PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.
Üçüncü yılın sonunda kadın oranı yüzde 30 ile hedefin gerisinde kalınca proje bir yıl daha uzatıldı, yüzde 50 hedefinden vazgeçilmedi.
PROBLEM NEYDİ?
Cinsiyet eşitliği yaklaşık 20 yıldır PwC’nin küresel olarak kurum kültürünün bir parçası haline getirdiği bir kavram. Aynı şekilde, PwC Türkiye ofisinde de işe alımda ve hizmet verilen birimlerde cinsiyet eşitliğine önem veriliyor. Şirket çalışanlarının yüzde 51’ini kadın ve yüzde 49’unu erkekler oluşturuyor. Buna rağmen Danışmanlık Hizmetleri’ne bağlı olan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın çalışanların yüzde 50’nin altında bulunması bir sorun olarak gündeme geldi ve 2013 yılında, şirket ortakları, üst düzey yöneticiler ve İnsan Kaynakları Birimi ile gerçekleştirilen performans değerlendirme toplantısında çözüm üretmek için harekete geçme kararı verildi.
ÇÖZÜM NE OLDU?
Tespit edilen sorunun çözümüne dair çalışmalar, üst yönetim kararı ile 2013 yılında başlatıldı. Projenin temel paydaşları İnsan Kaynakları ve Değerleme Hizmetleri Birimi’nden sorumlu şirket ortağı ve birim yöneticileri oldu.
Proje ile, ilgili birimdeki kadın çalışan oranını artırarak var olan bakış açısını çeşitlendirmek ve yapılan işin değerini artırmak amaçlandı. Böylece birimdeki toplam 30 çalışan arasından birinci yıl sonunda yüzde 20-25’inin, ikinci yıl sonunda yüzde 30-35’inin ve 2016 yılına gelindiğinde de yüzde 50’sinin kadın olması hedefi kondu.
Belirlenen hedef kapsamında öncelikle Değerleme Hizmetleri Birimi’ne hangi seviyede, kaç kadın çalışan alınacağı ve bu sorunun altında yatan temel faktörler tespit edildi. Birimin yalnızca erkeklerden oluşması, uzun mesai saatlerinde rahat iletişim kurabilmeleri ve ortak noktada buluşabilmeleri sebebiyle işe alımlarda yine erkek adayların tercih edilmesine yönelik eğilimler bu birimde kadınların çalışmasının önündeki engeller olarak tespit edildi. Çalışan değişim oranının çok düşük ve çalışanların birbirine çok bağlı olduğu bu birime kadınların işe alınması ve bunun çalışma düzenine yansıyacak pozitif etkileri görüşülen konular arasında yer aldı.
Birim yöneticilerinin değişikliğe gitme kararı ile çalışanlar, yeni bir çalışma düzenine girdiler. Her projede farklı ekiplerin çalıştığı birimde, tüm projelerde proje grubunu oluşturan ekibin yarısının kadınlardan oluşmasına karar verildi. Sadece kadın ya da sadece erkek olan çalışma grupları oluşturulması engellendi. Birim; performansları, ekipteki iş süreçlerini ve davranış değişikliklerini yönetime raporladı.