Hindistan’daki Gandhi Nagar tren istasyonunun tüm çalışanları kadın.

Hindistan’daki Gandhi Nagar tren istasyonu geçtiğimiz yıl önemli bir dönüşüm yaşadı. Şubat 2018’de hayata geçen uygulamayla, istasyon Hindistan’ın sadece kadınların çalıştığı tek büyük istasyonu haline geldi.

İstasyonda 40 kadın çalışıyor. Bilet satışından kondüktörlüğe, temizlikçilikten istasyon yönetimine kadar tüm görevler kadınlar tarafından üstleniliyor.

Batı Hindistan’da yer alan muhafazakar Racistan eyaletindeki bu istasyon için bu dönüşüm çok da kolay olmamış. Her gün 25 trenin geçtiği istasyonu yaklaşık 7000 yolcu kullanıyor. Yolcuların büyük kısmı muhafazakar kırsal kesimden geliyor. Kadınlar göreve ilk başladığında onları gören pek çok yolcu garipsemiş, otoritelerini küçümsemiş ve bir erkek yöneticiyle görüşmek istediğini belirtmiş. Bununla beraber zamanla hem kadın çalışanlar yeni görevlerine alışmış hem de yolcular genelde erkeklerin üstlendiği görevlerde kadınları görmeye… Kadınların göreve gelmesinin ardından istasyonda hizmet kalitesinin arttığını, servisin hızlandığını, kuyrukların kısaldığını ve istasyonun daha temiz hale geldiğini gören yolcular, kadın çalışanlara teşekkür etmeye bile başlamış.

Finansal katkısı da var

Kadınların işbaşı yapması sadece önyargılarla mücadele anlamında fayda sağlamamış, istasyonun gelirlerini de olumlu etkilemiş.  İşin başına kadınlar geçtiğinden bu yana istasyonun gelirlerinde ciddi artış yaşanmış. Bu artışın en büyük nedenlerinden biri olarak, kadınların bilet kontrolünü daha dikkatli yapmaları ve daha çok kaçak yolcu fark etmeleri gösteriliyor. (Kadın çalışanlar 520 kaçak yolcuyu yakalarken geçen yılın aynı döneminde erkek çalışanların yakaladğı  kaçak yolcu sayısı sadece 64’te kalmış.)

Kadınlar kendi kendini nasıl ikna etti?

Bu etkileyici tablonun ortaya çıkması kuşkusuz istasyon çalışanı kadınlar için de kolay olmamış. Kadın çalışanlar, geneleksel olarak “erkek işi” kabul edilen bu tip bir görevdeki başarılarını kanıtlamak için canlarını dişlerine takarak çalıştıklarını belirtiyorlar. Bir yandan gece vardiyası gibi çalışma şartlarına alışırken diğer yandan özel hayat-iş hayatı dengesini kurmaya çalıştıklarını ekliyorlar.

Geleneksel bir toplumda kadın istihdamı

Hindistan dünyanın en hızla büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor fakat bu performans ne yazık ki kadın istihdamına yansımıyor. Dünya Bankası’nın paylaştığı verilere göre Hindistan’da kadın istihdamı yaklaşık yüzde 27 oranında. 2005’ten beri en azından 20 milyon kadının işgücünden ayrıldığı tahmin ediliyor.

Ülkede kadın istihdamının düşük kalmasının gerekçeleri arasında, ağırlıklı olarak sosyal önyargılar ve kadının çalışması fikrinin genel olarak kabul görmemesi gösteriliyor.

Gandhi Nagar projesi, Hindistan Demiryolları’nın kadın çalışanlarını güçlendirme projesinin bir parçası. Hindistan’ın en büyük işvereni olan kurumun 1,3 milyon çalışanı var. Yetkililer, bu istasyon örneğinin Hindistan’daki farklı bölgelerde de hayata geçirileceğini belirtiyorlar.

Kadınların istasyondaki çalışma şartlarını iyileştirmek ve güvenliklerini sağlamak amacıyla, kapalı devre kamera sistemi devreye alınıyor, sadece kadınlardan oluşan bir polis ekibi istasyonda görevlendiriliyor. Ayrıca geçici bir çocuk bakım bölümü de kuruluyor.

Bu tip çalışmalar, özellikle kalıp yargılar ve stereotiplerle mücadele açısından önemli. Kadınların, geleneksel olarak erkeklerin yoğun olarak çalıştığı sektörlere girecek cesareti bulması açısından da destekleyici. 

(Haberin detaylarını Thomson Reuters Foundation internet sitesinden ulaşabilirsiniz.)

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.