UNESCO tarafından düzenlenen ‘Kızlar için STEM Okulu Projesi’ ile 200 kız çocuğu bilim, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında eğitim aldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kız çocuklarının teknik alandaki eğitimlere yönelmesi amacıyla düzenlenen ‘Kızlar için STEM Okulu

Projesi’ Kocaeli'nde gerçekleştirildi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen proje, Kocaeli'de düzenlenen törenle tamamlandı. 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK)  bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından kız çocuklarına yönelik olarak hazırlanan proje kapsamında 10-11 Ekim tarihleri arasında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim verildi. Projeden ilk etapta Kocaeli ilinde İzmit, Derince ve Başiskele ilçelerinde  6 ve 7’nci sınıflarda okuyan 100’ü Türk 100’ü dil sorunu olmayan Suriyeli misafir öğrenci olmak üzere 200 kız öğrenci yararlandı. 

Dünya ortalamasında kadınlar STEM alanlarından uzak

Toplantıda paylaşılan UNESCO 2014–2016 verilerine göre; kız öğrencilerin yaklaşık yüzde 30’u yüksek öğrenim hayatlarında STEM ile ilgili alanları seçiyor. Dünyada kız öğrencilerin üniversitede en az kayıtlı olduğu alanlar sırasıyla; yüzde 3’lük pay ile bilgi teknolojileri, yüzde 5’lik pay ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik, yüzde 8’lik pay ile mühendislik, imalat ile inşaat. Geena Davis Enstitüsü tarafından 2015 yılında yapılan ‘Sınır Tanımayan Cinsiyet Önyargıları Çalışması’ dünyada STEM alanında çalışan insanların sadece yüzde 12’sinin kadın olduğunu gösteriyor. Aynı raporda uzun süredir devam eden önyargıların da etkisiyle kızların ve kadınların bilimle ilgili alanlardan uzak kaldığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu girdilerden yola çıkarak kadınların ve kızların bilime katkı sağlaması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde kadınların güçlendirilmesi amacıyla 11 Şubat’ı Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları günü ilan etmişti.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.