Meta Türkiye ve KEDV iş birliğiyle hayata geçirilen, gazeteci Elif Ergu’nun kaleme aldığı Sınırları Aşan Kadınlar kitabı, farklı sektörlerden 10 kadın girişimcinin başarı hikâyelerini anlatıyor.

Meta Türkiye'nin Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) iş birliği ile hayata geçirdiği ‘Sınırları Aşan Kadınlar' kitabının lansmanı iş, kültür-sanat dünyasından konukların katılımıyla Levent'te gerçekleşti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İlknur İnam'ın da katıldığı etkinlik, iş dünyası ve medyadan birçok tanınmış ismi bir araya getirdi. Gazeteci Elif Ergu'nun kaleme aldığı ve farklı sektörlerden 10 kadın girişimci ile yapılmış röportajların derlemesi şeklinde yayınlanan kitapta kadın girişimcilerin, işletmelerini nasıl kurdukları ve büyüttükleri anlatılıyor. Kitapta aynı zamanda, sosyal medya platformlarının sunduğu araçların küçük işletmelerin büyümesine nasıl yardımcı olduğuna da değiniliyor. Kitaptaki başarı hikâyelerinin fikirlerini gerçekleştirmek isteyen Türkiye'deki kadınlara örnek olması ve ilham vermesi amaçlanıyor.

“Kadınların özgürleşmesine katkı’ 
Sınırları Aşan Kadınlar kitap lansmanında konuşan META Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Derya Matraş, Meta olarak, kadın girişimcilerin ülke ekonomisine katkı sağlamalarını çok değerli bulduklarını belirtti. Matraş; “Başarılı olmuş kadın girişimcilerin farklı hikâyelerinin paylaşılmasının yeni girişimcilere cesaret verme açısından çok değerli olduğuna inanıyoruz. Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin büyük bir kısmını kadın girişimcilerin oluşturduğunu düşünürsek ülkenin ekonomik olarak gelişmesi adına da bu konu çok önemli. KEDV ile yaptığımız iş birliği sonucunda hayata geçirdiğimiz, ‘Sınırları Aşan Kadınlar’ kitap projemiz aracılığıyla 10 kadın girişimcinin ilham verici hikâyelerini öne çıkarma fırsatı elde ettik. Kitap ile yeni kadın girişimcilere ilham vermeyi ve kadınların ekonomik olarak özgürleşmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“Kadınların ilham almasını umuyorum”

Kitabın yazarı Elif Ergu ise şöyle konuştu: ''Pandemi sürecinde evde daha fazla kaldığımızda üretmek adına bir şeyler yapmak istedim. Dijital yayıncılığa bu dönemde başladım. Bu süreçte Meta işbirliğiyle kadınların hikâyesini dinledim. Bazı kadınlarla yüz yüze bazılarıyla online olarak iletişim kurabildim. Girişimci kadınlar ile dijitalleşerek kurdukları markalarını, işletmelerini nasıl büyüttüklerini konuştuk. Kitabımızda sosyal medya platformlarından faydalanarak satış yapan kadınların, üretmekten vazgeçmeyen kadınların başarı hikâyeleri kitapta anlatılıyor. Kitabı okuyanların, girişimcilikle başarılar elde etmiş kadınlardan ilham almasını umuyorum. Kitabımız bugün itibarıyla raflarda yerini aldı. Birçok kadının kitabımızla cesaret bulacağını, ilham alacağını düşünüyorum.''

Dijitalleşme yeni fırsatlar yaratıyor

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar da yaptığı konuşmada, “KEDV olarak, eşitsizliklerin ve yoksulluğun olmadığı, daha demokratik ve adil bir dünyanın ancak kadınlar eliyle oluşturabileceğine inanıyoruz. Bu inançla 36 yıldan beri, kadınların güçlenmesi ve kalkınmadaki liderliklerini artırmak için çalışıyoruz. Meta ile yaptığımız iş birliği de böyle bir dünyanın kapılarının aralanmasına katkıda bulunuyor. Bugün gelinen noktada dijitalleşme, kadın girişimcilere ve üreticilere iş hacimlerini büyütmeye yönelik yeni alanlar ve fırsatlar oluşturuyor. Sınırları Aşan Kadınlar kitap projesinin hem dijital pazarda yer almak isteyen kadın girişimciler hem de kadın girişimciliği için güvenli ve destekleyici bir iklim oluşturmayı amaç edinen tüm paydaşlar için ilham kaynağı ve rehber olacağına inanıyoruz” dedi.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.