Odeabank, dünya klasiği masalları kadın-erkek eşitliğini gözeten bakış açısıyla yeniden yorumladığı Eşit Masallar projesine iki yeni kitapla devam ediyor.

Odeabank, tüm çocukların en çok sevdiği masallardan ‘Kurbağa Prens’ ile ‘Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler’i eşitlikçi yaklaşımla yeniden yorumladı. Klasikler, ‘Kurbağa Prens’ ve ‘Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler’ başlıklarında çocukların beğenisine sunuldu. Can Yayınları ve Odeabank iş birliğiyle, psikolog Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk’un içerik danışmanlığında; modern edebiyat yazarları Fadime Uslu ve Hikmet Hükmenoğlu imzasıyla eşitlik prensibine vurgu yapılarak yeniden yorumlanan iki kitabın illüstrasyonlarını Mert Tugen ve Sibel Açıkalın yaptı. 

“Eşit Masallar’ın beğenilmesi bizi cesaretlendirdi” 

Odeabank Genel Müdürü Mert Öncü, geçen yıl eşitlik kavramını vurgulayarak yeniden yorumlanan Sindirella, Kırmızı Başlıklı Kız ve Rapunzel masal kitaplarının büyük ilgi ile karşılandığını söyledi. Öncü, “Eşit Masallar projemiz için çocuklardan, ailelerinden ve eğitimcilerden çok güzel ve bizi motive eden geri bildirimler aldık. Eşitlik, temel bir insan hakkı olmasının yanı sıra toplumların sürdürülebilir kalkınması açısından da önemli. Sürdürülebilir sosyal gelişim, kadınların toplumsal kalkınmaya eşit katılımıyla mümkün olabilir. Banka olarak projeye başlama amacımız, eşitlik kavramını küçük yaşlardan itibaren çocukların zihinlerine doğru ve pozitif bir şekilde yerleştirmek, anne- babalar arasında konuyla ilgili farkındalık yaratmaktı. Aldığımız olumlu tepkiler de doğru noktaya parmak bastığımızı gösterdi ve projenin devamını getirmek üzere bizi cesaretlendirdi. Eşit Masallar projesine başladığımız Aralık 2020’den bu yana 120 bin 470 kişiye kitaplarımızı ücretsiz ulaştırdık. Kurbağa Prens ve Pamuk Kalpli Prens kitaplarının da seriye dahil olması ile bu yıl çok daha fazla çocuğa ulaşmak istiyoruz” dedi.  

Pamuk Prenses Pamuk Kalpli Prens oldu

Serinin devamında Pamuk Prenses masalının adı Pamuk Kalpli Prens olarak değiştirildi. Masalda bu kez güzel ve iyi kalpli bir prenses yerine akıllı ve iyi kalpli bir prens var. Onun karşısında ise krallığı ele geçirmeye çalışan kötü kalpli cadı yerine vezir tasvir edildi. Bu masalda erkekler ev işleri yapmaz tabusunun yıkıldığı görülüyor. Yedi cüceler ormana gidince prens ev içi sorumlukları paylaşıyor hatta çok güzel yemek pişirebiliyor.  Akıllı prens, vezirin vermek istediği elmaya kanmıyor. Vezirin planı böylece suya düşüyor. 

Akıllı, bilge, paylaşmayı seven prenses

Kurbağa Prens masalında ise orijinalinden farklı olarak bir değil birkaç prenses var. Masalda prenseslerin hepsi iyi birer yönetici ve bilge kişilikleri temsil ediyor.  Masalın orijinalinde olduğu gibi insanlara ve doğaya saygılı olmadığı için cezalandırılan kurbağa prens yer alıyor. Bencil ve kendini beğenmiş prenses yerine ise akıllı, bilge ve paylaşmayı bilen bir prenses görülüyor. Prenses ve kurbağa arasındaki empati, saygı ve sevgi dolu arkadaşlığa vurgu yapılıyor. Yeni masal kitaplarına ücretsiz olarak tüm Odeabank şubelerden ulaşılabilecek. Eşit Masallar serisine eklenen Kurbağa Prens ile Pamuk Kalpli Prens ve Yedi Cüceler masallarının dijital versiyonlarını odeabank.com.tr adresinden okumak ve dinlemek mümkün.   

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.