Bilgisayar programcılığının temeli Ada Lovelace isimli bir kadın tarafından atıldı. Bugün ise hem STEM alanında çalışan kadın sayısındaki artış hem de yazılım teknolojilerinin geldiği en son nokta olan yapay zekâ ile ilgili cinsiyetçilik tartışmaları sürüyor. Sizce de ironik değil mi?

Ada Lovelace olarak bildiğimiz, gerçek ismi Augusta Ada Byron olan Lovelace Kontesi, 19’uncu yüz yıldakiçalışmalarıyla tarihin ilk bilgisayar programcısı olarak kabul ediliyor. Oysa bugün STEM (Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanında kadın çalışan sayısı, tüm dünyada tartışılan bir konu. 1990'lardaki bazı araştırmalar, kadınların fen ve matematik becerileri konusunda erkeklere oranla daha düşük olduğunu gösterirken, yapılan son araştırmalar bunun tam tersi olduğunu belirtiyor. Hatta kadınların, STEM konularında biraz daha yüksek puanlar aldığı da sonuçlar arasında. Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili bu tartışmaya şimdi bir yenisi eklendi. Büyük veri sayesinde şekillenen yapay zekânın cinsiyetçi olup olmadığı tartışılıyor. 

İnsanoğlunun hafızasıyla şekilleniyor

Yapay zekâ teknolojisinin kaynağının toplanan veriler olduğu biliniyor. Bu teknolojiyi işlevsel hale getiren tek kaynak, farklı teknolojik metotlarla bir araya getirilen ve analiz edilen veriler. Bu veriler, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en büyük dayanaklarından biri olan kalıp, kabul ve inanışları da kapsıyor. Bu durumda yapay zekâ teknolojisinin de cinsiyetçi olması kaçınılmaz bir sonuç halini alıyor. 

Algoritmalar çalışmaları geriye itiyor

Dünyanın farklı yerlerindeki üniversitelerde yapay zekâ algoritmalarında cinsiyetçiliği engellemeye çalışan çalışmalar yapılıyor. University College Dublin’de yapılan araştırmalardan sorumlu olan Susan Levy, algoritmaların insanlığı geriye itme özelliğine sahip olduğunu savunuyor. Levy’ye göre algoritmalar ataerkilliği körükleme ve toplumda yıllardır verilen mücadeleyi baltalama gücüne sahip. İşlenen verilerin önyargılı ve cinsiyetçi olması, yapay zekâ algoritmalarının da bu özelliği taşımasına sebep oluyor.

Cinsiyet eşitliği ile ilgili verilerin önemi büyük

Araştırmacılara göre; bilgisayarlar veya işletim sistemi ile çalışan cihazlarda toplanan verilerin

geçmişi ancak 15 ila 20 yıla dayanıyor. Bu dönem ise kasıtsız önyargıların veriye dönüşmesine olanak tanıyor. Cinsiyet eşitliği ve bundan kaynaklı kazanımların verilere yansıtılmaması durumunda toplumsal kalıplar ve ayrımcılığın bir kaynağı da yapay zekâ olacak. 

Çözüm teknolojide kadının varlığını güçlendirmek

Uzmanlar, önyargı ve cinsiyetçi kalıpların yapay zekâya sızmasını daha fazla engellemenin en önemli yolunun programlama ekiplerini oluştururken kapsayıcı davranmaktan geçtiğinin altını çiziyor. Teknoloji şirketlerinde ürünlerin kadınlar tarafından da test edilmesini sağlamak önem taşıyor. Uzun vadede ise teknoloji alanında daha fazla kadının çalışmasını sağlayacak adımlar atılması öneriliyor.

 

Kaynak: BBC

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.