Viyana Filarmoni Orkestrası, 180 yılı aşkın tarihinde ilk kez bir kadın bestecinin eserini seslendirdi.

Viyana Filarmoni’nin tarihi, cinsiyet eşitsizliği ile gölgelenmiş durumda. 1842’de kurulan orkestra, uzun yıllar kadın müzisyenlere kapılarını kapalı tuttu. İlk kadın müzisyen 1997’de orkestraya kabul edildi. Ancak bugün bile kadın müzisyenler, toplam kadronun sadece yüzde 15’ini oluşturuyor. Kadın şef ve bestecilerin repertuara dahil edilmemesi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda klasik müzik dünyasının daha yolun başında olduğunu gösteriyor. Constanze Geiger, 19’uncu yüzyılda hem besteci hem de piyanist olarak tanınan bir sanatçıydı. Viyana’da doğup büyüyen Geiger, altı yaşında sahneye çıktı ve genç yaşta müzik çevrelerinde büyük bir başarı elde etti. Johann Strauss Baba tarafından desteklenen Geiger, dönemin erkek egemen dünyasında kendine yer açmayı başardı. Ancak yıllar boyunca unutulan bu yetenek, 2025’te Viyana Filarmoni Orkestrası’nın programına dahil edilerek yeniden hatırlandı.

‘Büyük bir müzikal kişiliğe sahip zarif bir eser’

Yeni Yıl Konseri’nde Geiger’in eserinin seslendirilmesi, klasik müzik dünyasında yankı uyandırdı. Şef Riccardo Muti, ‘Ferdinandus Valsi’ni ‘büyük bir müzikal kişiliğe sahip zarif bir eser’ olarak nitelendirirken, müziğin kalitesinin bu eseri sahneye taşımalarındaki en büyük etken olduğunu belirtti. Muti’nin bu sözleri, kadın bestecilere yalnızca sembolik bir değer verilmediği, kalitelerinin takdir edildiği bir dönemin başlayabileceğine işaret etti. Viyana Filarmoni’nin bu adımı, kadın sanatçıların klasik müzik sahnesinde daha fazla temsil edilmesi için bir umut ışığı oldu. 

Klasik müziğin kapsayıcılık yolculuğunda bir başlangıç 

Ancak müzik dünyasında eşitlik sağlanması için yalnızca tek bir eserin programa dahil edilmesi yetmez. Orkestraların daha fazla kadın bestecinin eserine yer vermesi, şeflik pozisyonlarında daha fazla kadın liderin bulunması, bu dönüşümü güçlendirecek adımlar. Bu tarihi konser, cinsiyet eşitliğine yönelik tartışmaları yeniden gündeme taşırken sanat dünyasına ilham veriyor. Sanatın evrensel gücü, temsil edilmemiş olan sesleri sahneye taşımayı başardığında daha güçlü bir anlatı sunuyor. Constanze Geiger’in eseriyle açılan bu yeni sayfa, klasik müziğin kapsayıcılık yolculuğunda bir başlangıç olabilir.

Kaynaklar

https://cadenaser.com/nacional/2025/01/01/el-concierto-de-ano-nuevo-cumple-85-anos-con-la-primera-mujer-compositora-en-su-historia-cadena-ser

https://elpais.com/cultura/2025-01-01/el-video-de-un-momento-historico-en-el-concierto-de-ano-nuevo-de-viena-suena-la-musica-de-una-mujer

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.