Türkiye’de kadınların yüzde 87’sinin ücretli bir işte çalışmak istediğini paylaşan ILO, bu potansiyelden hareketle KOBİ’lerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı’nı başlatıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından geliştirilen ve ilk kez Türkiye'de uygulanacak olan KOBİ’lerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı tanıtım toplantısında konuşan ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, son dönemde çalışma yaşamında kadınların yerlerinin güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişmesi anlamında önemli adımlar atıldığını ancak halen kadınların çalışma dünyasında sahip oldukları imkanların erkeklere kıyasla az olduğunu belirtti.
AA’nın paylaştığı haberde ILO'nun konuya ilişkin araştırmaları hakkında bilgi vere Özcan, "ILO'nun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıkladığı, Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm, Kadın İstihdamına İlişkin Eğilimler 2018 Raporu'na göre dünyada yüzde 48,5 düzeyinde olan kadınların iş gücüne katılım oranı, hala erkeklerin 26,5 puan gerisinde kalıyor. Türkiye’de ise kadınlar ile erkelerin iş gücüne katılımı arasındaki uçurum dünya ortalamasından daha yüksek. Ayrıca geçen yıl ILO tarafından yaptırılan Kadınlar ve çalışma yaşamı için daha iyi bir geleceğe doğru: Kadınların ve Erkeklerin Sesleri başlıklı araştırma raporuna göre, dünyada kadınların yüzde 70'i ücretli bir işte çalışmak isterken, Türkiye’de kadınların toplamda yüzde 87’si ücretli bir işte çalışmak istiyor. Bir başka deyişle Türkiye'de kadınlar, dünyadaki hemcinslerinden daha fazla, ekonomide aktif olarak yer almak istiyor" diye konuştu.
Özcan, Türkiye'de dünya ortalamasına göre çalışmaya hazır ve istekli daha fazla kadın potansiyeli olduğunu vurgulayarak, kadın istihdamının önemi konusunda erkeklere yönelik farkındalık çalışmalarının daha çok yapılması gerektiğini belirtti.
KOBİ’lerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı ilk kez Türkiye’de uygulanacak
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı, KOBİ’lerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
- Program, iş-yaşam dengesi, eşit söz hakkı, eşit işe eşit ücret, kapsayıcı istihdam, çalışma ortamı ve iyi muamele olmak üzere çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili en temel beş konuya odaklanıyor.
- Özel sektörün yoğun ilgisi nedeniyle, geliştirilen modelin tam anlamıyla uygulanacağı ilk ülke Türkiye olacak.
- Program kapsamında, toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının kurum kültürüne ve işleyişine yansımasını desteklemek üzere eğitimler düzenlenecek ve işletmelere birebir danışmanlık hizmetleri sağlanacak.
- Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı, KOBİ’lerde verimliliğin, çalışma şartlarının ve rekabet gücünün iyileştirilmesi amacıyla ILO tarafından yaklaşık on yıldır yürütülen “Rekabetçi ve Sorumlu İşletmelere Destek” (SCORE) programının üzerine inşa edildi.
- Program, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın (SIDA) mali desteğiyle, ILO Türkiye Ofisi tarafından yürütülecek.