100 Günlük Eylem Planı'nda da yer alan kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesi amacıyla Bakanlıklar işbirliğine gidiyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.

AA’nın paylaştığı habere göre, imza töreninde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Selçuk, protokolün kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amacını taşıdığını belirterek, imzalanan protokolde Ticaret, Tarım ve Orman ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarının taahhütleri ve yükümlüklülerinin bulunduğunu vurguladı.

Selçuk, kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesinin hükümetin 100 Günlük Eylem Planı'nda da yer alan önemli bir proje olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma düzeyi ile kadınların büyük önemi var. Biz kadınların karar alma mekanizmalarında etkin bir şekilde yer almalarında ve toplumsal politikaların belirlenmesinde önemli olduklarına inanıyoruz. Bu anlamda da gerekli yasal düzenlemeleri, eğitim, sağlık ve istihdam alanlarında önemli iyileştirmeler yapmayı ve kadınlarımızın ekonomik ve sosyal statülerini yükseltmeyi hedefledik. 16 yıldır hükümetlerimiz döneminde de bunu başardığımıza inanıyoruz. Bu konuda birçok ulusal eylem planı hazırladık ve projeyi de hayata geçirdik. Hükümetimiz tarafından ortaya konulan kararlı politikalar sayesinde kadınların iş gücüne katılımları ve kadın istihdamı alanında birçok başarıya imza attık."

Ülkenin kalkınmasında önemi bulunan kooperatifçilikte kadınların rolünün artmasının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Selçuk, "Çünkü kadın emeği ve kadın disiplini olduğu zaman biliyoruz ki kooperatifçilikte daha fazla başarılara imza atılıyor. Bu anlamda kadınların ticari işbirliğini geliştirmek, kurumsal dayanışmasını teşvik etmek amacıyla kadın kooperatifçiliğini destekliyoruz. Kadınların kooperatif kurarak teşkilatlanmalarının, ekonomik yaşamda daha güçlü bir şekilde yer almalarına ve sosyo-ekonomik statülerinin iyileştirmelerine fayda sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

“Kooperatif çalışması hem bölgesel hem de ekonomik anlamdaki dengesizlikleri gideriyor”

Selçuk, Bakanlık olarak kadın kooperatiflerinde finansal okur-yazarlık ile dijital okur-yazarlığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirerek, iş sağlığı ve güvenliği destek-teşvik mekanizmaları ile teknoloji kullanımı konularında kapasite geliştirme eğitimleri de verdiklerini vurguladı.

Kadın kooperatiflerinin il istihdam ve mesleki eğitim kurullarında temsiliyetini sağladıklarını belirten Selçuk, şunları kaydetti: "Paydaşlarımızla yaptığımız işbirliği bizim için önemli. Bu anlamda Ticaret Bakanlığı ile işbirliği içerisinde kadın kooperatiflerinin yerel düzeyde sosyal hizmetler sunabilmeleri konusunda da çalışmalar yürütmekteyiz. Kooperatifler finansal kurumlar oldukları gibi, sorumlulukları da olan teşkilatlanma modelleri. Bizi biz yapan yardımlaşma ve dayanışma kültürümüzü de daha da pekiştiren ve geliştiren bir unsur. Kooperatifler sürdürülebilir kalkınmada da öncü rol oynuyorlar. Özellikle bölgesel dengesizliklerin azalmasında çok önemli bir faktöre sahipler."

Kooperatiflerden yararlanan kadınların daha ziyade geliri düşük ya da dezavantajlı kadınlar olduğuna dikkati çeken Selçuk, kooperatif çalışmasının hem bölgesel hem de ekonomik anlamdaki dengesizlikleri giderme özelliğinin bulunduğunu söyledi.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.