Dünyanın dört bir yanındaki kadınlar pek çok farklı iletişim ağı kurarak birbirine destek olmanın yollarını buluyor. Mentorluktan iş geliştirmeye, her alanda kız kardeşlik kavramı gelişiyor.

Tüm araştırmalar iş dünyasında yeterli sayıda kadın bulunmadığına işaret ediyor. Bu zorlu arenada varlık gösteren kadınların çoğu ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğini kariyer yaşamları boyunca defalarca deneyimliyor. Kurumsal hayatta yükselebilmelerine olanak tanıyan ortam ise onlarca yıldır oluşmaya başladı. Annelik, cam tavan sendromu, eşit işe düşük ücret gibi birçok alanda savaş veren kadınlar dünyanın dört bir yanında kız kardeşlik olarak adlandırılan iletişim ağlarını inşa etmeye ve birbirlerine destek olmaya başladı. ‘Kadın kadının kurdu’ inanışına karşı bir tavır olarak büyüyen bu iletişim ağları sayesinde çalışma yaşamının içinde kadın gücünün artırılması çalışmaları yürütülüyor.

Profesyonel iletişim ağları etkili

İş yaşamındaki kadınların birbirini desteklemesini amaçlayan kız kardeşlik kültürü, kendi yetkinlik alanlarını diğer kadınlara yardımcı olmak ve ilham vermek için kullanmalarını sağlıyor. Dünyanın hemen her yerinde var olan zorluk ve ayrımcılıkla mücadele ancak  kadınların birbirini desteklemesi sayesinde mümkün olabilir. Yenilikçi fikirlerin paylaşımı, iletişim ağlarının geliştirilmesi, finanstan satışa kadar tüm iş fonksiyonlarına yönelik bilgi paylaşımı sayesinde, iyi ve kötü deneyimlerin aktarılması sağlanır. Son dönemde giderek artan kız kardeşlik ağlarının neredeyse tamamı, kalıpları kırar nitelikte profesyonel bir yaklaşımla oluşturulmaya başlandı. 

Kadın liderlerin etkisi büyük

Günümüzün kadın liderleri büyük bir etkiye sahip konumda ve yeni nesil genç kızlara ve iş yaşamında daha az deneyimi olan kadınlara, karşı karşıya kaldıkları zorluklarda rehberlik edebilirler. Kurumsal yaşamdaki kadının yükselme çabaları sırasında edindiği tüm pratiklerin yeni nesil yönetici kadın adaylar için büyük değeri var. Seminerler ve konferanslar aracılığıyla zaman içinde paylaşılan bu pratikler, bölgesel ve küresel kadın iletişim ağlarının oluşmasıyla daha da hız kazanarak sürdürülebilir bir hal aldı.

Önce hemcinsinize değer verin

İş hayatındaki kız kardeşlik kültürü, kadınların hemcinslerine değer vermesine dayanıyor. “Birbirimize saygı duymazsak, erkeklerin; kadınların sahip olduğu benzersiz beceri ve yetkinliklere değer vermesini bekleyemeyiz” cümlesinden hareketle, iş birliği kültürü desteklenmeye, yoksa da yeşertilmeye çalışılır. Kadınların birbirine destek olması, birlikte çalışması ve olumlu değişimi teşvik etmenin yeni yöntemlerini bulması cinsiyet eşitliğine ulaşmanın en kestirme yollarından biri.

 

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.