Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi kapsamında oluşturulan Danışma Kurulu’nun 2024 yılı toplantısı yapıldı.
Türkiye’de Kadın-Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi’ kapsamında oluşturulan Danışma Kurulu’nun 2024 yılı toplantısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın başkanlığında gerçekleşti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın faydalanıcı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın eş faydalanıcı kurum olduğu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından finanse edilen projeyle ilgili bilgi veren Bakan Mahinur Özdemir Göktaş; “Proje, Türkiye’de kadın haklarının gelişimine katkı sunacak etkili bir adım. İki yıllık çalışma sonucu hazırladığımız Eylem Planı ile öncelikle Türkiye'de Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme perspektifinin kurumsallaşması için bir yol haritası sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye 23 ülke arasına girdi
Mahinur Özdemir Göktaş, projede geçen üç yılda önemli gelişmelere imza atıldığını dile getirdi. 2024-2026 dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi ile merkezi ve yerel yönetimler Bütçe Hazırlık Rehberlerinde ilk kez kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme ilkesine yer verildiğini söyleyen Göktaş, “Merkezi yönetim bütçe programlarında kadınların güçlenmesine ilişkin göstergelerinin sayısını artırmayı başardık. Böylelikle kurumların cinsiyet bazlı kayıt tutmalarını ve sundukları hizmetlerin kadın ve erkekleri ne şekilde etkilediğini daha görünür ve hesaplanabilir hale getirmelerine öncülük ettik” dedi. Göktaş, projedeki bu ilerlemeler sonucunda 2023 OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) raporuna göre; Türkiye’nin, kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemeyi uygulayan 23 ülke arasına girdiğini vurguladı.
“Strateji Belgesi ve Eylem Planı önemli bir çerçeve sunuyor”
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemenin kurumsallaştırılmasına yönelik çabaların sürdürülmesi ve yaygınlaştırılmaşı gerektiğini vurguladı. Varbanova, “Kadınların güçlendirilmesi için ayrılan kaynakların izlenmesine yönelik bir sistemin kurulması çok önemli ve bugün lansmanını yaptığımız Strateji Belgesi ve Eylem Planı bu konuda önemli bir çerçeve sunuyor” dedi.
16 strateji ve 56 eylemi içeriyor
2024-2028 yılları içerisinde uygulanacak Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Strateji Belgesi ve Eylem Planı; tanımlama, planlama-bütçeleme- uygulama ve izleme-denetim aşamalarına ilişkin 16 strateji ve 56 eylemi içeriyor. 2023 yılında yürürlüğe giren 12. Kalkınma Planı’nda, ana akımlaştırma perspektifini yansıtan “Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi önceliğinin tüm plan, program, politika geliştirme ve uygulama süreçlerinde yer alması sağlanacaktır“ politika önceliği ve “Kadın erkek fırsat eşitliğine duyarlı bütçeleme çalışmaları yaygınlaştırılarak bütçeleme süreçlerine entegre edilmesi” alt tedbiri yer alıyor. Proje kapsamında tamamlanan bu belge ile 12’nci Kalkınma Planı’nda yer alan ilgili tedbirin etkin bir şekilde hayata geçirilmesi başta olmak üzere, kadın erkek eşitliğine duyarlı planlama ve bütçelemenin başarıyla uygulanmasına önemli katkıda bulunulması hedefleniyor.