Araştırmalar hem dünyada hem Türkiye’de aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeklerin aynı ücreti kazanamadığını gösteriyor.

Kadınlara cinsiyet eşitliğine uygun çalışma şartlarının sunulması, kadın istihdamını artıracak önemli bir etken. Bu eşitliğin önündeki en önemli engellerden birisi ise ücret eşitsizliği. Araştırmalar hem dünyada hem Türkiye’de aynı pozisyonda çalışan kadın ve erkeklerin aynı ücreti kazanamadığını gösteriyor. Bazı durumlarda bu ücret farkı uçurum boyutuna ulaşabiliyor.

Dünyada ücret eşitsizliği

Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) her yıl yayınladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi, pek çok alanda ülkelerin cinsiyet eşitliği karnesini değerlendiriyor. Bu değerlendirmeyi yaparken kadınların istihdama katılımı, eğitim seviyeleri, sağlık hizmetlerine erişimi, meclisteki kadın temsilci sayısı gibi başlıklardan yararlanıyor. İşte bu alanların arasında “eşit işe eşit ücret” de bulunuyor. En son geçtiğimiz yıl sonunda yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi, kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği konusunda iyimser bir tablo çizmiyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun 149 ülkeyi değerlendirdiği çalışmaya göre, kadınlar, erkeklerin yaklaşık yarısı kadar maaş alıyor ve bu durum cinsiyetler arasında yüzde 58 oranında bir ekonomik uçurum oluşturuyor. Ücret konusunda kadın-erkek arasında denge kurulması için gereken süre ise yaklaşık 217 yıl.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) paylaştığı veriler ise görece daha iyimser. OECD, kadın-erkek arasındaki ücret farkının ortalamada yüzde 16 olduğunu belirtiyor. Tabii ki bu ortalama rakam, ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin Türkiye’de kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği yüzde 20 seviyesinde. Ücret eşitliği açısından en iyi durumdaki ülkeler olan Yeni Zelanda, Belçika ve Lüksemburg'da bu fark yaklaşık yüzde 6. Cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinde dünyada en kötü ülkeler ise sırasıyla Güney Kore (yüzde 37), Japonya (yüzde 25) ve Estonya (yüzde 24). Türkiye yüzde 20’lik ücret eşitsizliği ile ne yazık ki ilk 10’da yer alıyor.

Özel sektörde ücret eşitsizliği

Global danışmanlık firması Korn Ferry’nin 2016 yılında 33 ülkeyi kapsayan Cinsiyetler Arası Ücret Eşitsizliği araştırması, ücret eşitsizliğiyle ilgili ciddi veriler ortaya koyuyor. 33 ülkedeki özel sektör çalışanlarının ücret farklarına göre yapılan çalışmaya göre, dünya ortalamasında, kadınlar erkeklerden yüzde 18 daha düşük ücret alıyor. Kadın-erkek ücret farkının yüzde 34 ile en yüksek olduğu ülke Mısır. Bu ülkeyi yüzde 32 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 31 ile Meksika, yüzde 30 ile Brezilya ve yüzde 29 ile İngiltere izliyor. Araştırmaya göre, Türkiye’de özel sektör çalışanları arasında kadın-erkek ücret farkı yüzde 11 ile ortalamanın altında.

Türkiye’de kadın-erkek arasındaki ücret farkı

Türkiye, Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'ndeki sıralamaya göre 149 ülke arasında 130. sırada yer alıyor.

OECD verilerine göre, Türkiye"de kadınlar aynı işi yaptıkları erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor. TÜİK"in Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması da Türkiye'de kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliğinin yüzde 20 oranında olduğunu belirtiyor.

Türkiye özelinde değerlendirilmesi gereken diğer bir konu ise, alt eğitim seviyesindeki gruplardaki ücret eşitsizliği. TÜİK verilerine göre, ücret eşitsizliğinin en çok dikkat çektiği grup lise altı eğitim seviyesi. Bu gruptaki bir erkek 100 lira kazanırken kadın 59,7 lira kazanabiliyor. Özetle lise altı eğitimli kadınlarda ücret eşitsizliği yaklaşık %40,3 gibi çok yüksek bir seviyede. Türkiye’de çalışan 9,2 milyon kadının 4,3 milyonunun yani yaklaşık yarısının bu grupta olduğunu söylersek, sanıyoruz %40’lık ücret eşitsizliğinin ne anlama geldiği daha iyi anlaşılır.

Özetle, hem dünyada hem de Türkiye'de "eşit işe eşit ücret" konusunda gidilecek çok yol var gibi görünüyor. Ücret eşitsizliği, kadınların istihdama katılmasını olumsuz etkilediği için hızla çözülmesi gereken konuların başında geliyor. Bu konuda hem kamuya hem de özel sektöre sorumluluk düşüyor. 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.