Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 25’inci yılını kutluyor. TEGV bugüne dek 3 milyon çocuğun eğitimine bağışçı ve gönüllüler sayesinde destek oldu.

Suna Kıraç öncülüğünde, bir grup sanayici, yönetici ve akademisyen tarafından 1995’te kurulan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) 25’inci yılını kutluyor. Türkiye’nin bütün bölgelerinde fırsat eşitliği sağlayacak şekilde, 6-14 yaş grubunda ilköğretim çağındaki çocuklara nitelikli eğitim desteği vermek üzere kurulan TEGV, Edirne’den Hakkâri’ye 71 noktada faaliyet gösteriyor. TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda, vakfın kuruluş nedenini, etkinliklere katılan çocukları ve gelecek planlarını anlattı. 

2020 hedefi 200 bin çocuk

Sait Tosyalı, Türkiye’nin sosyo ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerinde faaliyet gösteren Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın, bütün eğitime destek çalışmalarını, kendi kurduğu etkinlik noktalarında gerçekleştirdiğini söyledi. Vakfın bulunduğu noktaların 48’inin sabit, 24’ünün ise Ateşböcekleri olarak adlandırılan mobil öğrenim birimleri olduğunu dile getiren Tosyalı; “2019 yılında 192 bin çocuk eğitimlerden yararlandı. 2020’de ise 200 bin çocuk hedefleniyor. Vakfın kuruluşundan bu yana ulaşılan çocuk sayısı üç milyon” diye konuştu. 

Eğitim ihtiyacı sürüyor

Sait Tosyalı, PISA 2018 (Uluslararası Eğitim Değerlendirme Testi) sonuçlarının 1995’teki ihtiyacın devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Tosyalı; “Uzmanların analizlerine göre; sosyo ekonomik olarak da bölgesel olarak da kırılımlar var. Sosyo ekonomik olarak en alt ve üst yüzde 25 arasında 2-3 yıl farklılık bulunuyor. Doğu ve batıdaki çocuklar arasındaki fark ise 2-3 yıla yaklaşıyor. Bu çabaların buna yanıt vereceği umuduyla çalışıyoruz” diyerek, vakfın fırsat eşitliği konusundaki çalışmalarına hâlâ ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapıyor. 

800 bin bağışçıdan destek 

- 3 milyon çocuğun eğitimine, 90 binden fazla gönüllü ve 800 bin bağışçı ile destek verildi.

- 71 etkinlik noktası var. Bunlardan 9’u eğitim parkı, 24’ü Ateşböceği adı verilen mobil etkinlik noktası ve 38’i öğrenim birimi.

- TEGV çocukları, altı ana alanda etkinliklere katılıyor: Fen, matematik, sanat, okuma, bilişim ve İngilizce.

- Yılda 200 bine yakın çocuk, 9 bin gönüllünün desteğiyle etkinliklere katılıyor.

- 2019 yılında çocuklar 4 milyon saat etkinlik yaptı.

Röportajın tamamını bu linkten okuyabilirsiniz. (Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi)

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.