Dünyanın birçok yerinde kız çocuklarının eğitim hakkı yok. Eğitim hakkı olan ülkelerde ise eğitim koşullarının iyileşmesine, kız çocuklarının kendilerini daha eşit ve güvende hissetmesine ihtiyaç var.

Toplumsal eşitsizlik, toplumsal gelişimin önündeki en büyük engel olarak tüm dünyada hissediliyor. Çalışmaların şu anki hızıyla devam etmesinin, 2030 yılında hedeflenen toplumsal eşitlik düzeyine ulaşmakta yetersiz olduğu raporlar tarafından ortaya kondu. (İlgili rapora bu linkten ulaşabilirsiniz) Kızların okula gitmeleri sorunun çözümü için büyük bir adımdır ama tek başına yeterli olmaz. Önemli olan kız çocuklarının günlük hayatlarında eşit hissederek büyümeleri.

Kızlar eşitliği evde hissetmeli!

Kız ve erkek çocuklarının eşitlik algıları okul çağına dek şekillenir. Ailelerin kız ve erkek çocuklarına yönelik tavırları toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin çözümünde kritik önem taşır. Evebeyn ve aile büyüklerinin toplumsal eşitlik ile ilgili tutumları kız çocuklarının yaşadıkları dünyanın kodlarıyla ilgili ilk kılavuzudur. Bu tutum, çocukların kendilerini tacizden korumalarından başlayan, haklarını savunmalarına, hedef koyabilmelerine ve bu hedef için çalışmalarına varan bir kapsamda etkilidir.

Kızlar eşitliği kitaplarda görmeli

Eğitim, dünyanın birçok yerinde köklü cinsiyet eşitsizliklerini de güçlendirici bir etkiye sahip. Kızların tüm konulardaki potansiyellerini gerçekleştirebilmeli ve motive olmaları için eğitmenlerden eşit düzeyde dikkat görmeleri gerekmektedir. Kitaplarda kendilerini, cerrah, bilim insanı, yönetici gibi bugüne dek erkeklerin prototipi olarak gösterilen rollerde görmeleri önemlidir. 

Kızlar haklarını bilmeli!

Kız veya erkek tüm çocuklarının çocuk haklarını öğrenmeleri eğitimin başlangıç seviyesinde gerçekleşmelidir. Temel haklarını bilen çocuklar, günlük yaşamlarında gerçekleşebilecek olumsuz durumlara karşı savunma mekanizmaları geliştirebilirler. Ayrıca kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı haklarını öğrenmeleri toplumsal cinsiyet sorunuyla mücadele etmelerinde onlar için önem taşır.

Kızlar iyi örnekler görmeli!

İyi örneklerin çoğalması, kız çocuklarının bu örneklerle daha sık karşılaşması ve tanışması toplumsal cinsiyet sorunuyla mücadelede hepimizin sorumluluğundadır. İş dünyasının toplumsal eşitlikle ilgili projelerinde bu örneklerin dünyanın her yerindeki kızlara ulaştırılması, içinde bulunduğumuz iletişim çağında belki de en kolay hayata geçirilebilecek adımların başında gelir.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.