23’üncü Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali 7-14 Mayıs tarihleri arasında biletsiz ve limitsiz olarak online gerçekleşecek. Festivalin teması ise pandemi günlerine atıfta bulunmak üzere değiştirildi: ‘Evde kaldık!’

Kadın yönetmenlerin filmlerini 22 yıldır aralıksız olarak sinemaseverlerle buluşturan Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 23’üncü yılında ilk kez online düzenlenecek. 7-14 Mayıs 2020 tarihlerinde gerçekleşecek festivalin filmleri, pandemi koşulları nedeniyle online ortamda gösterime girecek. Başlangıçta  'doğa' olarak planlanan festivalin teması da 'EvdeKaldık' olarak değiştirildi. Bu yıl Türkan Şoray'ın başkanlığını üstlendiği festivalde; 35 kişilik danışma kurulu tarafından seçilen, son bir yıl içinde kadın yönetmenlerin çektiği filmler yer alacak. 

Emekçilere armağan 

Festivalin Onursal Başkanı Türkan Şoray online gerçekleşen basın toplantısında şunları söyledi: “23 yıldır hayatımızı zenginleştiren Uçan Süpürge Festivali, bu dayanışmaya kendi rengini katacak. Bu kez Ankara’da değil tüm Türkiye’de, tüm dünyada açılacak. Hepsi son bir yılda çekilmiş 1301 film arasından özenli bir seçki var. Bu festival bir kez daha toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle cesurca savaşan kadınlara ve dünyayı daha yaşanır bir yer kılmak için çalışan bütün emekçilere bir armağan”.  Yapılan açıklamada bu yıl 101 ülkeden kadınlara ulaşılmasının hedeflendiği festivalde, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu'nun (FIBRESCI) tarihinde ilk kez online jürilik yapacağı belirtildi. Ayrıca,  festival filmlerine Uçan Süpürge Vakfı'nın internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceği duyuruldu.

76 film evinize gelecek 

Festival ekibinden Dicle Kızılkan ise 23’üncü yılın filmleriyle ilgili bilgi verdiği konuşmasında şunları söyledi: “Coğrafi engellemenin olmadığı, biletsiz ve limitsiz 23’üncü Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali kapsamında, 7- 14 Mayıs tarihleri arasında 76 film gösterimini çevrimiçi (online) yapacağız. Gösterim programını, izlenceyi pek çok farklı etkeni göz önüne alarak hazırladık. Festivalin bu yıl online yapılacak olması, resmi festival ismimizdeki ‘uluslararası’ tabirinin hakkını vermemizi sağlayacak ayrıca festivalimize salt 31 farklı ülkeden gösterdiğimiz 76 filmle değil, seyircilerimizin çeşitliliğiyle de farklı bir boyut getirecek. Dolayısıyla farklı saat dilimlerinden veya yaşam alışkanlıklarından olan seyircilerimiz için her filmi 24 saat içinde 2 defa göstereceğiz. Aynı şekilde, evde kalamayıp çalışmak zorunda olanları, özellikle kadınları da düşünmeliydik. Farklı kategorilerden olmak üzere, festival kıtası olan Afrika’nın seçkisinde 12, festival ülkesi olan İrlanda’nın seçkisinde 8 film var. Kısa kurmacada 19, deneyselde 7, animasyonda 5, belgeselde 14, uzun metrajda 11 filmi izleyicilerimizle buluşturacağız. Kadınlar bu hayatta ne yaşıyorsa, neleri dert ediyorsa kameranın gözü 23’üncü yılda da yine bunları görüyor. Dileriz festivalimiz, kameranın gördüklerini her kesimden insana ulaştırmaya yarar. Sokak, ev, emek, cinsellik, aile, çocuk evlilik, göçmenlik gibi pek çok temayı işleyen filmlerin oluşturduğu festival programında filmler; ‘Pembesiz Mavisiz’, ‘Yersiz Yurtsuz’, ‘Arafta’, ‘Kabuğunu Kırmak’, ‘Olay Yeri: Aile’, ‘Evde Kalamayanlar’, ‘Erkekliğin İdeolojik Aygıtları’, ‘Sokakta’ ve ‘Evde’ bölüm isimleri altında seyirci ile buluşacak.”

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.