11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.
Mastercard’ın 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaştığı araştırmaya göre, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor. STEM alanlarında çalışmayan kadınların yüzde 42’si, eğer önlerinde bu alanlarda çalışan kadın örnekler olsaydı söz konusu alanlara ilgi duyabileceklerini belirtiyor. Araştırma sonuçlarını yorumlayan Mastercard, bu problemlere eğitim yoluyla çözüm üretilebileceğinin altını çiziyor.
Farkındalık daha okul sıralarındayken yaratılmalı
Araştırmaya göre kız öğrencilerin STEM kariyerini tercih etmeme eğilimleri, böyle bir kariyer yolunun farkında olmamalarından kaynaklanıyor. STEM dışı alanları tercih eden kadınların dörtte biri okul yıllarında bilgilendirilmiş olsalardı bu alanlardaki fırsatları daha iyi anlayıp değerlendirebileceklerini belirtiyor.
Araştırmanın diğer çarpıcı sonucuna göre, STEM alanlarında çalışan kadınlar, kız çocuklarının okullarda fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında cesaretlendirildiğini düşünüyor. Bu alanlarda çalışmayan kadınların çoğu ise bu şekilde düşünmüyor. Bu sonuç, STEM alanında cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesinde henüz okul sıralarındayken farkındalık yaratılmasının önemini vurguluyor. Kariyer seminerleri ve benzeri danışmanlıklarla kız öğrencilerin ilgisini STEM alanlarına çekmek ve motivasyonlarını artırmak sorunun çözümü için en etkili çözüm olarak görülüyor.
Türkiye’nin dijital dönüşümü için STEM alanında kadın istihdamının artırılması önemli
Mastercard, geleceğin mesleklerinin STEM becerileri gerektireceği gerçeği göz önünde bulundurulduğu takdirde, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında kız çocuklarında farkındalık yaratmanın, STEM alanlarında kadınların üst pozisyonlara gelebilmesinin de yolunu açacağının altını çiziyor. Türkiye’nin dijital dönüşümü yakalayabilmesi ve sürdürebilmesi için kadınların bu alanlarda da istihdam edilebilmesinin önemini vurguluyor. Rapordan ayrıca, STEM becerilerinin ekonomik büyüme bakımından önem taşıdığı ve Türk ekonomisi için gerekli olduğu sonucu çıkıyor.