Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ofisi tarafından tasarlanan kentinegel.org ziyaretçilerini kadınlara eşit haklar ve fırsatlar sunan bir kentte eşitlik yolculuğuna çıkarıyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye tarafından tasarlanan kentinegel.org, kadınların eşit temsil edildiği ve onlara eşit haklar ve fırsatlar sunan bir kentte ziyaretçileri eşitlik yolcuğuna çıkarıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve onu takip eden Kadının Statüsü Komisyonu 65’inci oturumu, ‘Kadınların liderliği ve karar alma mekanizmalarına tam ve eşit katılımı’na vurgu yaptı. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Ofisi, bu küresel tema ile uyumlu olacak şekilde ‘Eşitlik için Kentine Gel’ kampanyası başlattı. Bu kapsamda oluşturulan ve www.kentinegel.org adresinden erişilebilen çevrimiçi platfom, ziyaretçilere, eşit hak ve fırsatların güvence altına alındığı, hizmet planlamasında eşitlik ve kapsayıcılığın gözetildiği bir kenti gezme ve birlikte hayal etme fırsatı sunuyor. 

Hayal et eşit kentini yarat

Toplumsal cinsiyete duyarlı ve kapsayıcı hizmetleri anlatan www.kentinegel.org, kadınların sosyal, ekonomik ve siyasi hayatın aktif katılımcıları ve liderleri olmaları için elverişli bir ortam sağlamada yerel yönetimlerin rolünü vurguluyor. Kadınlara eşit haklar ve fırsatlar tanındığında nelerin değişebildiğini ilustrasyonlarla betimleyen Kentinegel.org, toplumsal cinsiyete duyarlı bir liderlik anlayışının nasıl olabileceğini anlatıyor. Eşitlik için Kentine Gel kampanyası kapsamında, ziyaretçiler yaşadıkları kentlerde ihtiyaç duydukları toplumsal cinsiyete duyarlı belediye hizmetlerini belirterek, kendi kentlerini tasarlayabiliyor ve bu tasarımları sosyal medyada paylaşabiliyor. UN Women site üzerindeki interaktif platformda, belediyelerin toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetlerine yönelik toplayacağı anonim verileri, kampanya sonrasında belediyelerle paylaşmayı hedefliyor. 

İsveç’ten finansal destek

Kentinegel.org, İsveç’in İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla sağladığı finansal destek ile hayata geçirildi. İşte Kentinegel.org’un anlattıkları...

  • Kadınların karar alma mekanizmalarında yer almasının önemi, 
  • Yerel yönetimlerin verebileceği toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetler,
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme uygulamaları, 
  • Şiddetle mücadelede yerel yönetimlerin rolü,
  • Eğitim, sağlık, spor gibi hizmetlerin geliştirilmesinde yerel yönetimlerin rolü,
  • Kadınların ekonomik olarak güçlenmesi için yerel yönetimlerin verdiği hizmetler,
  • Kamusal hizmete dönüşen bakım hizmetleri,
  • Kalıp yargıları dönüştürme.

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.