Nandi-Ndaitwah, Namibya’nın ilk kadın cumhurbaşkanı olarak seçilerek kadınların liderlikteki rolüne ilham veren tarihi bir zafer kazandı.

Namibya'da 27 Kasım'da düzenlenen genel seçimin galibi olarak ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Netumbo Nandi-Ndaitwah, Namibya siyasetinin en deneyimli ve yetenekli figürlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 34 yıldır iktidarda olan Güney Batı Afrika Halkları Örgütü'nün (SWAPO) adayı olarak oyların yüzde 57'sinden fazlasını alan Nandi-Ndaitwah'ın seçim başarısı ve siyasi kariyeri Afrika'da kadınların siyasetteki rolüne ilişkin önemli bir örnek teşkil ediyor. İşte Nandi-Ndaitwah'ın ırkçı apartheid rejimi karşıtı bağımsızlık hareketinden cumhurbaşkanlığı koltuğuna uzanan siyasi kariyeri…

Genç yaşlardan itibaren bağımsızlık mücadelesi saflarında

Nandi-Ndaitwah 29 Ekim 1952'de, dönemin Güney Afrika'nın beyaz ırkçı apartheid rejimi yönetimi altındaki Güney Batı Afrika bölgesinin Ovamboland kasabasında, 13 çocuklu bir ailenin 9’uncu çocuğu olarak dünyaya geldi. Papaz bir babanın kızı olan Nandi-Ndaitwah, ilköğretimini Namibya'da Anglikan cemaatine bağlı bir misyoner okulunda tamamladıktan sonra genç yaşlardan itibaren, bağımsızlık mücadelesine aktif katılım gösterdi. Siyasi faaliyetlerinden dolayı 1970'li yılların ortalarında Zambiya'ya sürgün edilen Nandi-Ndaitwah, burada ulusal bağımsızlık hareketi SWAPO saflarına katıldı. Nandi-Ndaitwah, Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılına kadar, SWAPO'nun yurt dışı ofislerinde diplomatik faaliyetlerde bulundu.

SWAPO içindeki en güçlü kadın figürlerden biri

Bu dönemde İskoçya ve İngiltere'de kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler alanlarında lisansüstü eğitimini tamamlayan Nandi-Ndaitwah, SWAPO içindeki en güçlü kadın figürlerden biri olmasının yanı sıra partinin dış temaslarında kilit oyunculardan biri haline geldi. Nandi-Ndaitwah, ülkede 1990 yılında düzenlenen ilk demokratik seçimlerde milletvekili seçildikten sonra, 1991'de ülkenin en büyük kadın hakları örgütü Namibya Ulusal Kadın Örgütü'nün (NANAWO) başkanı seçildi. Namibya'nın ilk kabinesinde Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakan Yardımcısı olarak görev alan Nandi-Ndaitwah, bu görevini 1996 yılına kadar sürdürdü.

24 yıl kesintisiz kabine üyeliği

Nandi-Ndaitwah, 2000 yılında Cinsiyet Eşitliği ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı görevine atanarak, yaklaşık 24 yıl kesintisiz sürecek bakanlık kariyerine başladı. Bu görevde başarılarıyla dikkat çeken Nandi-Ndaitwah, 2005-2010 yıllarında Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı, 2010-2012 yıllarında Çevre ve Turizm Bakanı olarak görev aldı. Nandi-Ndaitwah, 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hifikepunye Pohamba tarafından Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığına atanarak, yaklaşık 12 yıl boyunca ülkenin dış politikalarındaki en önemli isim oldu. Cumhurbaşkanı Hage Geingob'un şubatta vefatının ardından göreve gelen Nangolo Mbumba yönetiminde Cumhurbaşkanı Yardımcılığına atanan Nandi-Ndaitwah, SWAPO'nun 27 Kasım genel seçimindeki cumhurbaşkanı adayı seçildi.

Ekonomik dönüşüm ve istihdam en önemli gündem maddeleri 

Dünyada gelir adaletsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan ve yüzde 20'ye varan işsizlik sorunuyla mücadele eden Namibya'da, Nandi-Ndaitwah'ın seçim kampanyasında, ekonomik dönüşüm ve istihdam en önemli gündem maddeleri arasında yer almıştı. Ülkeyi 34 yıldır yöneten SWAPO'nun ilk kadın cumhurbaşkanı adayı olan Nandi-Ndaitwah, cinsiyet eşitliği ve kadın hakları gibi konulara da seçim vaatlerinde sıklıkla yer vermişti. Nandi-Ndaitwah, ayrıca yolsuzlukla mücadeleyi de seçim kampanyasının temel maddelerinden biri haline getirmişti.

Oyların yüzde 57’inden fazlasını aldı

Namibya'da 27 Kasım genel seçimlerinde en yakın rakibi Değişim için Bağımsız Vatanseverler (IPC) partisinin adayı Panduleni Itula'ya yüzde 30'dan fazla fark atan Nandi-Ndaitwah, oylarında yüzde 57'sinden fazlasını alarak, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı seçilmişti. Nandi-Ndaitwah'ın siyasi kariyeri ve seçim zaferi, ülkede ve kıtada, kadınların başta siyaset olmak üzere toplumun her alanında liderlik rolü üstlenmesi açısından önemli bir ilham kaynağı ve örnek teşkil ediyor. Ülkenin en saygın ve başarılı politik figürleri arasında gösterilen Nandi-Ndaitwah'ın, Namibya'nın ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılarda bulunması ön görülüyor.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.