Garanti BBVA, KAGİDER ve Ekonomist Dergisi iş birliğiyle düzenlenen ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’ için başvurular başladı.

Garanti BBVA’nın, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Ekonomist Dergisi iş birliğiyle 17’ncisini düzenlediği ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’ için başvurular başladı. Adaylar 15 Kasım’a kadar yarışmaya başvurabilecek. Mart 2024’te gerçekleşecek ödül töreni sonrası kazananların açıklanacağı yarışmada; ‘Türkiye’nin Kadın Girişimcisi’ ödülünü alacak girişimci 200 bin TL, ‘Türkiye’nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi’, ‘Türkiye’nin Kadın Sosyal Etki Girişimcisi’ ve ‘Türkiye’nin Kadın Kooperatifi’ kategorilerinin birincileri ise 150 bin TL’lik ödülün sahibi olacak. Yarışmaya bu yıl eklenen Türkiye’nin Kadın Kooperatifi kategorisinde kadınlar tarafından kurulan ve işletilen, kadınlar üzerinde ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan olumlu etkiler yaratma odaklı çalışmalar yapan kadın kooperatifleri yarışacak. 

“Başarı hikâyelerinin duyulmasına destek oluyoruz” 

Konuyla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, “Toplumsal ve ekonomik hayatta kadının güçlenmesi ve güçlendirilmesi, üzerinde en çok durulan konuların başında geliyor. Garanti BBVA olarak, sürdürülebilir ekonomik ve toplumsal kalkınma için kadınların güçlendirilmesine, içlerindeki potansiyeli gösterebilmelerine, yaşamlarında değişim ve gelişim yaratmalarına katkı sağlamak amacıyla uzun yıllardır çalışıyoruz. Türkiye’de öncü olduğumuz Kadın Girişimci Programımız kapsamında kadın girişimciliği ve kadının iş hayatına katılmasını desteklemek amacıyla 17 yıldır ülkemizde pek çok ilki gerçekleştirdik. Bütüncül bir yaklaşımla finansman sağlama, eğitim, cesaretlendirme ve yeni pazarlara açılma olmak üzere 4 temel başlıkta ele aldığımız çalışmalarla ekosisteme sürdürülebilir katkı sağladığımıza inanıyoruz. Bu çalışmaların en önemli ayağını oluşturan Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’yla 2007’den beri kadın girişimcilerin önündeki görünmez engelleri kaldırıp motivasyonlarının artmasına, başarı hikâyelerinin duyulmasına ve rol model olmalarına destek oluyoruz” dedi. 

“Birlikte büyük bir ekosistem oluşturduk” 

Birçok kadının hayatına dokunduklarını ifade eden Sibel Kaya şöyle devam etti: “Toplamda 43 bini aşan başvuruyla, dayanışma topluluğu yarattığımız yarışma sayesinde, birçok kadının hayatına dokunduk. 2007’den bu yana kadın girişimcilerin el attığı her işte başarısının katlanarak arttığını gördük. Kadın girişimciler sadece yarışmaya başvurarak bile büyük kazanım elde ediyor. Bu adımla büyük bir cesaret ve özgüven örneği gösteriyorlar. Cesaretleri de işlerini geliştirme konusunda motivasyonlarını artırıyor, böylece işlerine ve ekonomiye daha fazla katkı sağlıyorlar. Yıllar içinde gördük ki yarışmamıza başvuran pek çok kadın girişimci işini büyütürken, kadınların istihdamını destekliyor, sosyal fayda sağladığı projelerle etki alanını genişletiyor. Bir kadına bile ulaşmak ve dayanışma içinde olmak çok önemliyken birlikte büyük bir ekosistem oluşturduk.”

“Başarısıyla kadınlara ilham olmak isteyenleri davet ediyoruz” 

 “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’yla kadınları cesaretlendirmek, başarı hikâyelerinin kitleler tarafından bilinmesine, tanınmasına ve de örnek alınmasına vesile olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyen Sibel Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “17’nci yılında yarışmamıza yeni bir kategori eklemenin heyecanını yaşıyoruz. Anadolu’da kısıtlı imkânlarla çok büyük işler başaran, bulundukları bölgenin istihdamına ve gelişimine sürdürülebilir katkı sağlayan kadın kooperatiflerimiz bulunuyor. Biz de kadınların birlikte üreterek güçlendiği, fark yaratan çalışmalara imza atan ve sayıları sürekli artan kooperatifleri motive etmek amacıyla ‘Türkiye’nin Kadın Kooperatifi’ kategorisini hayata geçirdik. Bu yıl ilk kez ödül vereceğimiz kategoriye gelecek başvuruları heyecanla bekliyoruz. Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını kutlarken kadının güçlü ve her anlamda eşit olması daha da önem kazandı. Dolayısıyla Cumhuriyet’in 100’üncü yılında başarısıyla kadınlara ilham olmak isteyen kadın girişimcileri ve kooperatifleri yarışmamıza ve ailemizin parçası olmaya davet ediyoruz.” 

“Güçlü rol modellerin görünür olması için çalışıyoruz”

KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu da şunları söyledi: “KAGİDER olarak kurulduğumuz günden beri bir yandan kadın girişimci sayısının artması, kadınların iş hayatında daha fazla yer alması, diğer yandan güçlü rol modellerin görünür olması için çalışıyoruz. Bu anlamda Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’na çok önem veriyoruz. Bu yıl 17’ncisi gerçekleşecek yarışmaya her yıl artan bir ilgi olduğunu görmekten dolayı çok mutluyuz. Bizi daha da mutlu eden, bu yarışmada derece alan kadın girişimcilerin uluslararası yarışmalarda başarılı olduğunu görmek. Bu yıl ilk kez ‘Türkiye’nin Kadın Kooperatifi’ kategorisinde de ödül verileceği için çok mutlu ve heyecanlıyız. KAGİDER olarak kadın kooperatifleri bizim çok önem verdiğimiz bir alan ve bu alanda çeşitli projeler gerçekleştiriyoruz. Yaptıkları başarılı çalışmaların ödülle taçlandırılacak olması çok değerli. Ben buradan tüm kadın kooperatiflerini yarışmaya katılmaya davet ediyorum. Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların gücünü, dinamizmini ve potansiyelini Cumhuriyet’in 100’üncü yılında hep birlikte gösterelim.” 

“Kadın girişimcilerimizi heyecanla bekliyoruz “

Ekonomist Dergisi Yayın Yönetmeni Talip Yılmaz ise “Kadının gücüne ve Türkiye ekonomisinde daha fazla söz sahibi olması gerektiğine inanıyoruz. Yayın politikamızda, haberlerimizde bu konuya büyük önem veriyoruz. Türkiye ekonomisinin kırılganlıklardan daha az etkilenmesi için kadının iş hayatında daha fazla yer alması gerektiğini, sürdürülebilir bir kalkınma için bunun gerekli olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin kadın girişimci ekosistemi geliştikçe, yarışmamız da büyüyor ve gelişiyor. Bugün 43 bini aşkın kadın girişimci, yarışmamıza başvuru yapmışsa, bundan büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumuzu ifade etmeliyim. Sonuçta kadın girişimcilerimizi heyecanla bekliyoruz. Yarışmamıza başvursunlar, kendilerini ifade etsinler” diye konuştu.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.