UNICEF, halihazırda devam eden ev temelli erken çocukluk eğitimi (EÇE) faaliyetlerine ek olarak yenilikçi Baba Eğitim Programı’nı geliştirdi.
UNICEF, halihazırda devam eden ev temelli erken çocukluk eğitimi (EÇE) faaliyetlerine ek olarak yenilikçi Baba Eğitim Programı’nı geliştirdi. Ev temelli erken çocukluk eğitimi, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı toplumlarda yaşayan 3-5 yaş arası çocukların annelerini hedefliyor. Programdan hem mülteci hem de ev sahibi topluluklar yararlanacak. Baba eğitim programı, bu eğitim programından faydalanan annelerin ihtiyaçları doğrultusunda, uzmanların desteğiyle hazırlandı. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım oluşturması amaçlanan program, babaların küçük yaştaki çocuklarının gelişimini destekleme sürecine dahil olmasını sağlamayı hedefliyor.
Ev temelli eğitimin kapsamı genişledi
Anneler, ev temelli erken çocukluk eğitimi programı kapsamında küçük çocukların gelişimiyle ilgili farklı konularda 11 haftalık bir eğitim alıyor. Bu konular arasında çocuklarda sosyal-duygusal gelişim, bilişsel gelişim, iletişim ve okula hazırlık yer alıyor. 11 hafta boyunca annelere bahsi geçen konularda haftalık içerik sağlanıyor. Çocuklara da evde öğrenmelerini desteklemek üzere haftalık aktivite kitapçıkları ve kırtasiye malzemeleri veriliyor. Baba eğitim programının eklenmesiyle ev temelli eğitim programının kapsayıcılığı genişletilerek her iki ebeveynin ve çocukların programdan sağladığı fayda artırılmış oldu.
Etkileşimli bir ilişki için birlikte okuma
Baba eğitim programı, annelere yönelik ev temelli eğitim programı ile eş zamanlı olarak yürütülüyor. Babalara, çocuklara yönelik sesli kitap ve ebeveynlik hakkında bilgilendirici kitapçığın yer aldığı bir içerik sağlanıyor. Bilgilendirme kitapçığı, babalara çocuk yetiştirme ve çocukların gelişimini destekleme konusunda bilgi ve ipuçları verirken hikâye kitapları çocukların hikâye ve resimler hakkında sorular sorarak etkileşimli bir okuma yapmalarına olanak tanıyor. İyi okuryazarlık becerilerinin temeli, anlama ve dil becerilerine dayanıyor. Bu beceriler hikâyeleri dinleyerek ve onları eğlenceli bir şekilde yeniden anlatarak geliştirilebiliyor. Programdan yararlanan pek çok ebeveyn, programı akraba ve arkadaşlarına tavsiye ediyor.
Bugüne kadar 2872 babaya ulaşıldı
Koronavirüs salgınının başladığı Mart 2020’den bu yana program uzaktan eğitim yöntemleriyle gerçekleştiriliyor. EÇE eğitimcileri yüz yüze ev ziyaretleri yerine annelere, düzenli olarak gerçekleştirdikleri telefon görüşmeleri ve WhatsApp mesajları aracılığıyla ulaşıyor. Annelerin telefonlarına baba eğitim programıyla ilgili içerikler gönderiliyor. Anneler bunu babalarla paylaşıyor ve onları, çocuklarıyla birlikte bu eğlenceli öğrenme etkinliğine katılmaya teşvik ediyor. Baba eğitim programı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından UNICEF ve Türkiye Kalkınma Vakfı işbirliğinde ve Japonya Hükümeti’nin desteği ile uygulanıyor. Proje ile bugüne kadar 2872 baba ve 4867 çocuğa ulaşıldı.