L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.
L'Oréal Türkiye’nin kadınların bilime katkısını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.
Bilim Kadınları İçin programı kapsamında “Yaşam Bilimleri” ve “Malzeme Bilimleri” kategorilerinde seçilen genç ve yetenekli 6 bilim kadınının her birine, araştırmalarında kullanılmak üzere 50 Bin TL burs veriliyor. Burs kazanan bilim kadınları; akademik özgeçmişleri, projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, bilimsel yeniliği ve sürdürülebilirliği gibi kriterler göz önüne alınarak UNESCO Türkiye Millî Komisyonu bağımsız jürisi tarafından seçiliyor. Bilim kadınları, biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan evreni keşfetmeye kadar pek çok farklı alanda araştırmalar yürütüyor.
İşte, 2018'in Bilim Kadınları
Malzeme Bilimleri
- Dr. Serim Kayacan İlday (Bilkent Üniversitesi, Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi-UNAM)
- Dr. Sündüs Erbaş Çakmak (Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi)
- Doç. Dr. Yasemin Yüksel Durmaz (İstanbul Medipol Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü)
Yaşam Bilimleri
- Dr. Ceyda Açılan Ayhan (Koç Üniversitesi, Tıp Fakültesi)
- Dr. Nurcan Tunçbağ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Enformatik Enstitüsü Sağlık Bölümü)
- Dr. Selvi Durmuş Erim (İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı)
L'Oréal Türkiye’nin paylaştığı bilgilere göre:
- Günümüzde bilim insanlarının sadece %30’u kadın ve bilim alanında Nobel Ödülleri’nin yalnızca %3’ü kadınlara veriliyor.
- Dünya genelinde her 3 araştırmacıdan yalnızca biri kadın ve bilimsel yüksek akademik pozisyonların sadece %11’inde kadınlar bulunuyor.
- Son 10 yılda bilimsel araştırmalarda kadınların oranı sadece %12 artmış durumda.
- 2015 UNESCO raporuna göre Türkiye’de son 10 yılda bilim kadını sayısı 2 kat artmış durumda. Ülkemizde bilim alanında çalışan kadınların oranı %36.
- Kadınlar eğitim ve kariyer yolculuklarında ilerledikçe bilimsel araştırmadan uzaklaşıyor: Lisede bilim konusunda uzmanlaşmak isteyen kadın oranı %50 iken, bu oran üniversitede %32’ye, master aşamasında %30’a ve doktorada %25’lere kadar düşüyor.
- Bilim Kadınları İçin programının uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını ödüllendiriliyor.
- Ayrıca her yıl 15 genç ve yetenekli bilim kadınına da “Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülü veriliyor.
- Programın Türkiye kısmında ise her yıl, 40 yaş altında 6 genç ve yetenekli bilim kadınının her biri, araştırma ve projelerinde kullanılmak üzere 50 Bin TL burs ile ödüllendiriliyor.
- Türkiye, Bilim Kadınları İçin programına dünyada en çok destek veren 5. Ülke konumunda.
- Program kapsamında ülkemizde 94 bilim kadınına burs desteği verildi. Bu isimlerden Profesör Ayşe Erzan Uluslararası Büyük Ödül alırken, Doç. Dr. Bilge Demirköz, Doç Dr. Ahu Arslan Yıldız ve son olarak Doç. Dr. Duygu Sağ, “Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülüne layık görüldü.