Genç kadınların kariyerine destek ve eşitlik için “Adımlarınla Parla” projesi başlıyor.

Estée Lauder Şirketleri ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), genç kadınların kariyer yolculuklarına güçlü bir başlangıç yapmalarını sağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güçlenmelerini desteklemek amacıyla ‘Adımlarınla Parla – Genç Kadınlar İçin Gelişim Programı’ adlı yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Aralık ayında başlayan ve 4 ay sürecek bu özel gelişim programı, üniversitelerin üçüncü ve dördüncü sınıfında okuyan Toplum Gönüllüsü genç kadın öğrencileri hedefliyor.

Genç kadınların % 32.3’ü ne eğitimde ne de istihdamda

Genç kadınların Türkiye’de ekonomik hayata katılımını artırmakla beraber toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı hedefleyen gelişim programının arkasında ise; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) tarafından hazırlanan Toplumsal Cinsiyet İstatistikleri 2022 Raporu yer alıyor. Bu rapora göre, Türkiye’de 15-24 yaş aralığında ‘ne eğitimde ne de istihdamda’ olan genç kadınların oranı % 32.3 olarak karşımıza çıkıyor. Genç erkeklerde ise bu oran yüzde % 16.4 seviyesinde kalıyor. Kariyer dünyasındaki bu eşitsizlikleri azaltmak içinse proje kapsamında genç kadınların mesleki ve kişisel yetkinliklerinin artırılmasına yönelik eğitimler, iş dünyasına yönelik farkındalık artırıcı aktivitelerle genç kadınların kariyer hedeflerini destekleme ve gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki proje fikirlerini hayata geçirebilmeleri için fon sağlanması gibi önemli adımlar yer alıyor.

Mevcut hızda eşitlik 300 yıla yakın sürebilir

Genç kadınların iş gücüne katılımını artırmak için tasarlanan bu program aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında yer alan ‘Yoksulluğa Son’, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” hedeflerine doğrudan katkı sağlamayı amaçlıyor. 2002 yılından bu yana gençlerin güçlenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden TOG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burcu Alsan; “UN Women’ın (Birleşmiş Milletler Kadın Birimi) 2023 yılında yayınladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Durum Raporu’na göre; mevcut hızda ilerlediğimiz takdirde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tam anlamıyla sağlanması 300 yıla yakın sürebilir deniyor. Oysa biz kadınların toplumsal hayatın her alanında aktif rol oynamaları gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple toplumsal cinsiyet eşitsizlikleriyle mücadele etmek için; genç kadınların güçlendirilmesi ve onların hem kariyer hem de eğitim hayatlarının desteklenmesi için çalışıyoruz” dedi.

Genç kadınlara proje odaklı mentorluk desteği 

‘Adımlarınla Parla – Genç Kadınlar İçin Gelişim Programı’ ile genç kadınlara kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapmaları için çeşitli eğitimler vereceklerinin altını çizen Burcu Alsan şunları söyledi: “Eğitimler sonunda, aynı zamanda kendi projelerini de geliştirecek olan genç kadınlar, proje odaklı mentorluk desteği alacaklar ve jüri tarafından belirlenen ilk üç projeye hibe desteği sağlanacak. Gençlere ve onların hayallerine alan açtığımız bu değerli projede bizimle birlikte olan Estée Lauder Şirketlerine teşekkür ediyoruz.” 

“Kariyerlerine destek olmak bizim için gurur kaynağı”

Estée Lauder Şirketleri Türkiye Genel Müdürü Nazlı Koruyan Altıpat, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Genç kadınların kariyer yolculuklarının ilk adımlarında onlara destek olabilmek, Estée Lauder Şirketleri olarak bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Kurucumuz Estée Lauder’in ilham veren mirası doğrultusunda, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleme vizyonumuzu, kadınların eğitim, liderlik ve ekonomik bağımsızlık alanlarında güçlenmelerini sağlayan projelere öncelik vererek kararlılıkla sürdürüyoruz. Kadınların eşit fırsatlara sahip olduğu bir dünya yaratma misyonumuzu pekiştiren bu çalışmalar, bize güçlü bir yol gösterici oluyor. Global ölçekte kadın çalışan oranımızın % 81’e ulaşması, bu hedefimize yönelik attığımız kararlı adımların somut bir yansıması. Adımlarınla Parla – Genç Kadınlar İçin Gelişim Programı’ şirketimizin kadınların güçlenmesine yönelik küresel taahhüdünü, Toplum Gönüllüleri Vakfı’na TOG’un gençlerle kurduğu güçlü bağlarla birleştiriyor. Bu değerli projeyi, TOG’un gençlere dokunan kapsayıcı ağı ve bu alandaki derin deneyimiyle hayata geçirmekten büyük gurur duyuyor, Toplum Gönüllüleri Vakfı’na verdikleri değerli destek ve emekleri için teşekkür ediyoruz.”

İLGİLİ YAZILAR

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KIRMIZI ÇİZGİ DİZİLERİ DE İNCELEDİ

Kırmızı Çizgi, "İstanbullu Gelin" ve "Erkenci Kuş"ta cinsiyetçi dil taraması yaptı

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE KREŞLE GELEN FARK

Yeşim Tekstil, fırsat eşitliği alanındaki projelerini, kadın çalışanlarına daha iyi çalışma şartları sunmak ve özel sektörde farkındalık yaratmak hedefleriyle şekillendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
AĞIR SANAYİNİN GÜÇLÜ KADINLARI

Borçelik'in "Kadına Güç İş Yok" projesi, ağır sanayide kalıp yargıları değiştirerek kadınlara yeni istihdam olanakları yaratıyor.

Güncel
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE REKLAMIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

RVD’nin düzenlediği Reklamda Roller Değişiyor etkinliğinde reklamlardaki kalıp yargıların önüne nasıl geçileceği tartışıldı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
MENTORLUK ÇEMBERİ PROJESİ: KADIN ÇALIŞAN ORANI DAYANIŞMA RUHU İLE ARTACAK

Ericsson tarafından başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA KIZ ÇOCUKLARINI GELECEĞE HAZIRLIYOR

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
ÜLKEM İÇİN: TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÖNYARGILAR ORTADAN KALKMALI

Koç Holding, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya odaklanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
KAZANDIRAN DENGE ANLAYIŞI: KARİYERİ VE ÖZEL HAYATI DOĞRU YÖNETME ŞANSI

Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
TSKB: KAPSAYICI KALKINMADA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ROLÜ

Fırsat eşitliğinin bir ayrıcalık değil, bir hak olduğuna inanan TSKB, finansal destekleri, KSS çalışmaları, insan kaynakları yaklaşımıyla konuyu bir bütün olarak ele alıyor.

Güncel
EŞİT BİR TOPLUM İÇİN 100 OYUN 100 OKUL

“100 Oyun 100 Okul” Türkiye’nin 50 ilindeki 100 okula göndereceği Toplumsal Eşitlik Kiti ile 10.000 çocuğa ulaşmayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EVE: KENDİN OL, POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKAR!

L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
DEĞERLEME HİZMETLERİNDE CİNSİYET EŞİTLİĞİ

PwC, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
GARANTİ BANKASI CİNSİYET EŞİTLİĞİ ÇALIŞMALARI

Garanti Bankası’nın fırsat eşitliği alanında yaptığı çalışmalar, müşteriler ve çalışanlardan topluma doğru genişliyor.

Raporlar ve Yayınlar
AVRUPA BİRLİĞİ TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KARNESİ

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, AB ülkelerinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki performasını iş, para, bilgi, zaman, güç ve sağlık başlıklarına göre değerlendiriyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
HAYDİ KIZLAR KODLAMAYA

Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.