Koronavirüsün yıkıcı sonuçları tüm dünyada kadınları olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, bugüne dek elde edilen ilerlemenin, karar vericilerin kararlı ve tutarlı aksiyonlarıyla sürdürülebileceğini, atılacak basit adımlarla gerilemenin önüne geçilebileceğini vurguluyor.

Koronivirüs salgınının toplumsal etkileriyle ilgili araştırmalar, kadınların bu krize karşı erkeklerden yüzde 1.8 kat daha savunmasız olduğunu ortaya koyuyor. Kadınlar, küresel istihdamın yüzde 39’unu, pandemi etkisiyle ortaya çıkan iş kayıplarının ise yüzde 54’ünü oluşturuyor. 

Ekonominin umudu eşitlik

Pandemi, kadınları her alanda orantısız biçimde etkiliyor. Bu negatif etki sadece kadınlara ve toplumsal gelişime yönelik değil. Ekonomi ve iş dünyasının alacağı darbe, çok daha vurucu olabilir. Uzmanlar, bu negatif etkinin durdurulamaması durumunda küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla büyümesinin, 2030 yılında 1 trilyon dolar daha düşük olacağını öngörüyor. Cinsiyet eşitliğini sağlamakla ilgili hemen alınacak tedbirler, 2030 yılında bu büyümeye 13 trilyon dolar ekleyebilir. 

Daha kapsayıcı hareket edilmeli

Karar vericilerin ve iş dünyası liderlerinin daha fazla cinsiyet eşitliği için bir an önce harekete geçmesi ve önlem alması zorunlu görünüyor. Kapsayıcı eylem alanları arasında çocuk bakımı sorumluluğunda cinsiyet dengesizliğinin azaltılması; örneğin ücretsiz işin daha iyi tanınması ve erkeklerle kadınlar arasında yeniden denge sağlanması öne çıkıyor. Pandemi sırasında uzaktan çalışma ve çevrimiçi alışveriş daha belirgin hale geldiğinden özellikle önemli olan, dijital katılımdaki cinsiyet uçurumunun kapatılması ve potansiyel olarak kampanyalar yoluyla tutumsal önyargıların üstesinden gelmek de kapsayıcı eylem alanları arasında sayılıyor. 

Pandemi döneminde eşitlik için üç eylem önerisi…

1. Verileri izleyin: Yönetim takımlarının, şirketlerine yönelik verileri bir an önce toplaması ve analiz etmesi gerekiyor. Örneğin; kadınlar arasında iş kaybı veya izin talebi daha mı fazla? Kadınların terfi oranları yavaşladı mı? Yeni işe alımlarla koronavirüs öncesi cinsiyet dengesi seviyesi korunuyor mu? 

2. Harekete geçin: Esnek çalışma sistemleri dünyanın hemen her yerinde uygulamaya girdi. Burada önemli olan, pandeminin performansı nasıl etkileyeceği ve tükenmişliğin önüne nasıl geçileceğine yönelik hızlı bir eylem planını hayata geçirmek. İşe alımlarda cinsiyet çeşitliliği sağlandığından, öğrenme ve gelişim programlarına kadınların dahil edindiğinden emin olmak kritik önem taşıyor. Bu dönemde, örnek bir liderlik oluşturmak, çalışanların ücretsiz bakım yükünü paylaşmaya teşvik etmek, iş ve özel hayat dengesine yönelik sınırlar belirlemek ve çalışan sağlığına özen gösterici önlemler almak, hareket planı dahilinde yer alıyor. 

3. Kurumsal ekosisteminizde cinsiyet eşitliğini artırmak için fırsatlar arayın: Ürün ve hizmetleriniz toplumsal eşitliğin sağlanmasına yardımcı olabilir mi? Her sektörden şirketin söylemlerine toplumsal eşitliği dahil etmesi, gerilemeyi durduracak önemli bir faktör olabilir. Şirketler ayrıca, yalnızca kendi kuruluşları içinde değil aynı zamanda tedarik zincirleri ve dağıtım kanalları genelinde daha geniş anlamda cinsiyet çeşitliliğini teşvik etmek için harekete geçebilirler.

Makalenin orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.