Menopozun kadınlar için kişisel sağlık ve esenlik maliyetlerinin ötesinde ekonomik etkileri var.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği gündemdeki yerini korudukça, kadınların bugüne dek dillendirilmeyen birçok sorunu da yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Menopoz da bunlardan biri. Küresel bulgular net olarak şunu ortaya koyuyor: Menopoz ve perimenopoz (Normal adet görme ve üreme döneminden menopoza geçiş dönemi) kadınları fizyolojik ve duygusal açıdan zorlayarak, dezavantajlı duruma geçmelerine neden oluyor.
Her beş kadından üçü işte olumsuz etkileniyor
Menopoz döneminde kadınların desteklenmesi, şirketlerin önceliklendirmesi gereken konulardan biri. Çünkü menopoz kadınlar üzerinde yarattığı kişisel maliyetlerin ötesinde ekonomik sonuçlar da doğuruyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, sadece İngiltere’de menopoz ve perimenopoz nedeniyle her yıl 14 milyon iş günü yok oldu ve menopoz semptomları yaşayan her 10 kadından 1'i 2022'de görevinden ayrıldı. Oxford Economics tarafından yürütülen istatistiksel çalışma, zorlu menopoz semptomları nedeniyle çalışmayı bırakan bir kadını değiştirmenin maliyetinin 30 bin sterlinden fazla olduğunu gösteriyor. Chartered Personel ve Gelişim Enstitüsü (CIPD) tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırma, çoğu 45-55 yaşlarında olan menopozdaki beş kadından üçünün işte olumsuz etkilendiğini ortaya koydu. İngiltere’de 2021'de yayınlanan bir başka araştırmaya göre, 50 yaş civarında menopoz semptomları gösteren kadınların 5 yıl içinde işten ayrılma olasılığı yüzde 43 daha yüksek.
Çalışma yaşamının zorlukları kadına bu dönemi ağır geçirtiyor
Kadınların menopoz dönemlerinde yaşadığı zorluklar çalışma yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Fakat bunun tersi de doğru: Çalışma yaşamının zorlukları da kadınların menopoz dönemlerini daha ağır koşullar altında geçirmelerine neden oluyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği kalıplarından çekinen birçok kadın, bu kadınsı (ve çok doğal) sorunun onları daha kötü birer lider/çalışan haline getireceğinden endişe ederek, işten ayrılmayı seçiyor.
Menopozdaki kadınları desteklemek önemli
Menopozdaki kadınları iş yerinde desteklemek, daha çeşitli ve kapsayıcı çalışma ortamları yaratmak günümüz ekonomik koşullarında giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa ülkelerinde hükümetler ve işverenler üzerinde harekete geçmeleri için baskı artıyor. Örneğin, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun Kadın ve Eşitlikler Komitesi'nin iş yerinde menopoza ilişkin kapsamlı araştırması; politika yapıcılara bir Menopoz Elçisi atanması ve ülke çapındaki kuruluşlarda uygulanmak üzere model menopoz politikalarının geliştirilmesi dahil olmak üzere birkaç önemli tavsiye sundu. Birçok işletme, daha esnek çalışma düzenlemeleri sağlayarak ve kadınların iş yerindeki deneyimlerinde gerçekten olumlu bir değişiklik getiren özel bir menopoz politikası getirerek inisiyatifi ele alıyor.
İşte Dünya Ekonomik Forumu’nun tavsiyeleri
Kapsayıcı menopoz politikası: Kuruluşları, kilit sektörlerde kapsayıcı menopoz politikasındaki en iyi uygulamaları ve uzmanlığı paylaşmaya ve bunlardan yararlanmaya teşvik etmeliyiz. Bu, her seviyedeki çalışana menopoz hakkında eğitim ve farkındalık sağlamak ve ayrıca menopoz ve kadın sağlığına ilişkin en son araştırmalarla verileri yansıtan politikaları sürekli olarak izlemek ve değerlendirmek anlamına gelir.
Müttefiklik programları: Kuruluşlar, çalışanların deneyimlerini, kaynakları ve desteği paylaşabilecekleri ittifak programları geliştirmek için ilham almalı. Bu eğitim web seminerlerini, semptom kontrol listelerini, bilgi araç setlerini, yöneticiler veya destek personeli ile bire bir oturumları ve hatta menopoz ilk yardım görevlilerini içerebilir.
Kapsayıcı çalışma kültürleri: İşverenler daha kapsayıcı çalışma kültürlerini teşvik etmeli. Bu, temel olarak çalışanlar ve daha kıdemli meslektaşları arasında çalışma düzenlemelerini ve menopoz semptomlarının işteki performans üzerindeki etkisini tartışmak için dürüst konuşmaları teşvik etmekle ilgili.