Birleşmiş Milletler (UN) Kadın Birimi, İş, bakım ve iklim krizi ekseninde, ekonomik iyileşme ve dönüşüm için feminist bir plan yayınladı.

Dünyanın, geçmişin hatalarını ikiye katlamak ya da işleri farklı yapma fırsatını değerlendirmek arasında seçim yapmakla karşı karşıya olduğu bir zamanda Birleşmiş Milletler yeni bir rapor yayınladı. Rapor, toplumsal cinsiyet eşitliğini, çevresel sürdürülebilirliği ve sosyal adaleti küresel kalkınma çabalarının merkezine koymak için bir vizyon ve somut yollar sunuyor. Koronavirüs pandemisinin önceden var olan cinsiyet eşitsizliklerini nasıl daha da derinleştirdiğini ve zaten kırılgan olan küresel bakım ekonomisinde zayıflıkları ortaya koyduğunu ayrıntılarıyla anlatıyor. Küresel olarak, 2019 ve 2020’de 54 milyon kadın işini kaybetti ve erkeklere göre üç kat daha fazla ücretsiz bakım işi üstlendiler. Kadınlar çevresel yıkımdan orantısız bir şekilde etkilenirken, aynı zamanda iklim değişikliğini ele almak için politika ve finansman konusunda karar verici mekanizmaların dışında bırakılıyor. 2021’in sonunda erkekler işlerine geri dönecek ancak istihdamda hâlâ 13 milyon daha az kadın olacak. 

Gidişatı değiştirmek için fırsat var

Birbirine bağlı bu üç alan, yani iş, bakım ve iklim krizi, sistematik olarak cinsiyet eşitliğini derinleştiriyor ve insanların ve gezegenin hayatta kalmasını tehdit ediyor. Ancak yine de gidişatı değiştirmek için bir fırsat var. Birbiriyle kesişen bu krizleri ele almak için BM Kadın Birimi daha iyi politika, eylem ve yatırım çağrısında bulunuyor;

Kanada ve Arjantin gibi ülkelerde olduğu gibi, iş yaratmak ve ücretsiz bakım verenlere desteği artırmak için kaliteli bakım hizmetlerinin genişletilmesi gibi yöntemlerle bakım ekonomisine ve sosyal altyapıya yatırım yapmak. Bakım hizmetlerine yapılan kamu yatırımları, inşaat yatırımlarından yüzde 40-60 daha fazla iş yaratabilir. Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerde, özellikle kayıt dışı çalışan kadınlar için nakit transferleri pandemi sonrasında uygulamaya kondu.

Yenilenebilir enerji gibi alanlarda 24 milyona kadar yeni yeşil iş yaratabilecek, çevresel sürdürülebilirliğe geçiş potansiyelinden yararlanmak. Kadınlar, gerekli eğitimi almak ve becerileri geliştirmek de dahil olmak üzere, bu fırsatlardan adil bir şekilde yararlanma fırsatına sahip olmalı.

 

Hükümet, sivil toplum, özel sektörde kadın liderliğini teşvik etmek.  Dünya genelinde sağlık çalışanlarının yüzde 70’ini oluşturan kadınlar koronavirüs müdahalesinin ön saflarında yer almalarına rağmen, şu anda dünya çapında salgın politikalarını koordine eden görev güçlerinde koltukların sadece yüzde 24’üne sahipler. 

Kadın örgütlerine sağlanan fonların artırılması. Kadın örgütleri ne yazık ki yetersiz finanse ediliyor. 2018-19’da kadın hakları örgütleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine tahsis edilen tüm OECD-DAC (Uluslararası Kalkınma Örgütü – Kalkınma Yardımları Koomitesi) yardımlarının yalnızca yüzde 1’ini aldı ve bu, toplam yardımın yalnızca küçük bir kısmına tekabül ediyor. Raporda, bu önlemleri finanse etmek için makroekonomik politikalara acilen ihtiyaç duyulduğu, tarihsel olarak dışlanmış grupların seslerinin yükseltilmesi ve toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılmasını sağlamak için güç ilişkilerinde bir değişim yaşanmasının da aynı derecede önemli olacağı ifade ediliyor.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.