TUİK, Türkiye’de doğum, evlenme ve toplumsal cinsiyet istatistiklerini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 5 Temmuz 2019’da, Türkiye’de doğum, evlenme ve toplumsal cinsiyet istatistikleri konusunda temel bilgiler sunan bir bülten yayınladı. TUİK’in çalışması, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü çerçevesinde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından belirlenen ve 179 ülkede ön plana çıkarılması hedeflenen ortak temadan hareketle yapıldı. 1994 Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı'nda, 179 hükümetin kabul ettiği "üreme sağlığı, üreme hakları ve cinsiyet eşitliğinin sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için gerekli olduğu" düşüncesinin 2019 yılında geldiği noktayı odak alan çalışmalar, tüm dünyada devam ediyor. TÜİK 2019 Dünya Nüfus günü bülteninde Eşit Adımlar çatısı altında değerlendirebileceğimiz konuları özetlemeye çalıştık. 

TÜİK bülteni genel olarak ne söylüyor?

Türkiye’de nüfus azalıyor mu?

TÜİK’in Dünya Nüfus günü çerçevesinde yayınladığı bülten, aslında çok önemli bir alarm vermiyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde sevindirici sonuçları olduğu söylenebilir. Canlı doğan bebek sayısındaki düşüş oranı da, Türkiye’de nüfus oranları düşüyor dememize çok uygun değil. 2017 yılında 1 milyon 295 bin 784 canlı bebek doğumu gerçekleşmiş, 2018 yılında bu sayı 1 milyon 248 bin 847 olmuş.  Bir yıllık dönemdeki bu oranda bir düşüş nüfus ile ilgili endişe doğurmamalı. Uzmanlar, nüfusun daha geniş zaman dilimlerinde yorumlanması gerektiğini belirterek, nüfus kontrolünün dünya için sıradışı önem taşıyan bir konu olduğunu her fırsatta belirtiyorlar. 

Doğurganlık hızı dünyada azalıyor.

TÜİK’in bülteninde doğurganlık hızı ile ilgili oranlarda bir düşme var. Bültene göre, 1970'lerin ortasında 4,33 çocuk olan toplam doğurganlık hızı, 2018 yılında 1,99 çocuk olarak gerçekleşti. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösteriyor. Fakat bu istatistik, dünya rakamlarının seyrinden çok uzak değil. Dünya genelinde, 1969 yılında 4,8 olan toplam doğurganlık hızı günümüzde 2,5'e gerilemiş durumda. 50 yıllık süreç içinde, toplam doğurganlık hızı gelişmiş ülkelerde 2,3'ten 1,7'ye, az gelişmiş ülkelerde ise 6,8'den 3,9'a düşmüş. 

Annenin doğumdaki ortalama yaşı 28,9’e yükseldi.

Dünyadaki eğilime uygun olaram ülkemizde de doğum yapan kadınların ortalama yaşı, 2017 yılında 28,7 iken 2018 yılında 28,9 oldu. BM tarafından yapılan 1950-2020 tahminlerine göre, dünya genelinde 1965-1970 döneminde 29 olan doğumdaki ortalama anne yaşının 2015-2020 dönemine gelindiğinde 28,1 olacağı öngörülüyor. 

Bu oranı ilk canlı doğumunu yapan kadınların ortalama yaşına göre de değerlendirmek gerekli. 2017 yılında ilk canlı doğumunu yapan kadınların yaşı 26 iken 2018 yılında 26,2 oldu. TÜİK analizine göre, ilk doğumda anne yaşı, erken yaşlarda çocuk sahibi olmanın, daha geç doğurganlığa başlamaya göre genellikle daha fazla çocuk sayısı anlamına gelmesi nedeniyle, genel doğurganlık seviyesinin önemli bir belirleyicisidir.

Adölesan doğurganlık hızı düştü

Adölesan doğurganlık hızı, 15-19 yaş grubunda bin kadın başına düşen ortalama canlı doğan çocuk sayısını ifade ediyor. Yaşı çok genç olan annelerden doğan bebeklerin daha yüksek derecede hastalık ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalmalarından dolayı adölesan doğurganlık konusu anne ve bebek sağlığının korunması için çok önemli bir başlığı oluşturuyor. Türkiye’de Adölesan doğurganlık hızının, 2013 yılında binde 29 iken 2018 yılında binde 19'a düştüğünü görüyoruz. Yani, 2018 yılında 15-19 yaş grubundaki her bin kadın başına 19 doğum gerçekleşti. 

BM tarafından yapılan 1950-2020 tahminlerine göre, dünya genelinde 1965-1970 döneminde binde 80 olan adölesan doğurganlık hızının 2015-2020 dönemine gelindiğinde binde 43 olacağı öngörülüyor. 

Resmi kız çocuk evlilikleri azaldı

Hem ülkemiz hem de dünya istatistikleri açısından önemli takep etmemiz gereken bir başka istatistik, resmi kız çocuk evliği oranlarıyla ilgili. Evlenme istatistiklerine göre, 16-17 yaş grubunda olan kız çocuklarının resmi evlenmelerinin toplam resmi evlenmeler içindeki oranı 2014 yılında %5,8 iken 2018 yılında bu oran %3,8'e düştü. Farkındalık için yapılan çalışmalar ve yasal düzenlemelerle bu oranın önümüzdeki yıllarda daha sert düşüşler yaşaması kuşkusuz hepimiz için çok daha sevindirici olur. Türkiye’de illere baktığımızda, Ağrı ilinin %14,8 ile kız çocuk evlenmelerinde en üst sırada yer aldığını görüyoruz. Kız çocuk evlenmelerinin toplam evlenmeler içindeki oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla %0,7 ile Bolu, %0,9 ile Trabzon ve Artvin.

Kadınlarda ortalama ilk evlenme yaşı yükseldi

TÜİK verilerine göre kadınlarda 2014 yılında 24,2 olan ortalama ilk evlenme yaşı 2018 yılında 24,8'e yükseldi. İlk evlilik yaşının doğumlar üzerinde önemli bir etkisi var. Daha erken yaşlarda evlenen kadınların ortalama olarak daha fazla çocuk sahibi olma potansiyeli bulunuyor, bu da genellikle yaşam boyunca daha fazla sayıda doğum anlamına geliyor.

Yönetici pozisyonundaki kadın oranı %16,3 oldu

Hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre, şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2012 yılında %14,4 iken 2018 yılında %16,3 oldu. Eşit Adımlar olarak, sürdürülebilirlik kapsamında, kadınların iş yaşamındaki aktifliğini artırmak ve yönetici pozisyonlarında daha fazla kadın olması, temel amaçlarımızdan birini oluşturuyor. Bu oran, 6 yıllık zaman dilimi içinde değerlendirildiğinde elbette yeterli değil fakat umut kırıcı da değil. 

TÜİK Dünya Nüfus Günü 2019 bülteninin tamamına bu linktenulaşabilirsiniz.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.