddetin beyaz yakalı çalışanların da yaşadığı bir sorun olmasından yola çıkan Garanti Bankası, bu konuda çalışanlarına destek olmak amacıyla Aile İçi Şiddet Platformu’nu hayata geçiriyor. Bu platform ile hem çalışanlara hem de ailelerine aile içi şiddet konusunda hukuki ve psikolojik danışmanlık desteği sunuluyor.

Garanti Bankası’nın bu konuda yaptığı çalışmaya, örnek bir uygulama olarak SKD Türkiye tarafından yayımlanan “İş Dünyasından Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği Deneyimleri” raporunda da yer veriliyor.

Toplum:

Garanti Bankası, 2015 yılında kadınlara temel düzeyde finansal okuryazarlık yetkinliği kazandırmayı hedeflediği KALP (Kadınlar Platformu) adında bir pilot program tasarlıyor. 2016 yılında KALP kapsamında verilen finansal okuryazarlık semineriyle 2.719 kadına ve her biri 3 saatlik 7 uygulama atölyesiyle 212 kadına ulaşılıyor.

Bankacılık hizmetlerine erişimi sınırlı olan veya erişimi olmayan kadınların finansal okuryazarlığını iyileştirmenin amaçlandığı bu etkinlerde katılımcı profili, ağırlıklı olarak 35-55 yaş arası, evli, çocuk sahibi, yaklaşık yarısı çalışan ve %83’ü finansal kapasite geliştirme konusunda motivasyona sahip kadınlardan oluşuyor.

Seminerler sonucunda yapılan etki analizine göre aşağıdaki başlıklar davranış haline geliyor:

  • Birikim yapmak
  • Bütçe yapmak
  • Çocukların gelir ve gider takibi
  • Satın alırken ‘istek mi ihtiyaç mı’ kuralını uygulamak
  • Bir yabancı ile ortak olma fikrine sıcak bakmak
  • Yatırım için bankaya danışmak

Katılımcıların %91’i eğitim içeriğini beğendiğini, %83’ü kendisini bilgilendirdiğini, %70’i ise eğitim içeriklerini hatırlamaya devam ettiğini belirtiyor. Hane içinde yapılan harcamaların gelire göre çeşitlenmesinde tutum değişikliği %48 oranında gerçekleşiyor. Bankacılık ürünleri, tasarruf ve yatırım araçları kullanımının çeşitlenmiş olması açısından davranış değişikliği ise %21 olarak ölçülüyor.

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KIRMIZI ÇİZGİ DİZİLERİ DE İNCELEDİ

Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
P&G’DEN 8 HAFTALIK ÜCRETLİ BABALIK İZNİ

“Bebek bakımı eşlerin ortak sorumluluğu” diyen P&G 8 haftalık ücretli babalık izni uyguluyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
AĞIR SANAYİNİN GÜÇLÜ KADINLARI

Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA KIZ ÇOCUKLARINI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
ÜLKEM İÇİN: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNYARGILAR ORTADAN KALKMALI

Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.