Kadınlar ve erkeklerin iş arama süreçleri teknik olarak birbiriyle aynı olsa da ayrıntısına bakıldığında farklılıklar gösteriyor.
Kadınlar ve erkeklerin iş arama süreçleri teknik olarak birbiriyle aynı olsa da ayrıntısına bakıldığında farklılıklar gösteriyor. Kariyer fırsatlarını değerlendirme konusunda her iki cins de eşit derecede ilgili. Hem kadınlar hem de erkekler şirket kültürüne ve işin gerektirdiği niteliklere öncelik veriyor.
Linkedin verilerine göre:
- Kadınlar iş ararken ücret ve sosyal haklara yüzde 10 oranında daha fazla öncelik veriyor.
- Genel olarak kadınlar erkeklere göre yüzde 20 oranında daha az iş başvurusu yapıyorlar.
- Kadınlar uzun vadeli kariyer fırsatlarına erkeklerden yüzde 6 oranında daha fazla odaklanıyor.
- Bir iş ilanını gördüklerinde başvurma olasılıkları erkeklere göre yüzde 16 oranında daha düşük.
- Kadınların çevrelerinden iş tavsiyesi ve referans isteme olasılıkları erkeklerden yüzde 26 daha düşük.
Ebeveynlik sorumluluğu kararda etkili
Uzmanlar farklılıkları şu sorular ekseninde değerlendiriyor: Kadınlar iş ararken mecbur hissettikleri için mi yoksa doğal olarak öyle oldukları için mi daha seçici? Kadınların algıları ‘nasılsa olmaz’ şeklinde mi çalışıyor? Kariyerleri konusunda daha mı az hırslılar yoksa toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin etkileri kadının adımlarını yavaşlatıyor mu? Nedenlerin başında ebeveynlik sorumluluğunun kadınların kararlarını dolayısıyla iş arama eğilimlerini etkiliyor olması geliyor. Referans ve iş tavsiyesi alma oranındaki düşüklük ise tarihsel olarak kadınların kariyerleri boyunca daha az mentorluk almaları olarak açıklanıyor.
İşe alım sürecinde bilinçsiz ön yargılar var
İstatistikler, şirketlerin işe alım süreçlerinde bilinçsiz ön yargıların etkisini kanıtlıyor. Linkedin verilerine göre; bir işe alım uzmanlarının bir kadının profiline tıklama olasılığı yüzde 13 daha az. Aynı verilere göre; kadınların başvurduktan sonra işe alınma olasılığı yüzde 16, üst düzey rollere alınma olasılıkları da yüzde 18 daha fazla. Bunun nedeni de kadınların daha seçici ve küresel olarak daha nitelikli olmaları olarak gösteriliyor.
Çözüm esnek çalışma ve mentorluk desteği
Esnek çalışma ve mentorluk desteği, işe alım süreçlerinde ve genel olarak toplumsal cinsiyet eşitliği gelişiminde geleceğin anahtarı olarak görülüyor. Çünkü küresel olarak kadınların yüzde 72’si iş ve yaşam dengesini kurmakta hâlâ zorluklar yaşıyor. Bu zorluğun nedeni ise değişen sosyal dinamiklere rağmen, kadınların hâlâ çocuk bakımında erkeklere göre çok daha fazla sorumluluk alması olarak açıklanıyor. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarının ciddiyetle planlanması ve uygulanması gerekliliği çözüm olarak görülüyor. Özellikle seçme yerleştirme süreçlerinde görev alan iş alım uzmanlarının çeşitlik, eşitlik ve kapsayıcılığın neden önemli olduğuyla ilgili bilgilendirilmesi kritik önem taşıyor.