UNICEF, halihazırda devam eden ev temelli erken çocukluk eğitimi (EÇE) faaliyetlerine ek olarak yenilikçi Baba Eğitim Programı’nı geliştirdi.

UNICEF, halihazırda devam eden ev temelli erken çocukluk eğitimi (EÇE) faaliyetlerine ek olarak yenilikçi Baba Eğitim Programı’nı geliştirdi. Ev temelli erken çocukluk eğitimi, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı toplumlarda yaşayan 3-5 yaş arası çocukların annelerini hedefliyor. Programdan hem mülteci hem de ev sahibi topluluklar yararlanacak. Baba eğitim programı, bu eğitim programından faydalanan annelerin ihtiyaçları doğrultusunda, uzmanların desteğiyle hazırlandı. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım oluşturması amaçlanan program, babaların küçük yaştaki çocuklarının gelişimini destekleme sürecine dahil olmasını sağlamayı hedefliyor.

Ev temelli eğitimin kapsamı genişledi

Anneler, ev temelli erken çocukluk eğitimi programı kapsamında küçük çocukların gelişimiyle ilgili farklı konularda 11 haftalık bir eğitim alıyor. Bu konular arasında çocuklarda sosyal-duygusal gelişim, bilişsel gelişim, iletişim ve okula hazırlık yer alıyor. 11 hafta boyunca annelere bahsi geçen konularda haftalık içerik sağlanıyor. Çocuklara da evde öğrenmelerini desteklemek üzere haftalık aktivite kitapçıkları ve kırtasiye malzemeleri veriliyor. Baba eğitim programının eklenmesiyle ev temelli eğitim programının kapsayıcılığı genişletilerek her iki ebeveynin ve çocukların programdan sağladığı fayda artırılmış oldu.

Etkileşimli bir ilişki için birlikte okuma

Baba eğitim programı, annelere yönelik ev temelli eğitim programı ile eş zamanlı olarak yürütülüyor. Babalara, çocuklara yönelik sesli kitap ve ebeveynlik hakkında bilgilendirici kitapçığın yer aldığı bir içerik sağlanıyor. Bilgilendirme kitapçığı, babalara çocuk yetiştirme ve çocukların gelişimini destekleme konusunda bilgi ve ipuçları verirken hikâye kitapları çocukların hikâye ve resimler hakkında sorular sorarak etkileşimli bir okuma yapmalarına olanak tanıyor. İyi okuryazarlık becerilerinin temeli, anlama ve dil becerilerine dayanıyor. Bu beceriler hikâyeleri dinleyerek ve onları eğlenceli bir şekilde yeniden anlatarak geliştirilebiliyor. Programdan yararlanan pek çok ebeveyn, programı akraba ve arkadaşlarına tavsiye ediyor.

Bugüne kadar 2872 babaya ulaşıldı

Koronavirüs salgınının başladığı Mart 2020’den bu yana program uzaktan eğitim yöntemleriyle gerçekleştiriliyor. EÇE eğitimcileri yüz yüze ev ziyaretleri yerine annelere, düzenli olarak gerçekleştirdikleri telefon görüşmeleri ve WhatsApp mesajları aracılığıyla ulaşıyor. Annelerin telefonlarına baba eğitim programıyla ilgili içerikler gönderiliyor. Anneler bunu babalarla paylaşıyor ve onları, çocuklarıyla birlikte bu eğlenceli öğrenme etkinliğine katılmaya teşvik ediyor. Baba eğitim programı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından UNICEF ve Türkiye Kalkınma Vakfı işbirliğinde ve Japonya Hükümeti’nin desteği ile uygulanıyor. Proje ile bugüne kadar 2872 baba ve 4867 çocuğa ulaşıldı.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.