Dr. June Almeida SARS grubu ve COVID-19 virüslerinin de ait olduğu koronavirüs ailesini keşfeden bilim insanı olarak ölümünden 13 yıl sonra hak ettiği değeri görüyor.

Dünyayı sarsan koronavirüs salgını, bugüne dek adından yeterince söz edilmeyen bir bilim insanının hatırlanmasını sağladı. Kadın akademisyenlerin makale üretimlerinin bile toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle kısıtlı kaldığı bugünlerde, June Almeida’nın hayat hikayesi ve çalışmaları bilimsel çalışmalardaki kadın rolünün sembolü olarak görülüyor.

Olanaksızlıklar içinde başlayan bir yaşam

June Almeida, 5 Ekim 1930 tarihinde İskoçya’nın Glasgow şehrinde, bir otobüs şoförünün kızı olarak dünyaya geldi. June, akademik anlamda başarılı bir öğrenci olmasına rağmen maddi imkânsızlıklar yüzünden 16 yaşında okulu bıraktı. Önce Glasgow Kraliyet Hastanesi’nde daha sonra St. Bartholomew Hastanesi’nde histopatoloji (dokuları mikroskobik yöntemlerle inceleme) teknisyeni olarak işe başladı. Daha sonra kariyerini ilerletmek için Londra'ya taşındı. 1954 yılında Venezuelalı ressam Enriques Almeida ile evlenerek bu kez Toronto'ya taşındı. Dr. Almeida'nın elektron mikroskobuyla muazzam yeteneklerini geliştirdiği yerin Ontario Kanser Enstitüsü olduğu düşünülüyor.

Açık görüşlü bir ülkede gelişim olanağı

Kanada; İngiltere gibi akademik kariyer anlamında tutucu bir yapı sergilemediğinden enstitü görevi esnasında viral yapılarla ilgili çalışmalarını yayınlama fırsatı buldu. Yayınları ile St. Thomas Hastanesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Bölümü Başkanı olan Profesör Anthony P. Waterson‘ın ilgisini çekti. Waterson, Londra’ya geri dönmesi için Almeida’ya teklifte bulundu. Dönüşünde Salisbury'de soğuk algınlığı ünitesinde araştırma yapan Dr. David Tyrrell ile çalışmaya başladı. Bu dönemde yaptığı çalışmalar sırasında Almeida, 'ilk insan koronavirüsü' olarak tanınan virüsü de tespit etti. Ancak bu çalışmayı anlatan bilimsel makale yayınlanmadı. Çünkü inceleme yapan meslektaşları, ürettikleri görüntülerin yalnızca grip virüsü parçacıklarının kötü birer resimleri olduğunu söyledi.

Pek çok virolog yetiştirdi

B814 buluşunun yeni keşfi 1965 yılında British Medical Journal'da yazıldı ve gördüklerinin ilk fotoğrafları iki yıl sonra General Virology Journal'da yayınlandı. BBC kaynaklarına göre; koronavirüs olarak adlandıranlar St. Thomas'ta başta olan Profesör Tony Waterson ile birlikte Dr. Tyrrell ve Dr. Almedia idi. Bu ismin nedeni virüse ait görüntünün tepesinde bir taç veya hale imgesiydi. Dr. Almeida daha sonra doktorasını aldığı yer olan Londra'daki Lisansüstü Tıp Fakültesi'nde çalıştı. Kariyerini; ismini  görüntüleme virüsleri alanında çeşitli patentlerle süsleyen Wellcome Enstitüsü'nde bitirdi. Wellcome'dan ayrıldıktan sonra Dr. Almeida yoga öğretmeni oldu ancak HIV virüsünün yeni fotoğraflarını çekmeye yardımcı olduğu 1980'lerin sonunda danışma rolünde virolojiye geri döndü. June Almeida 2007 yılında 77 yaşında öldü. Çalışma arkadaşları tarafından mesleğine âşık, kıdem ya da unvana bakmaksızın tüm meslektaşlarıyla iletişim kurabilen, saygı ve sevgi dolu biri olarak tanımlanan Almeida, mesleğinin en iyilerinden biri olmasının yanında pek çok virolog da yetiştirdi

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.