Kadınların kırılganlığı dendiğinde hepimiz aynı şeyi mi anlıyoruz yoksa kimileri için kırılganlık kadınların zayıflığını mı işaret ediyor?

Kadınların toplumsal, ekonomik, politik veya çeşitli yaşamsal alanlarda maruz kaldıkları risk durumlarını ifade ederken “kırılganlık” sözcüğü kullanılıyor. Ne yazık ki ataerkil bakış açısıyla kırılganlık sözcüğü kadına yönelik önyargıların derinleşmesine neden oluyor. İngilizce “vulnerability” sözcüğünün Türkçe karşılığı olan kırılganlığı doğru anlamak, eşitsizlik mücadelesinde önem taşıyor.

Sözcükleri doğru kullanmak önemli

Türk Dil Kurumu “kırılgan” kelimesini “kolay ve çabuk kırılan”, “kolay ve çabuk gücenen” olarak, kırılganlık kelimesini ise “kırılgan olma durumu” olarak tanımlar. İngilizce karşılığı olan "vulnerability" kelimesi genel olarak hassasiyet, savunmasızlık veya kırılganlık durumlarını ifade eder. Ancak bu terim kullanıldığında kadınların ince veya zayıf varlıklar olduğu önyargısını yaratmamak önemli.  Latin dilinde “vulnerability” “yara” anlamına gelen “vulnus” kökünden türemiş bir sözcüktür ve “insanda ortaya çıkan acı çekme kapasitesi” olarak tanımlanır. "Women vulnerability" terimi, kadınların toplumsal, ekonomik, politik veya çeşitli yaşamsal alanlarda maruz kaldıkları kırılganlık, zayıflık ve risk durumlarını ifade eder, kadınların karşılaştığı dezavantajlı durumları vurgular. 

Kırılganlığı yaratan ana nedenler hangileri?

Kadınların karşılaştığı dezavantajlı durumları bir kez daha anımsarsak, karşımıza öncelikle neredeyse tüm kültürlerde kalıplaşmış olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği çıkıyor. Kadınlar, birçok toplumda erkeklerle karşılaştırıldığında daha düşük sosyal, ekonomik ve politik statüye sahip olabilirler.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ana başlığının tetiklediği diğer dezavantajlı durumlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Kadınlara yönelik şiddet, cinsel taciz ve ayrımcılık gibi tehditler, kadınları kırılgan hale getirebilir.
  • Eğitim ve istihdam alanlarında karşılaşılan kısıtlamalar, kadınların sosyal ve ekonomik açıdan zayıf olmalarına neden olabilir.
  • Kadınların sağlık hizmetlerine erişimindeki kısıtlamalar, cinsel ve üreme sağlıklarıyla ilgili riskleri artırabilir.
  • Kadınlar, ekonomik açıdan güçsüz olabilirler; düşük ücretli işlerde çalışabilirler ve finansal bağımsızlıkları sınırlı olabilir.
  • Kadınların politik katılımı ve temsili, bu alanda karşılaştıkları zorluklar nedeniyle kırılganlık gösterebilir.
  • Kadınlar, doğal afetler veya çatışma gibi kriz durumlarında özellikle savunmasız olabilirler. Göç, yerinden edilme ve kaynaklara erişim konuları bu bağlamda önemlidir.

Kırılganlık sadece kadınlarla ilgili değil

"Kırılgan kesim" terimi, genellikle yoksulluk, dezavantajlı konumlar, azınlıklar, engelli bireyler veya diğer risk faktörleri nedeniyle toplum içinde belirgin bir şekilde kırılgan durumda bulunan grupları işaret eder. Örneğin, bir ülkede ekonomik olarak kırılgan kesim, düşük gelir seviyelerine sahip aileleri, işsizlikle karşılaşma riski yüksek olan kesimleri veya sosyal hizmetlere sınırlı erişimi olan grupları içerebilir. Sağlık açısından kırılgan kesim ise genellikle sağlık hizmetlerine yeterli erişime sahip olmayan, temel sağlık sorunlarına daha fazla maruz kalan veya sağlık sistemlerine daha az entegre olan toplulukları ifade edebilir.

Kısaca sorun, ince, zarif ve çabuk kırılma ihtimali olma durumu değil, çok daha köklü bir dezavantaj durumudur. Kırılgan toplumlar, genellikle ekonomik, sosyal ve politik belirsizliklere maruz kalmış, direnç kapasiteleri düşük ve sık sık çeşitli krizlere duyarlı olan toplumlardır. Bu toplumlar, doğal afetlere, iç çatışmalara veya ekonomik çöküntülere karşı daha savunmasızdır. Sosyal hizmet altyapılarının zayıf olması, eğitim eksiklikleri ve toplumsal eşitsizlik gibi faktörler, bu toplumların daha fazla risk altında olmalarına neden olabilir. Kırılgan toplumların güçlenmesi genellikle sürdürülebilir kalkınma, eğitim ve sosyal destek sistemlerinin güçlendirilmesini içeren bütüncül bir yaklaşım gerektirir.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.