İş ve toplumsal yaşamda cinsiyet eşitliği sağlanması adına başlatılan Eşitlik Elçisi CEO’lar Hareketi’ne 60 erkek CEO katıldı.

İş hayatında cinsiyet dengesini sağlamak amacıyla faaliyetlerini yürüten PWN İstanbul’un başlattığı Eşitlik Elçisi CEO’lar Hareketi’ne yerli ve yabancı kurumlar, STK’lar ve kamudan yaklaşık 60 CEO ve üst düzey yöneticiden destek geldi.  Eşitlik elçileri kurumlarında ve çevrelerinde değişim yaratmak için çalışmalara başladı.

Farkındalığı artırmak amacıyla başlatılan Eşitlik Elçisi CEO’lar Hareketi'nin ilk adımlarının iki yıl önce atıldığını anlatan PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Satun Olsun; “Hareketin çıkış noktası yaklaşık iki yıl öncesine dayanıyor. 2016 yılında, PWN İstanbul tarafından 40 CEO’nun katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya katılan CEO’lar kişisel, sosyal ve kurumsal yaşamdaki cinsiyet eşitliğini ve önündeki engelleri tartıştı. Bu çalışmanın sonunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu oluşturuldu. Ardından kamuoyunda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konusunda farkındalık yaratmak, örnek CEO’ları kamuoyuna tanıtmak ve fırsat eşitliği hareketine ivme kazandırmak amacıyla PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar Hareketi hayata konuldu” dedi.

“İlk önce kendilerini sorguluyorlar”

Manifesto çalışmasına destek veren CEO’lardan başlayarak, akabinde tüm CEO’lara ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Olsun, “CEO’lar ve C-Level yöneticilerin farkındalığını arttırmak için onlara ‘Elçi’ olma önerisi getirdik. Cinsiyet Eşitliği Elçilik Sözleşmesi ile CEO’larımız Eşitlik Elçisi olmayı kabul ediyor ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için gönüllü olacaklarını teyit ediyorlar. Bu konuda kurumlarında ve çevrelerinde değişim yaratmak için çalışmalara başlıyorlar. Manifestomuz ise aslında CEO’lar ve C-Level yöneticiler için bir öz değerlendirme, kendileri ve kurumları için gelişim yol haritası hazırlamak için bir destek niteliğinde. “Cinsiyet ayrımcılığı yapmadan doğru insanları işe atıyor muyum?” sorusu da, “’Tatlı kızıma’ karşı ‘aslan oğlum’ gibi ifadelerden kaçınmak için cinsiyet eşitsizliği yapmayan bir dil kullanıyor muyum?” sorusu da bu manifestoda mevcut” dedi.

Şu ana kadar yerli ve yabancı kurumlar, STK’lar ve kamudan yaklaşık 60 CEO ve C - Level Yönetici PWN Eşitlik Elçileri arasına katıldığını anlatan Olsun, “Amacımız; bu sayıyı daha çok artırmak, sesimizi daha geniş kitlelere duyurmak. Mümkün olduğunca her sektörden temsilciyi elçimiz olarak görmek istiyoruz” dedi.

PWN Eşitlik Elçileri arasında; Ahmet Pura - Reklamverenler Derneği (RDV) Başkanı, Aytekinhan Yıldırıcı - Derindere Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, Burç Cankat Colgate - Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Türkiye Genel Müdürü, Cem Şanlımeşhur - Delta Vana CEO, Cihangir Kavuncu - Unicredita Milano CHRO, Cüneyt Devrim - HAVAS İstanbul CEO, Cüneyt Yavuz - Mavi Jeans CEO, Deniz Yurtseven - Metlife CEO, Dr. Hakan Çınar - Unsped CEO, Emre Kaşıkçı - Danone Dairy CEO, Göktuğ Gür - Signify (Philips Aydınlatma ) Bölge CEO, Hasan Kılıç - Deloitte CEO, Hasan Önder - Daikin CEO, Hayri İnönü - Şişli Belediye Başkanı, Hüseyin Geliş - Siemens CEO, Kaan Terzioğlu - Turkcell CEO, Levent Kömür - Mey İçki / Diageo Türkiye CEO, Mehmet Nane – Pegasus CEO, Murat Kolbaşı  - Arzum Yönetim Kurulu Başkanı, Murat Yeşildere - Egon Zehnder CEO, Onur Dizdaroglu- Loreal CFO, Ömer Burhanoğlu - Farplas CEO, Özgür Altuntaş - Nurolbank CEO, Sabri Sözen - Volvo Cars CEO, Serhat Akyıldız - HAVAS/Project House Creative Grup CEO, Serkan Barış -  Astra Zeneca CEO, Servet Akkaynak Candy/Hoover CEO, Soner Cesur Arvato Telekomünikasyon CEO, Tankut Turnaoğlu P & G Turkey/ Caucasus Vice President & CEO ve Yalım Güner - Danone ELN Genel Müdür gibi isimler yer alıyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
İŞ’TE ANNE PROJESİ İLE TÜM ANNELER İŞE BAŞLIYOR

Kadınları anne olduktan sonra iş hayatına hazırlamayı amaçlayan İş’te Anne Projesi, annelere kreş bakım ve eğitim desteği sunacak.

Güncel
EV İŞLERİNDE EŞİTLİK ‘HEPİMİZİN ELİNDE’

Cif'in yeni projesi, ev işlerinin yalnızca kadınların görevi olmadığına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Güncel
2018'İN BİLİM KADINLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

L'Oréal Türkiye’nin 16 yıldır UNESCO iş birliğiyle sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programında 2018’in bilim kadınları belirlendi.

Güncel
REKLAMLARIN HEM CİNSİYETİ HEM SESİ ERKEK

Türkiye’deki Effie Ödüllü Televizyon Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre kadın ana karakterlerin sadece yüzde 10’u işyerinde gösteriliyor.

Güncel
KIZ ÇOCUKLARININ DAHA FAZLA ROL MODELE İHTİYACI VAR

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde paylaşılan araştırmaya göre, STEM alanında çalışan kadınlar, diğer kadınların da STEM alanını tercih etmesinde olumlu rol oynuyor.

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.