UN Women girişimiyle 100’den fazla Türk ve Suriyeli kadının eserlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi ‘eşit bir gelecek’ temasıyla dijital ortama taşındı.

Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Birimi’nin (UN Women)girişimiyle 100’den fazla Türk ve Suriyeli kadının eserlerinin yer aldığı fotoğraf sergisi ‘eşit bir gelecek’ temasıyla dijital ortama taşındı. Geçtiğimiz yıl, ‘Karanlığı Aydınlat’ kampanyası kapsamında Kolombiyalı ve Filistinli öğrencilerce 100’den fazla Türk ve Suriyeli kadınla gerçekleştirilen atölyeler sonucu ortaya çıkan fotoğraf sergisi, ‘eşit bir gelecek’ temasıyla dijital olarak Türkiye’nin ve dünyanın erişimine açılıyor. Çevrim içi olarak açılan sergide yer alan fotoğraflar, üç Kolombiyalı ve bir Filistinli üniversite öğrencisinin Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep ve İzmir’de kadınlarla gerçekleştirdiği Karanlığı Aydınlat Fotoğraf Atölyeleri kapsamında çekildi. ‘Karanlığı Aydınlat’ temasıyla eşit ve aydınlık bir gelecek amaçlayan çalışma, BM Kadın Birimi tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Japonya Hükümeti tarafından fonlanan projeler kapsamında düzenleniyor. Atölyeler ve sergi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, Mülteci Destek Derneği, Habitat Derneği ve RET International ortaklığı ile hayata geçirildi.

“Ortak temenni eşit, adil ve şiddetten uzak bir gelecek”

Serginin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, fotoğraf atölyeleri sayesinde birbirinden farklı nesil, kültür ve coğrafyadan gelen kadınların, fotoğrafın birleştirici gücüyle bir araya geldiğini belirtti. Tüm nesillerin ortak amacı olan eşit bir geleceğe bir adım daha atıldığını dile getiren Varbanova, “İlk defa geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Karanlığı Aydınlat sergisi, farklılıklarına rağmen fotoğrafın gücü ile ortak bir dil konuşan ve ortak temennisi eşit, adil ve şiddetten uzak bir gelecek olan 100'den fazla Türk ve Suriyeli kadının hikâyesini anlatıyor” dedi.

“Kadınların sosyal entegrasyonu önemli”

Sergi açılışı kapsamında gerçekleştirilen Kültürlerarası Diyalog Etkinliği’nde konuşan Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, “Kadınların sosyal entegrasyonu, mülteci ve ev sahibi toplumlar arasında sosyal uyumun sağlanmasında önemli rol oynuyor. Kadınların güçlenmesi, Japon Hükümetinin öncelikleri arasında bulunuyor. Tüm dünyada bu hedefe ulaşılması büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

“Fotoğraf ortak dilimiz oldu”

16 Günlük Aktivizm Kadına Yönelik Şiddete Son Kampanyası kapsamında gerçekleştirilen atölyeleri yöneten Kolombiyalı Vanesa Suarez, Camilo Parra ve Filistinli Abd-El Kader Abd-El Halim’in ortak görüşü; atölyeler ve serginin kadınlara hikâyelerini anlatmak için bir alan tanıdığı ve kadınların objektif önünde ve arkasında bulunduklarında güçlerini tüm dünyaya gösterebildiği. Açılışta konuşma yapan Camilo Parra şunları söyledi: “Geriye dönüp baktığımda bu deneyimle ilgili hatırladığım en önemli şey, kültürler arasında deneyimlediğim muazzam etkileşim. Fotoğrafçılık aracılığıyla bir duygu seli ortaya çıkardık. Aynı dili konuşmamamıza rağmen, birbirimizle iletişim kurmanın yollarını birlikte yarattık. Fotoğraf ise elimizdeki yegâne araçtı.”

“Sanat tercümana ihtiyaç duymayan bir dil”

Açılışta konuşan atölye katılımcısı Rawan Abzeed ise şöyle konuştu: “Kadına karşı şiddetle mücadelede sanatın gücüne başvurarak onların seslerinin duyulmasını temenni ediyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, bu dünyadaki her insanın mesajını iletebileceği ve kendisinin veya toplumun karşılaştığı bir sorunu çözebilmesi yolunda kendi metodu ve becerisi var. Ayrıca sanat kendi içinde tercümana hiç ihtiyaç duymayan bir dil çünkü bir resim veya çizim aracılığıyla mesajınızı, hedefin dili, ırkı, cinsiyeti ve dini ne olursa olsun tüm dünyaya iletebilirsiniz.” 

Sergiye www.lightthedark.online adresinden erişilebilecek.

 

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.