PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.
Toplum ve iş hayatında cinsiyet dengesine ulaşmayı hızlandırmak, kadınların iş hayatında sürdürebilir bir şekilde var olmalarını ve liderlliğe yükselmelerini desteklemek amacıyla kurulan PWN İstanbul, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu oluşturdu. Şu ana kadar 58 erkek CEO PWN Eşitlik Elçileri arasına katıldı.
Hürriyet'te yer alan habere göre, 17 kurumsal ve 300 bireysel üyesi olan PWN İstanbul 2016 yılında 40 CEO’nun katılımı ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu'nu oluşturdu. Manifestonun yayınlanmasının ardından kamuoyunda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konusunda farkındalık yaratmak, örnek CEO’ları kamuoyuna tanıtmak ve fırsat eşitliği hareketine ivme kazandırmak amacıyla PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketi hayata geçti. Konuyla ilgili açıklama yapan PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Satun Olsun, “CEO’lar ve C-level yöneticilerin farkındalığını artırmak için onlara “Elçi” olma önerisi getirdik. Cinsiyet Eşitliği Elçilik Sözleşmesi ile CEO’larımız Eşitlik Elçisi olmayı kabul ediyor ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için gönüllü olacaklarını teyit ediyorlar” dedi.
PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar arasında kimler var?
58 Eşitlik Elçisi CEO arasında Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, Derindere Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aytekinhan Yıldırıcı, Colgate-North Africa Middle East Genel Müdürü Burç Cankat, Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, Siemens CEO’su Hüseyin Geliş, Mey İçki Pazarlama Direktörü Levent Kömür, P&G Turkey/ Caucasus Vice President & CEO’su Tankut Turnaoğlu, Arvato Telekomünikasyon CEO’su Soner Cesur gibi isimler yer alıyor.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu'nun kapsamı
- Eşitlik sözleşmesini imzalayan CEO, bu konuda kamuoyunda farkındalık yaratmak konusunda kişisel bir söz vermiş oluyor.
- Manifesto, üst düzey yöneticiler ve kurumları için cinsiyet eşitliği konusunda bir yol haritası hazırlanmasında destek işlevi görüyor.
- Manifestoda, 50 soru ile toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili davranışların sorgulanması sağlanıyor. (Bu sorularla işe alım ve terfide cinsiyet eşitliği, cinsiyetçi dilden kaçınma gibi konular sorgulanıyor.)