İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü!

Türkiye’de okuma yazma bilmeyen 2,5 milyon kişinin %80’i kadın!

Ülkemizde kadınların istihdama katılma oranı sadece %28,8!

Borsa İstanbul’a kote şirketlerin %42’sinin yönetim kurulunda hiçbir kadın üye yok!

16 bakandan sadece 2’si,

600 milletvekilinden sadece 104’ü,

81 validen sadece 2’si kadın!

Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksinde Türkiye dünyadaki 144 ülke arasında 131. sırada!

Türkiye’de cinsiyet eşitliğiyle ilgili durumu gözler önüne seren bu rakamlar, Yanındayız Derneği’nin hazırladığı lansman filminden alındı.

Cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargıyla mücadele etmek amacıyla kurulan Yanındayız Derneği, yapısı gereği Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. YANINDAYIZ Derneği’ni bu kadar farklı kılan ise, cinsiyet eşitliği için mücadele edecek dernek üyelerinin erkek olması. Kurucu Başkanı kadın, kurucu üyelerinin tamamı erkeklerden oluşan dernek, ülkemizde tam eşitlik sağlanması amacıyla erkeklerle birlikte, erkekleri hedef alan çalışmalar yaparak toplumsal cinsiyet eşitliğindeki dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor.

Başkanlığını Nur Ger’in yaptığı YANINDAYIZ Derneği’nin kurucu üyeleri arasında iş, sanat, basın ve akademi dünyasından pek çok isim var: Agah Uğur, Ahmet Dördüncü, Ahmet Ümit, Arda Batu, Ata Selçuk, Bekir Ağırdır, Bernard Arkas, Burhan Karaçam, Bülent Gürcan, Cevdet Mercan, Cüneyt Yavuz, Doç. Dr. Can Ger, Dr. Alper Hasanoğlu, Dr. Bahadır Kaleağası, Dr. Bülent Atuk, Dr. Erkan Tozluyurt, Dr. Güven Sak, Ferhat Boratav, Gökhan Öğüt, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Hakan Güldağ, Laki Vingas, Mehmet Nane, Mert Fırat, Murat Yeşildere, Murat Yetkin, Necati Özkan, Okan Yılmazer, Prof. Dr. Bülent Bayraktar, Sami Kariyo, Selçuk Pehlivanoğlu, Sinan Altun, Soli Özel, Şükrü Ünlütürk, Tamer Saka, Tolga Egemen, Uğur Gürses, Yekta Kopan, Yetik Kadri Mert.

YANINDAYIZ Derneği’nin Danışma Kurulu ise Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen, Ümit Boyner gibi toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmış öncü kadınlardan oluşuyor.

Hedef kitle erkekler

YANINDAYIZ Derneği Başkanı Nur Ger, düzenlenen tanıtım toplantısında toplumsal cinsiyet eşitliğini erkeklerin kadınlarla yan yana savunması gerektiğini söyleyerek; derneğin kuruluş hikayesini ve hedeflerini anlattı. “Yanındayız, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği savunusu yapmak üzere yola çıkan ve çoğunluğu erkeklerden oluşan ilk Sivil Toplum Kuruluşu. Hedef kitlesi erkekler. Temel amacı, özellikle erkeklerde zihniyet ve davranış değişimini yaratmak olacak. Peki, neden böyle bir girişimi başlattık ve neden erkek ağırlıklı bir sivil toplum kuruluşu öngördük? Çünkü meseleyi, onu yaratan erkekler olmadan çözmek mümkün değil. Ailede, ekonomide ve toplumda karar vericilerin, yasa koyucuların ağırlıklı erkekler olmasından dolayı değişimin erkeklerden başlamasının şart olduğunu düşünüyoruz.”

Sadece işte değil her alanda eşitlik

Yanındayız Derneği toplumun farklı kesimlerine ulaşmaya çalışacağını özellikle belirtiyor. Dernek aşağıdaki altı alanda çalışmalar yapmayı hedefliyor:

  1. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda farkındalığın artırılması
  2. Kadına karşı şiddetle mücadele
  3. Karar alma süreçlerine kadınların katılımının artırılması
  4. İş hayatında daha çok kadının yer alması
  5. Eğitimde cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanması
  6. Ev emeğinde ortaklık

​Yanındayız Derneği, tanıtım filminde de hedeflerini kurucu üyeleri aracılığıyla aktarıyor:

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
KOBİ’LERDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ PROGRAMI BAŞLIYOR

Türkiye’de kadınların yüzde 87’sinin ücretli bir işte çalışmak istediğini paylaşan ILO, bu potansiyelden hareketle KOBİ’lerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı’nı başlatıyor.

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.