Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Platformu kadınların destek mekanizmalarına ulaşabilmelerinin yolunu açıyor.

Ülkemizdeki 3.5 milyon sağır ve işitme engellinin 680 bini kadın. 15 yaş altı kız çocuklarına ilişkin bir veri ise ne yazık ki bulunmuyor. Peki, bu kadınların kaçı yasal olarak haklarını biliyor? İşte, Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Platformu tam bu noktada hayat buldu. 2021 yılında DEM Derneği, Engelli Kadınlar Derneği, Türkiye Sağırlar Federasyonu iş birliğiyle hayata geçirilen platform,  www.sagirkadinhak.com sitesi üzerinden ve 5 kentte düzenlenen atölyelerle bir yılda bugün 300’ü aşkın kadının hayatına dokunmayı başardı. Web sitesinde; hukuk kuralları, şiddet ve mücadele yöntemleri, temsil ve katılım hakkı, ekonomik haklar, eğitim hakkı, cinsel haklar, evlilikle ilgili haklar ve kadının mücadelesi başlıklı konuları içeren 54 eğitim videosu bulunuyor. Ortalama 7 dakikalık her bir videoda işaret diliyle ve sesli anlatımın yanı sıra alt yazı ve görseller yer alıyor. Platform, web sitesiyle de sınırlı kalmıyor, düzenlenen atölyelerle sağır ve iletişim engelli kadınlara bire bir ulaşıyor. Bir diğer hedef; atölyede görüşülen herkesin platformun gönüllü birer elçi olması. Çünkü bir araya gelinip sorunlar paylaşıldığında elçiler diğer kadınlara da yol gösterici oluyor. Yani bir tür çarpan etkisi…

Çoğu kadın maruz kaldığı tacizin farkında bile değil 

Yaklaşık 10 yıldır işitme engelli bireylerle çalıştıklarını belirten DEM Derneği Diyalog Alanları Koordinatörü Diclehan Sönmezoğlu nasıl yola çıktıklarını şöyle anlatıyor: “2021’de kendi aramızda değerlendirme yaparken, ‘Acaba sağır ve işitme engelli kadınlar hakları hakkında herhangi bilgiye kolay ulaşılabiliyorlar mı? Ulaşsalar da ne kadar anlayabiliyorlar?’ gibi sorular gündeme geldi. Mesela şiddet gören ama kadın sığınma evi olduğunu bilmeyen kadınlarla karşılaştık. Ya da bilse bile bir polise gittiğinde tercümanı ya da barodan avukatı nasıl talep edeceğini bilmiyordu. Oysa bu kadınların da toplumsal cinsiyet eşitliği temelli haklarının farkında olması ve haksızlığa uğradıklarında mücadele edebilmesi gerekiyordu. Tam da o dönemde Sabancı Vakfı’nın hibe destek programına başvurduk ve kabul edildik. Ardından da ilk adımı atarak  www.sagirkadinhak.com sitesini hayata geçirdik. Ülkemizin her yanından katılımcı siteye kaydoluyor. Tabii, eğitim sadece web sitesi ile sınırlı kalmıyor. Farklı kentlerde atölyeler de düzenliyoruz. Atölyede görüştüğümüz herkesin platformun bir elçisi olmasını da istiyoruz. Çünkü birbirleriyle bir araya gelip sorunlarını paylaştıklarında elçiler onlara yol gösterici oluyor. Adana, Ankara, İstanbul, Samsun ve Kocaeli’nde eğitimler verdik. Farklı geri dönüşler alıyoruz. Mesela eğitime katılan bir kadın, regl olmanın hayatında neleri değiştirdiğini, bir diğeri boşanma hakkının dahi olduğunu bilmiyor. Ne yazık ki çoğu kadın, maruz kaldığı tacizin farkında bile değil. Atölye için sırada Bilecik, Denizli, Antalya planlarımız var. Borusan Holding’in de desteğiyle düzenlenen atölyelerimizle hedefimiz, ulaştığımız il sayısını artırmak. O yüzden küçük büyük her türlü destek bizim için itici bir güç oluyor.”

Sığınma evinde iletişim sorunu

Diclehan Sönmezoğlu, kadınların en büyük sorunlarından birinin de sığınma evlerine ulaşım olduğunun altını çiziyor: Sönmezoğlu şöyle devam ediyor: “Orada güvenlik gerekçesiyle telefonları alınıyor biliyorsunuz. Ama onlar bunun güvenlik gerekçesiyle alındığını bilmiyor ve mutsuz oluyorlar. Bir de evlerde işaret dili bilen kimse olmayınca dertlerini de anlatamıyorlar. Çağrı merkezimiz olsun, bire bir vakalara da destek verelim istiyoruz ama henüz o noktaya gelemedik. Bizim şu ana kadar başardığımız şey; bir kadınları güçlendiriyoruz, iki farkındalık kazandırıyoruz. Çünkü kadınlar bilmedikleri şeyler için mücadele edemiyorlar. Ama şimdi en azından partnerlerine, eşlerine ‘Bu da benim hakkım’ diyebiliyorlar.”  

 ‘Bilinci artıracağına inanıyoruz’

Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş de, “Sağır ve İşitme Engelli Kadın Hakları Eğitim Platformu önemli ve kritik bir sorunu dile getiriyor. Sağır ve işitme engelli kadınlara toplumsal cinsiyet eşitliği temelli haklarıyla ilgili ücretsiz eğitimler verirken bu konudaki farkındalığı artırmayı amaçlıyor” diyor.

 ‘Flört şiddetine maruz kaldığını bilmiyor’

Projeye Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu üyesi olarak dahil olan Gamze Cudal deneyimlerini şöyle paylaşıyor: “Özellikle cinsel haklar noktasında çok yanlış, eksik bilgilere sahipler. Mesela spiral konusunda belli periyotta doktora muayene olmaları gerektiğini bilmiyorlar. Ailesi ya da arkadaşlarına soramayan kadınlar şu an platform ve atölye desteğiyle korunma yöntemleriyle ilgili bilgilenmeye başladı. Bir diğer başvurulan konu da şiddet. Bir kadın daha önce flört şiddetine maruz kaldığının farkında değil. Kadınlar, ‘Aslında destek mekanizmalarına ulaşabilirim’ diyerek cesaretlenmeye başladı. Atölye ekiplerinde; bir avukatımız, tercümanlarımız, görüş alabileceğimiz psikologlar ve dernekten koordinasyonda görevli bizler varız.”

 ‘Kızıma, gelinime de anlatayım’ dedi

Anne ve babası da sağır olan Türk İşaret Dili Tercümanı Esra Karadağ ise, “Atölye katılımcılarımızdan biri 70’li yaşlardaydı ve ‘Bunları yazayım, kızıma, gelinime, torunuma anlatayım’ demişti. Bu, çok hoşuma gitmişti. En büyük hedefim platformun daha da yaygınlaşması, kadın örgütlerinin de bu vesileyle işitme engelli ve sağır kadınlara da ulaşmak için çaba göstermesi” diyor.

 “Öğrendiklerimi başka kadınlarla da paylaşıyorum”

Arzu Şen: Çok bilgilendirici ve eğitici bir atölyeydi. Şiddet türleri hakkında da farkındalık kazandık. Biz, sağır ve işitme engelli kadınlar öğrendikçe ve yaşadıklarımızı paylaştıkça yalnız olmadığımızı öğrendim. Paylaştıkça güçlendiğimizi ve güçleneceğimizi hissettim.

Ebru Karaoğlu: Eskişehir’de yaşıyorum, üniversite 4’üncü sınıf öğrencisiyim, seramik bölümü okuyorum. Daha önce Ankara’daki atölyeye katılmıştım. Bilmediğim konular olduğunu fark ettim. Eskişehir’de de bir atölye yapılmasını istiyorum.

Sezen Erman: 41 yaşındayım ve haklarımı hiç bilmiyordum. Derinlemesine neyin ne olduğuna hakim değildim. Sağır Kadın Hak Platformu’nu izlediğimde benim için çok faydalı olduğunu gördüm. Herkese tavsiye ediyorum.

Gülten Sarhan: Katıldığım atölye sayesinde, yetişkin bir kadın olarak aslında haklarımı bilmediğimi fark ettim. Öğrendiklerimi başka kadınlarla da paylaşarak onların da bilinçlenmelerini ve güçlenmelerini istiyorum.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.