Mavi büyüme’nin sosyal ve ekonomik yararları konusundaki bilgilendirmeler arttıkça, cinsiyet eşitliğinin bu ekonomik fırsatın ayrılmaz bir parçası olduğu görülüyor

Milyarlarca insan için deniz, gıda, iş ve kaynak sağlayan bir yaşam destek sistemi. Balıkçılık, deniz taşımacılığı, derin deniz madenciliği, yenilenebilir enerji ve turizm gibi ekonomik açıdan önemli sektörleri kapsayan ‘Mavi Ekonomi’deki potansiyel yatırımın getirisi de çok büyük. Tüm bu nedenlerden, mavi ekonomiye uluslararası ilgi hızla artıyor. 2018 sonlarında, Kenya–Kanada ve Japonya’nın yanı sıra, 183 ülkeden 15 binden fazla insan, sürdürülebilir mavi ekonominin tüm potansiyelini nasıl benimseyeceğini araştırdı.

‘Mavi büyüme’nin sosyal ve ekonomik yararları konusundaki bilgilendirmeler arttıkça, cinsiyet eşitliğinin bu ekonomik fırsatın ayrılmaz bir parçası olması yönünde çağrılar daha yüksek hale geliyor. Cinsiyet eşitliğinin, araştırma ve politika gündemlerinde ön plana çıkması için artan baskı, mavi ekonomi görüşmelerine de yansıyor. Dolayısıyla cinsiyet eşitliği, 2018 yılında ‘Dünya Okyanuslar Günü’nün odak noktası oldu. Amaç, okyanusla ilgili araştırma, yönetim ve politik karar mekanizmalarında farkındalığı artırmak ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmekti. Ancak daha kat edilecek çok yol olduğu görülüyor. 

Kadın denizcilik sektörünün her alanında  

Yaygın bir söylem var; “Kadın ve erkeğin mavi ekonomideki rolü ile karşılaştıkları zorluklar farklı. Balıkçılık genellikle erkek egemen bir sektör ve kadının katkısı asgari düzeyde. Kadınların dahil olduğu yerler, işleme ve ticaretle bağlantılı.” Bu söylem gerçeği yansıtmıyor. Kadınlar, denizcilikle ilgili sektörlerde tüm tedarik zinciri boyunca çok çeşitli alanlarda çalışıyor. Örneğin, yem hazırlama ve ağları onarma gibi avlanma öncesi faaliyetlere aktif olarak katılıyorlar. Hasat faaliyetleri tipik olarak kadınların daha küçük balıkları, kabuklu hayvanları ve omurgasızları topladıkları kıyıya yakın sığ sularda gerçekleşiyor. Çoğunlukla, ticari balık avının bir parçası olmasalar da, küçük ölçekli balıkçılık yaparak ailelerinin beslenmesi ve hane halkı gelirinin desteklenmesinde çok önemli rolleri var. Örneğin, Pasifik Adaları’nda kadınlar, küçük ölçekli balıkçılık avlarının yarısından fazlasından sorumlu. Küresel olarak, hem küçük ölçekli hem de endüstriyel işleme fabrikalarında iş gücünün yüzde 85’inden fazlası kadın. Asya’da, kadınların kapıdan kapıya veya yerel pazarlarda balık satmak da dahil, balıkçılığa katılımı yaygın. Kadınların küçük ölçekli balıkçılık üretiminin yüzde 90’ını gerçekleştirdiği Gana gibi bazı Afrika ülkelerinde, aynı zamanda teknelere sahip olabilen ve gayri resmi kredi sağlayabilen ticaret girişimcileri haline gelmiş.

Balıkçılıkta da toplumsal cinsiyet engeli

Kadınlar balıkçılıkta çok önemli bir rol oynarken, çoğu zaman en düşük pozisyonlarda bulunuyor. Bu pozisyonlar çoğu zaman düşük ücretli, gayri resmi, geçici veya yarı zamanlı. Çok nadiren kadınlar, yönetsel ve karar alma rollerinde görülüyor. Sermaye, kredi ya da eğitim fırsatları gibi ekonomik iyileşme yolunda hayati önem taşıyan kaynaklara erişmek için de hâlâ mücadele ediyorlar. Kadınları yerel bölgelerine mecbur kılan ve geleneksel erkek etkinliklerine katılımlarını engelleyen sosyal normlar da onların işlerini yapmalarını daha da zorlaşıyor. Hane halkı ve çocuk bakımı sorumlulukları, kadınların geçim olanaklarını çeşitlendirme olasılığını sınırlandırarak eve bağlıyor ve kısıtlıyor. 

Kadınlar çoğu zaman göz ardı ediliyor

Politik kararlar alınırken de politika oluşturulurken de kadının varlığı ve topluma katkısı nadiren dikkate alınıyor. Çünkü kadın çoğu zaman önemsenmiyor, küçümseniyor ve göz ardı ediliyor. Balıkçılık sektörünü modernize etmeye çalışan birçok politika, kadın ve erkeklerin farklı rollerini tanımayı başaramadığı için, kadınların geçim kaynaklarına zarar vermiştir. Örneğin, Tanzanya’daki Victoria Gölü’nün etkisiyle balık ihracatının artmasıyla, endüstriyel balık işleme fabrikaları kuruldu. Bu fabrikalar, ücretli çalışanlar için fırsatlar sağlarken, kayıt dışı ve küçük ölçekli balık işleme sektöründeki kadınların işlerine zarar verdi. Fabrikaların balıkçılara sunduğu fiyatlarla rekabet edemeyerek değişen piyasa taleplerine uyum sağlayamadı ve sonuç olarak işlerini kaybettiler. 

Toplumsal cinsiyet kavramı yaygınlaştırılmalı

Araştırmaların ve politikaların yapımında cinsiyet eşitliği boyutu çoğu zaman göz ardı ediliyor veya ‘kutucuk işaretleme’ konusu haline geliyor. Sözde ‘Toplumsal cinsiyetin farkında’ olduğu düşünülen araştırma projeleri veya politika programları, genellikle bu konuda tutkudan yoksun veya kapsam bakımından sınırlı. Bir proje veya program, cinsiyet eşitliğini yeterince gözetmiyorsa hem kadın hem de erkeklerin görüş ve ihtiyaçları yakalanamaz. Bu gibi durumlar da, mevcut eşitsizlikleri şiddetlendirme riskini taşıyor. Kapsayıcı bir mavi ekonomi, tanım gereği, adalet ve eşitliği özüne yerleştirmeli. Kadınların ve erkeklerin karşılaştığı farklı ihtiyaç ve zorlukları göz önünde bulundurmalı. Toplumsal cinsiyet verilerinin ayrıştırılmasını veya kadınların spesifik çalışmalarını içeren araştırma ve çalışmalar değerli olsa da yeterli değil. Araştırmalar yapılırken ve politika oluşturulurken, proje başlangıcından tasarımına, uygulamasından çıktılarına kadar toplumsal cinsiyet kavramlarının yaygınlaştırılması gerekli. Ana konu ne olursa olsun, ister maliye politikası, teşvik temelli yönetim ya da isterse doğal sermaye muhasebesi, etki yatırımı, plastik kirliliği hakkında olsun fark etmez. Her çalışma ve politika, toplumsal cinsiyet gözetilerek ele alınmalı.

Kaynak: Kadın Balıkçılar Derneği

İLGİLİ YAZILAR

Güncel
EŞİTLİK ELÇİSİ CEO’LAR GELİYOR

PWN İstanbul'un başlattığı PWN Eşitlik Elçisi CEO’lar hareketine şu ana kadar 58 erkek katıldı.

Güncel
CİNS ADIMLAR

Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri, yaşadığımız şehri şekillendiren tarihsel, toplumsal ve politik ilişkilere toplumsal cinsiyet odaklı alternatif bakış açıları sunmayı amaçlıyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
VODAFONE’DA KADIN İSTİHDAMI VE FIRSAT EŞİTLİĞİ

Vodafone, toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanması ve beraberinde kadın istihdamı oranının artmasının, “akıllı ekonomi modeli” olarak benimsenmesi gerektiğine inanıyor.

Güncel
ERKEKLER “YANINDAYIZ” DİYOR

İş, sanat, basın ve akademi dünyasından 40 erkeğin, bir kadın başkanlığında birleşerek kurduğu Yanındayız Derneği, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla yola çıktı.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
EKORE %50-50 KURALI

EkoRE’nin 3 senedir uyguladığı %50-50 kuralı ile mühendislik okuyan stajyerlerin yarısının kadınlardan oluşmasına dikkat ediliyor.

Güncel
EŞİT İŞE EŞİTSİZ ÜCRET

TÜİK’in son araştırmasına göre Türkiye’de aynı işi yapan kadınlar ve erkekler arasındaki ücret farkı yüzde 20. Ücret eşitsizliğinin en fazla yaşandığı lise altı eğitimlilerde ise bu rakam %40’a çıkıyor.

Güncel
TÜRKİYE'NİN KADIN GİRİŞİMCİSİ ARANIYOR

Garanti Bankası'nın, Ekonomist dergisi ve KAGİDER işbirliğiyle düzenlediği Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışmasının başvuruları 30 Eylül’e kadar devam ediyor.

Güncel
KIRMIZI ÇİZGİ CİNSİYETÇİ DİLE HAYIR DİYOR

Vodafone’un geliştirdiği Kırmızı Çizgi, yapay zekâ teknolojisi kullanarak Hürriyet gazetesinde yer alan haberlerdeki cinsiyetçi dil kullanımını tespit ediyor.

Güncel
HER BEŞ GENÇ KIZDAN BİRİ KENDİ HAYALLERİNDEN VAZGEÇİYOR

2018 Türkiye Gençliği Araştırması'na göre genç kadınların yüzde 52'si okuyor, sadece yüzde 23'ü iş hayatına giriyor.

Güncel
DÜNYADA OKUMA YAZMA BİLMEYENLERİN ÜÇTE İKİSİ KADIN

UNESCO'nun paylaştığı bilgilere göre son 50 yılda okuryazar sayısında önemli bir artış olmasına rağmen dünyada hala 750 milyon kişi okuma yazma bilmiyor.

Güncel
KADINLAR CNC TEZGAHTA İŞBAŞI YAPIYOR

TİAD, kadınları CNC operatörlüğü konusunda cesaretli olmaya, firmaları CNC operatörü istihdamında kadınlara öncelik tanımaya davet ediyor.

Fırsat Eşitliği Deneyimleri
SHELL'DE KADIN ENERJİSİ PROJESİ

Shell & Turcas ve İŞKUR iş birliği ile 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilecek.

Güncel
OSB'LERDE KREŞLER KADIN İSTİHDAMINI DESTEKLİYOR

Sanayide kadın istihdamını artırmak, çalışma koşullarını iyileştirmek için OSB’lerde kreş sayısının artırılmasına çalışılıyor.

Güncel
TEKNOSA'DAN ÖNEMLİ İMZA!

Teknosa, BM Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu.

Güncel
TEKNOLOJİNİN KADIN LİDERLERİ ÖDÜLLERİ

Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasının kazananları belli oldu.

Güncel
YOLUMUZA IŞIK TUTANLAR

Türk Bilişim Sektöründe Kadın Yöneticiler

Güncel
CİNSİYET EŞİTLİĞİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ

Toplumsal cinsiyet eşitliği enerji sektörünün gündemine giriyor

Güncel
SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ CANLANMA KADIN İSTİHDAMINA YANSIDI

Türkiye’de 2017 yılı boyunca sanayide görülen üretim artışı kadın istihdamını artırdı.