Koronavirüs sebebiyle birçok kadın bir süredir evden çalışıyor. Buna ek olarak, hâlâ kadın işi olarak görülen birçok şeyi de onlar üstleniyor. Bu durumu değiştirmenin tek yolu; sorumlulukları paylaşmak.

Dünyayı sarsan virüsün etkilerini, evde kalarak ve sosyal mesafeyi koruyarak azaltmaya çalışıyoruz. Beklenmedik bir şekilde başlayan evde yaşam, uzunca zamandır deneyimlemediğimiz ortak yaşam sorunlarını da beraberinde getirdi. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği birçok kadın için şu anda günlük hayatın bir parçası. Birçok kadın uzaktan çalışmak için evde kalırken ailenin diğer sakinleri de evde. Çalışma ortamı bulma zorluğunun dışında, evin günlük işlerinin artan yükünü de omuzlanan kadın sayısı azımsanmayacak boyutta. Zaten önceden de ev işi yükünü üstlenen kadınlar ise, aile bireylerinin tamamının aynı anda evde olmasından kaynaklı sorunlar yaşıyor. Çocuklar on-line eğitim görüyor, eşler evden çalışıyor. Eğer sorumlulukları paylaşmak ile ilgili somut adımlar atılmazsa, bu kriz dünyanın her yerinde önce kadınları vuracak. 

İletişim ortamı oluşturulmalı

Kadınların evde bulundukları süre içinde ev işlerine daha fazla zaman ayırma eğilimi tüm kültürlerin ortak noktası. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bugüne dek şekillenen toplumsal normların da etkisiyle bazı düzensizliklerin, dağınıklıkların hatta karmaşanın erkekleri kadınlardan daha az rahatsız ediyor olması. Bulaşıkların mutfakta üst üste yığılı olması birçok erkek için büyük bir problem değil. Kadınların geneli ise bunu büyük bir sorun olarak yaşıyor ve bu sorunu ortadan kaldırmak için ya tepki veriyor ya da bir şey söylemeyip kendileri işe koyuluyor. Sadece bulaşıklar değil, yatakların toplanması, dağınıklığın düzenlenmesi, çamaşır ve her günlük işte durum aynı. Bu durumun değişmesi, kadının aile bireyleriyle kurduğu iletişimin kalitesi ve inandırıcılığına bağlı. Muhtemelen bu iletişim ortamını oluşturmak da kadının görevleri arasında yer alacak. İçinde bulunduğu durumu anlatmak, görevleri paylaştırmak ve bazı şeyleri sadece kendisinin yapabileceğine olan inancından vazgeçmek, bir kadın için atılacak ilk üç adım olarak sıralanabilir. 

Paylaşmak iyileştiriyor

Birçok bilimsel çalışma, babanın çocuk bakımına katılımının ve eşit ev işi bölüşümünün çocuklar için iyi sonuçlara yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu durum ayrıca baba ile çocuk arasındaki ilişkiye ve çiftler arasındaki ilişkilerin iyileşmesine destek oluyor. Ayrıca bu durum, babanın kişisel mutluluk düzeyini de artırıyor. Daha da önemlisi; gelecek için, daha eşit bir toplumun tohumlarının ekiliyor olması. Bugün birçok baba, bu rolleri üstlenme konusunda geçmişteki erkeklere oranla çok daha istekli. 

İşverenlerin de sorumluluğu var

Herkes için yeni ve sıra dışı bir dönemden geçiliyor. Geçmişe dönük örnekleri inceleyip hareket planları yapmak da şu an için mümkün değil. Buna karşın, kadın çalışanların uzaktan çalışma tempoları, bu döneme özel olmak üzere esnetilebilir. Çalışan bağlılığı için son derece önemli olan bu yaklaşım, yönetim takımlarına uzun vadede büyük fayda sağlayacaktır. Çalışanların, özellikle kadınların ve elbette evlerinin sorumluluğunu tümüyle üstlenmiş erkeklerin de, hayati önem taşımayan konularda bazı gecikmeler yaşaması ve olabilecek küçük hataların tolere edilmesi, dayanışmanın çok önemli bir yönünü oluşturuyor. Bir süre evdeyiz. Kurumsal atmosferin dışındayız, iş tanımlarımızı biliyoruz fakat evlerimizin atmosferinin etkisi altındayız.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.