BM Nüfus Fonu Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nin destek verdiği Fatima, robot programına katılarak içindeki bilim insanını keşfetti.

Dünyanın her yerinde, yerleşik önyargılar ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ile kaynak, araç ve bilgi eksiklikleri yüzünden milyonlarca kadın ve kız çocuğu bilim ve teknolojiden uzak kalıyor. Araştırmalara göre; bugün tüm dünyada bilim insanlarının yüzde 30’undan daha azı kadınlardan oluşuyor. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematikle ilgili bölümlerde okuyan kız öğrencilerin oranı ise sadece yüzde 35. Tüm dünyada bu zorluklarla yüzleşmek zorunda kalan milyonlarca kız çocuğundan yalnızca biri 13 yaşındaki Fatima. Anne-babası, dört kız ve iki erkek kardeşiyle birlikte Suriye’nin kuzeybatısında yaşayan Fatima’nın hayatının büyük bölümü Suriye’deki savaştan kendilerini korumak için sürekli taşınmak zorunda kalan ailesiyle birlikte yollarda geçti. Ta ki hayatını değiştiren, kadın ve kız çocuklarına yönelik güvenli bir alan sağlayan UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu) ‘Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ ile yolları kesişene kadar.   

“Robot programı çok eğlenceliydi”

BM Nüfus Fonu’nun uygulayıcı ortağı İhsan İnsani Yardım ve Dayanışma Derneği tarafından yönetilen ve Türkiye’deki Kanada Büyükelçiliği tarafından fonlanan bu merkezle Fatima, içindeki potansiyeli ve bilime yatkınlığını keşfetmekle kalmadı, özgüvenini artırarak hayatını değiştirmek için bir şans yakaladı. Fatima, merkezle tanışma ve içindeki bilim insanını keşfetme sürecini şöyle anlattı: “Saldırılar ve çatışmalar yüzünden babam dışarı çıkmamıza izin vermiyordu. Bir gün, dost canlısı bir saha ekibi evimizi ziyarete geldi. Bize kadın ve kız çocuklarının yeni yaşam becerileri geliştirebileceği bir güvenli alan olduğundan bahsettiler. Babamın başta çekinceleri vardı ama ona bu yerin sadece kadınlar için olduğunu ve oraya gitmek için de güvenli ulaşım imkânları olduğunu açıkladılar. Merkezde robot programına katıldım. Ve robot yapmayı öğrendim. Çok eğlenceliydi!” 

2.8 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var

Suriye’nin kuzeybatısında yaşayan 4.1 milyon kişiden 2.7 milyonu savaş sürecinde evsiz kaldı. 2.8 milyon ise temel insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Kamplarda yaşayan 1.5 milyon kişinin yüzde 79’unu, en kırılgan gruplar arasında yer alan kadınlar ve kız çocukları oluşturuyor. Koronavirüs pandemisi, 10 yıldır savaşın ortasında yaşamını sürdüren bu insanlar için durumu daha da zorlu hale getirdi. UNFPA Türkiye’nin desteği ile şimdi Suriye’nin kuzeybatısındaki kız çocuklarının, günlük hayatlarını iyileştirmek ve kendilerini geliştirmek için bir şansı var. Bu fırsat belki de yarının bilim insanları olacak bu genç kızlara, potansiyellerini gerçekleştirebilmek ve dayanıklılıklarını artırmak için yeni bilgi ve kazanımlar edinme olanağı sağlıyor. Fatima ve onun gibi pek çok genç kızın hayatına dokunan ve kadınlarla kız çocuklarına yönelik güvenli alanlar sağlayan kuzeybatı Suriye'deki Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri, UNFPA’in desteğiyle İhsan Yardım ve Dayanışma Derneği tarafından yönetiliyor ve Türkiye’deki Kanada Büyükelçiliği tarafından finanse ediliyor. 2020’den bu yana faaliyet gösteren 7 Kadın Sağlığı Danışma Merkezi ve 3 Üreme Sağlığı Merkezi ile UNFPA, Kuzeybatı Suriye’deki kadın ve kız çocuklarına yönelik sağlık ve koruma hizmetleri sağlıyor. Merkezler, cinsel sağlık ve üreme sağlığı haklarına dair bilgiye ve hizmetlere erişimi de artırıyor.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.