Japonya'da televizyon yayınlarından sorumlu olimpiyat yetkilileri kadın sporcuların ‘cinsellik çağrıştıran’ görüntülerini yayınlamama kararını uyguluyor.

Tokyo’da devam eden olimpiyatlarda toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki tartışmalar devam ediyor. Olimpiyatlar öncesinde komite başkanının cinsiyetçi sözlerine yönelik tepkiler, özür dilemesine rağmen istifa etmesi sonucunu doğurmuştu. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda temkinli davranan Japonya’da televizyon yayınlarından sorumlu olimpiyat yetkilileri kadın sporcuların ‘cinsellik çağrıştıran’ görüntülerini yayınlamama kararı almıştı ve şu ana kadar bu karar uygulandı.

Yayıncılık eskisi gibi değil

‘Cinsel değil, spor çekiciliği’ mottosunun yayınlarda uygulanmaya çalışıldığının altını çizen Olimpiyat Yayınları Servisi Başkanı Yiannis Exarchos, sahada ve ekranda cinsiyet eşitliğine ulaşmanın hedeflendiğini belirtiyor. Exarchos, yaptıkları yayıncılığın eski olimpiyat oyunları yayıncılığına benzemediğini belirterek, "Geçmişteki yayınların aksine vücudun bazı bölümleriyle ilgili ayrıntıları Tokyo Oyunları'nda televizyonda yakından göremeyeceksiniz" dedi.

Alman ve Norveçli sporculardan protesto

Almanya'dan jimnastikçiler, ‘cinsel sömürü’ olarak gördükleri formalara tepki olarak Tokyo Oyunları'nda bacaklarını ayak bileklerine kadar kapatan formalar ile yarıştı. Bu protestolardan bir diğeri de oyunlardan önce Avrupa'daki bir karşılaşmada Norveç kadın plaj hentbolu takımından geldi. Bikini giymeyi reddeden oyuncular, tayt şortlarla sahaya çıktı. Fakat forma kurallarına uymadıkları için para cezasına çarptırıldı.

‘Sporun her alanında eşitlik’

Cinsiyet eşitliğinin sadece yayınlarla sınırlı tutulmadığını da ifade eden Yiannis Exarchos, bir yandan kadınların yaptığı sporları daha fazla ekrana taşıdıklarını belirtiyor. Karışık müsabakaları da ekranlara taşıyan olimpiyat yönetimi, kadınlar hentbol ve voleybol takımlarının final karşılaşmalarını erkekler finalinin ardından yayınlama kararı almış. Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda Japon yayıncılığının sarf ettiği çabaların kaynağında ise Japon medyasının spor dallarında kadın erkek eşitliğine riayet etmemesi bulunuyor. "Cinsiyet konusunda tek taraflılar" diyen Japon olimpiyat yüzücüsü şöyle devam ediyor: "Birçok kanal kadın sporcuları sadece atlet yerine kız, eş ya da anne olarak görüyor. Görünüşe de büyük önem veriliyor. Televizyon kanalları sporcuları ‘güzel’ ve ‘seksi’ olarak tanımlıyor. Onlar hem güzel hem de güçlü olabilir. Ama sadece kadın değiller" diyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.