Fenerbahçe Kulübü, cinsiyet eşitliği alanında farkındalık yaratan bir adım atarak HeForShe hareketine destek vermeye başladı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin Eylül 2014'te başlattığı ve Koç Topluluğu'nun Türkiye'deki ana destekçisi olduğu "HeForShe" hareketi ile "Birlikte Eşitiz" diyerek güçlerini birleştirmesinin ardından, basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Fenerbahçeli futbolcular, geçtiğimiz hafta oyanadıkları maça HeForShe'nin simgesi magenta rengi formayla çıkmış ve "Birlikte Eşitiz" yazan pankart taşımışlardı.

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen sohbet toplantısına Başkan Koç'un yanı sıra Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktör Vekili Dr. Sabine Freizer da katıldı.

Toplantıda konuşan Ali Koç, hedeflediği noktalardan birinin kadının sporda daha fazla yer alması olduğunu belirterek, "Bizim 41 bin kombinemizin sadece yüzde 5'i kadın. Bu yeterli değil. Türkiye'de lisanslı sporcu sayısına baktığımız zaman 5,4 milyon erkek varken 2,9 milyon kadın var. Fenerbahçe'nin sporcularına baktığımız zaman bin 545 sporcu arasında yüzde 31,2 oranıyla 483 kadın sporcumuz var. Bu rakam da yükselmeli. Böyle bir konuda Fenerbahçe camiası olarak sorumluluk almanın Fenerbahçe markasına olan duygusal bağı çok çok arttıracağına da inanıyorum. Türkiye'de ciddi bir sorun olan cinsiyet eşitliği konusunda mesafe kat etmemiz çok önemli" diye konuştu.

Fenerbahçe markasının hem sportif anlamda hem de sosyal sorumluluk bilinciyle iyi tanınmasını istediklerini aktaran Koç, "Kadın ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa 'sıfır tolerans' diyoruz. Cinsiyet içerikli tezahüratlara 'hayır' diyoruz. Bu da bir geceden bir geceye olmayacak. Yarın öbür gün bir maçta işler kötü giderken, 'İşte Ali Koç böyle demişti. Tribünde 30 saniye böyle bağırdılar' demeyin. Büyük resme bakın lütfen. Az önce de ifade ettiğim gibi hem sporcu hem de taraftar olarak kadınların ve kızların varlığını arttırmak için rol model ve sözcü olacağız. Sporcularımız, topluma örnek ve rol model olacaklar" ifadelerini kullandı.

Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, bir ülkenin gelişmişliğinin sadece ekonomik büyüklüğüyle değil, bireylerin kaynaklara ve fırsatlara eşit erişimi ve bunun insan refahına yansımasıyla ölçüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: "Son 3 yıldır, Koç Topluluğu olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklandık. Bu konu oldukça kapsamlı, dolayısıyla bütünsel yaklaşmamız gereken bir alan. 2015 yılından bu yana parçası olduğumuz 'HeForShe' hareketi ise toplumsal cinsiyet eşitliği meselesinin merkezinde yatan, ön yargılarla mücadele için önemli bir platform. Geniş etki alanı ile spor, özellikle de futbol, ön yargılarla mücadelede ciddi yol kat edebileceğimizi düşündüğümüz bir alan. Bu anlamda, Koç Topluluğu şirketlerinden Tüpraş’ın desteğiyle hayata geçen Fenerbahçe ve 'HeForShe' iş birliğinin, eşitliği sporun gündemine taşıması bizler için çok kıymetli."

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktör Vekili Dr. Sabine Freizer ise yaptığı açıklamada, BM Kadın Birimi olarak, Fenerbahçe ile birlikte 'HeForShe' hareketinin lansmanını yapmak üzere burada olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, "BM Kadın Birimi olarak, bugün Fenerbahçe ile birlikte HeForShe hareketinin lansmanını yapmak üzere burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Pazar günü oynanan Fenerbahçe’nin maçı gerçekten çok ilham verici ve çok heyecanlandırıcıydı. Oyuncuların magenta rengi forma numaraları ile çıktıklarını gördük ve bu bizim için gerçekten çok heyecan vericiydi. Bu, bizlere erkeklerin de toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek için harekete geçmeye istekli olduklarını gösterdi. Sayın Ali Koç'a 'HeForShe'ye destekleri ve aynı zamanda kişisel olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği taahhüt için çok teşekkür etmek istiyorum. BM Kadın Birimi olarak Fenerbahçe ile olan iş birliğimizi sıra dışı bir ortaklık olarak görüyoruz. Biz, BM Kadın Birimi olarak Türkiye'de, toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek ve kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta 25 Kasım’da Türkiye'de toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı 16 günlük aktivizm kampanyasını başlatacağız. Her sene Türkiye'de ve dünyanın her yerinde yaptığımız gibi bu 16 gün boyunca kadına karşı şiddetle ilgili kamuya yönelik mesajlarımız olacak ve özellikle kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak, buna son vermek için daha fazla şeyin yapılması yönünde çağrıda bulunacağız" değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.