Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, eşitsizliklerin günümüzü belirlerken dünya ekonomisini ve toplumları tahrip etme riski taşıdığını söyledi. Guterres; ataerkil yaklaşımların koronavirüs döneminde kadını her açıdan zor durumda bıraktığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Nelson Mandela 2020 Yıllık Toplantıları’nda yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Toplantı serisi bu yıl koronavirüs nedeniyle ilk kez çevrimiçi olarak düzenlendi. Guterres, “Koronavirüs, yarattığımız toplumların iskeletinin ne kadar kırılgan olduğunu ortaya çıkaran röntgene benzetiliyor. Her yerde yanlışları ve yalanları ortaya döküyor” dedi.

Herkesin aynı gemide olduğu efsanesi geçerli değil

Antonio Guterres, koronavirüsün piyasanın herkese sağlık hizmeti sağlayabileceği yalanını, ücretsiz yapılan ev işlerinin iş olmadığı iddiasının doğru olmadığını, dünyanın ırkçılık sonrası dönemini yaşadığı yanılsamasını gözler önüne serdiğini dile getirdi. Koronavirüs salgınının büyüyen eşitsizliklerin altının çizilmesinde ve herkesin aynı gemide olduğu efsanesinin geçerli olmadığını ortaya çıkarmada önemli bir rol oynadığını söyleyen Guterres; “Hepimiz su üstünde olsak da kimileri süper yatlardayken, kimileri batmak üzere olan enkaza tutunuyor” diye konuştu.

 

Dünya gelirdeki en büyük düşüşle karşı karşıya

Antonio Guterres, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana oluşan en büyük küresel ekonomik kriz ve gelirlerde ise 1870'ten bu yana oluşan en büyük düşüşle karşı karşıya olunduğunu ifade etti. Sağlık sistemlerindeki eşitsizlikler, sosyal korumadaki boşluklar, çevrenin harap edilmesi ve iklim krizi gibi küresel risklerin onlarca yıl göz ardı edildiğini belirten Guterres, bu durumdan en fazla, en korunmasız kesimleri oluşturan yoksullar, yaşlılar ve engellilerin ve sağlık sorunları olanların etkilendiğini dile getirdi. Eşitsizliklerin çok farklı şekillerde ortaya çıkabildiğini, gelir adaletsizliğinin çarpıcı boyutlarda olduğunu ifade eden Guterres, dünyanın en zengin 26 kişisinin dünya nüfusunun yarısının sahip olduğu kadar geliri olduğunu hatırlattı.

Gelir adaletsizliği eğitimi vuruyor

Antonio Guterres, insanların hayattaki şanslarının cinsiyetlerine, aileleri ve etnik kökenlerine, ırklarına, engelli olup olmadıklarına ve diğer faktörlere bağlı olduğunu söyledi. Çoklu eşitsizliklerin çakışarak ve birbirini besleyerek kuşakları etkilediğini, milyonlarca insanın hayatlarını ve beklentilerini daha onlar doğmadan belirlediğini kaydeden Guterres, “Bunun sonucu olarak en zengin çocukların en yoksullara oranla okul öncesi eğitim alma ihtimali yedi kat fazla. Eşitsizliklerin kuşaklar boyu sürmesi bu nedenle hiç de şaşırtıcı değil” diye konuştu. 

Ataerkil yaklaşım eşitsizliği körüklüyor

Antonio Guterres, bir diğer tarihi eşitsizlik kaynağının ataerkil yaklaşımlar olduğunu, bu yaklaşımın günümüzde de yankılandığını hatırlattı. Ataerkil yaklaşımların, kadınların her yerde erkelerden daha kötü durumda olmalarına, kadına şiddetin salgın boyutlarına ulaşmasına yol açtığını vurgulayan Guterres kendisinin de bir feminist olduğunu belirtti. Guterres, cinsiyet eşitliğine bağlı olduğunu ve üst düzey BM kadrolarında cinsiyet eşitliği oranını sağladığını söyledi.

Çözüm Yeni Küresel Düzen

Genel Sekreter Antonio Guterres, herkes için adil ve sürdürülebilir gelecek için tek yolun, gençlerin onurlu bir şekilde yaşamalarına, kadınların erkeklerle aynı beklenti ve fırsatlara sahip olmalarına ve kırılgan kesimlerin korunmasına imkân tanıyacak bir ‘Yeni Toplumsal Sözleşme’den, gücün, servetin ve fırsatların uluslararası seviyede daha geniş ve adil olarak paylaşılmasını sağlayacak ‘Yeni Küresel Düzen’den geçtiğini vurguladı. Yeni Toplumsal Sözleşme kapsamında; iş piyasası politikalarının çalışanlar ile işveren arasında yapıcı diyalog temeline dayanması, insan haklarını ve temel özgürlükleri garanti altına alması öneriliyor. Genel Sekreter ayrıca Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı ve Evrensel Temel Gelir gibi sosyal koruma ağlarının oluşturulmasını, cinsiyet, uzun süredir varlığını sürdüren ırk ve etnik köken kaynaklı eşitsizlikleri tersine çevirmek için pozitif ayrımcılık programları ile diğer politikaların uygulamaya konmasını önerdi. Guterres, söz konusu hedeflere ulaşılmasında dijital teknolojinin etkili bir şekilde kullanılmasının hayati önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.