KızBaşına Platformu’nun artırılmış gerçeklik deneyimi sunan projesi, 61 ülkeden 300 projenin yarıştığı 2022 Ortak İnovasyon Yarışması’nda birinci oldu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) kadınlar ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için yenilikçi çözümler geliştiren sosyal girişimlere finansman sağlayan ‘2022 Ortak İnovasyon Yarışması’nı, Türkiye’den KızBaşına Platformu kazandı. Platform, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete dair farkındalığı artırmak için tasarladığı ‘artırılmış gerçeklik’ simülasyonuyla, 61 ülkeden 300 projenin mücadele ettiği yarışmada seçilen 10 projeden biri oldu. 

Oyun erkekleri kadın olarak simüle ediyor

KızBaşına Platformu, kadınlar ve çocuklara yönelik her türlü taciz, şiddet ve nefret söylemini önlemek ve Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin etkilerini azaltmak için çalışıyor. KızBaşına’nın yarışmayı kazanan inovasyon projesi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete dair farkındalık ve duyarlılığı geliştirmeye yönelik bir artırılmış gerçeklik deneyimi sunuyor. Kadınların günlük yaşamlarında başlarına gelen tehlike, korku, huzursuzluk ve çeşitli şiddet türlerini deneyimletebilmek amacıyla tasarlanan artırılmış gerçeklik oyununun hedef kitlesi erkekler. Geceleri tenha sokaklarda yalnız yürümek, takip edilmek gibi çeşitli senaryolar ile erkekleri kadın olarak simüle eden oyun, onların şiddete dair farkındalıklarını geliştirmeyi amaçlıyor. Yarışmayı kazanan projelerin her biri için sağlanacak 60 bin dolar tutarındaki finansman, bu projelerin pilot aşamadan büyük ölçeğe geçebilmesini amaçlıyor. 

Gerçekçi ses dizaynı ve görsel efekt kullanıldı

Bu ödülü kazanmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten KızBaşına Platformu’ndan Ceren Erol projeyi şöyle anlattı: “Hedefimiz 18-35 yaş arasındaki genç erkekler. Çünkü onların farkındalıklarının daha açık olduğunu düşünüyoruz. Onlara, artırılmış gerçeklik deneyimi yaşatarak, aslında bir kadın oyuncuymuş gibi hareket ederek kadınların günlük hayatında çok basit görülen yerlerde bile ne gibi şiddet tehlikesi ve ayrımcılığa maruz kaldığını hissettirmek istiyoruz. Kadın olarak gece taksiye bindiğimizde, taksinin plakasını çekmek ya da canlı konum paylaşmak gibi yapmak zorunda hissettiğimiz şeyleri hiç anlamadıklarını, empati kuramadıklarını gördük. ‘Bunu nasıl anlatabiliriz?’ diye düşünerek bir artırılmış gerçeklik yaratma fikri ortaya çıktı. İlk olarak Ankara’da bir alt geçidi tasarlıyoruz. Gerçekçi bir ses dizaynı ve görsel efektler kullanarak bir kadının geç saatlerde alt geçitten geçerken yaşadıkları rahatsızlık hissini yaşatmak istedik. Daha sonrasında bunu İstanbul, Ankara, Doğu ya da Güneydoğu’da bir ilimiz olmak üzere üç ilde farklı şekillerde tasarlayacağız.” 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.